Festivalul „Serile Filmului Românesc”, dedicat lui Marcel Iureș, succes deplin pe scenele din Iași. Ioana Dichiseanu: „Artiștii trebuie să fie nemuritori”
Cea de-a 13-a ediție a Festivalului „Serile Filmului Românesc”, de la Iași, dedicată lui Marcel Iureș, s-a încheiat duminică seară, după cinci zile de spectacole de teatru, proiecții de film, lansări de cărți și albume.
Personalități din lumea cinematografiei și invitați de seamă au participat, la Iași, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc, dedicată lui Marcel Iureș.
Peste o mie de spectatori au fost prezenți în prima zi de festival, în 3 august, primindu-l cu aplauze pe invitatul special al festivalului, Marcel Iureș. El a fost recompensat pentru întreaga activitate cu Premiul SFR #13 și primit cu aplauze la Iași, orașul în care actorul ar fi vrut să se mute, după cum el însuși a menționat.
„Ne aflăm într-o capitală istorică de unde provine Cantemir, limba romană, marea poezie română, marea poveste română. E unul dintre puținele locuri unde se face liniște. Unde limba e mai dulce ca mierea, de asta cred că a venit Dulcinella să dea întâlnire cu dulceața limbii române. Vorbim de o capitală istorică și culturală, de bucătărie, ce să mai zic, cred că pot să mor de fericire! Să nu fi venit aici era un act de nebunie sau de înfumurare! Am venit cumva ca acasă, cu plecăciuni. Să mă văd și pe tramvaie și pe mașini și în hotel e mult”, a spus el Marcel Iureș, invitatul special SFR13, potrivit organizatorilor.
La finalul festivalului, duminică, la Ateneul Național din Iași, are loc proiecția ultimului film din Retrospectiva Marcel Iureș – The Peacemaker – Pacificatorul.
La această ediție, premiile de excelență SFR au mers la trei nume mari din cinematografia românească: Tora Vasilescu, Serban Marinescu și Stere Gulea.
Expoziția „Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu”, la Ateneul Național din Iași
Pe scenele din Iași au fost prezenți, prin urmașii lor, și mari actori români trecuți în neființă. Astfel, Gala CineMemoriam, unul dintre evenimentele premium ale acestei ediții, a fost dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaștere în cadrul unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc. La Ateneul Național din Iași, actorii Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu au fost evocați în cadrul unui eveniment complet, cu secvențe din viața acestora și unde apropiații și membrii familiei au fost prezenți: Carmen Tănase, Ileana Popovici, Laurențiu Damian și Ioana Dichiseanu.
„Artiștii trebuie să fie nemuritori și vor fi nemuritori prin rolurile pe care le-au trăit. Artiștii respiră arta. Tata tot timpul era întrebat dacă preferă teatrul sau filmul. Tata spunea: le iubesc pe ambele, dar mai mult iubesc filmul, pentru că filmul rămâne”, a declarat Ioana Dichiseanu, despre tatăl ei.
La Ateneul Național din Iași a fost reunită o serie de fotografii, lucruri și obiecte care au aparținut actorului Ion Dichiseanu, sub titlul Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu. Expoziția se poate vizita până la sfârșitul lunii august la Galeria Regală de Artă.