Prima pagină » Cultură » Festivalul Zilele Filmului German la București aduce pe marele ecran un documentar emoționant: „« Alias » vorbește despre căutarea răspunsurilor despre tatăl meu real”

Festivalul Zilele Filmului German la București aduce pe marele ecran un documentar emoționant: „« Alias » vorbește despre căutarea răspunsurilor despre tatăl meu real”

"Alias", un documentar de Jens Junker va fi proiectat la Cinema Studio, în cadrul Festivalului Zilele Filmului German la București.

Cea de-a noua ediție a festivalului Zilele Filmului German la București va aduce pe marele ecran un documentar emoționat, ce conturează o poveste despre adevăr, familie și descoperirea sinelui.

„Alias” redă călătoria bulversantă în trecut, pe care regizorul însuși, Jens Junker, a făcut-o pentru a-și descoperi rădăcinile. Lumea aparent perfectă din sânul familiei fundamentalist religioase începe să se destrame atunci când Junker, în vârstă de douăzeci de ani, află de la tatăl său că nu e singurul lui copil. Tânărul german începe astfel căutarea care îl va purta din orașul natal, Castrop-Rauxel, până în Liban. Ițele unei istorii personale necunoscute pe deplin se descurcă treptat, pe măsură de Junker discută cu mama sa, tatăl și bunica.

„Sigur, acest film prezintă doar un fragment din complexitatea pe care viața ne demonstrează că o are și este doar o perspectivă proprie asupra trecutului meu și a evenimentelor actuale. Dar, da, Alias vorbește despre familia mea reală și despre căutarea răspunsurilor despre tatăl meu real”, a povestit Jens Junker într-un interviu acordat gândul.

N-a fost deloc simplu pentru Junker să treacă prin această experiență. Dublul rol pe care a trebuit să îl joace pentru a duce la capăt această producție i-a stârnit emoții contradictorii uneori. Cert este însă, că a știut din prima clipă că, oricât de dificil ar fi, trebuia să pornească pe acest drum.

„Am studiat regia la Școala de Film din Munich. Dar fiecare poveste fictivă pe care am scris-o a părut lipsită de relevanță prin comparație cu această poveste reală, autobiografică. Așadar, pentru mine, la vremea respectivă, nu s-a pus problema dacă vreau să fac un documentar atât de personal. Pur și simplu am știut că trebuie!”, a explicat el.

FOTO: cinema.de

„Fiind și regizor și protagonist, am simțit uneori că trăiesc un episod de schizofrenie și deseori m-am simțit epuizat. Dar, totodată, filmarea acestui documentar m-a ajutat cu adevărat să fac acea călătorie emoțională și a fost, de asemenea, o modalitate foarte bună de a mă detașa puțin de tot tumultul. De asemenea, camera a creat o atmosferă foarte concentrată pentru conversațiile cu familia mea. Cred că unele dintre acele interacțiuni puternice nu ar fi fost posibile fără acea atmosferă catalizatoare”, a mai spus Junker.

Nici lucrul cu familia sa nu a fost tocmai ușor. Chiar dacă mama, bunica și alte rude s-au arătat deschise, tatăl său a refuzat inițial să ia parte la realizarea acestui documentar.

„La început, tatăl care m-a crescut nu a fost foarte bucuros când i-am spus despre ideea mea. Absența sa și refuzul de a vorbi au devenit însă parte a poveștii. Cu toate acestea, nu doar că lucrurile s-a schimbat pe parcurs, dar acum noi doi avem o relație chiar mai bună decât aveam înainte de filmări”, a mărturisit Jens Junker. „Pe lângă asta, am fost surprins de bunăvoința și deschiderea cu care familia mea a acceptat să se implice. Dar dacă familia ta îți arată că are atât de multă încredere în tine, responsabilitatea pe care o ai în calitate de regizor față de protagoniști devine o problemă și mai mare. Așadar, adevărata provocare nu a fost să îmi conving familia să participe la acest film, ci să mânuiesc toate acele povești complexe, sensibile și personale într-o manieră plină de respect și onestă în același timp”, a adăugat tânărul regizor.

FOTO: cinema.de

10 ani au trecut până ca „Alias” să ajungă în fața publicului. Trei dintre aceștia au fost dedicați doar editării și montajului, a povestit Junker.

„Granița dintre personal și privat a fost foarte fragilă. M-am temut să nu sfârșesc prin a avea un film terapeutic privat, în locul să spun o poveste personală, cu care alții să se poată conecta. Așadar, după ce am încheiat filmările, nu m-am mai uitat deloc la ele timp de un an și jumătate. Această pauză a fost esențială pentru ca apoi să pot lucra având o atitudine mai distantă, necesară pentru a edita filmul”, a precizat el.

Rezultatul însă a demonstrat că toată această „zbatere” nu a fost în zadar. Documentarul, proiectat în diverse colțuri ale lumii, i-a adus lui Jens Junker o bucurie aparte.

„Reacția publicului a fost copleșitoare. Filmul a fost prezentat în diverse țări de pe glob și am fost uimit de felul în care oamenii de diferite vârste, din culturi diferite, s-au regăsit pe ei sau problemele lor de  familie în acest documentar: secretele, minciunile și experiențele dureroase care sunt transmise de la o generație la alta par să fie, într-un fel, universale”, a adăugat regizorul în cele din urmă.

Documentarul „Alias” va fi proiectat duminică, 2 noiembrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio din București. La eveniment va fi prezent și regizorul Jens Junker, care după încheierea filmului va răspunde întrebărilor publicului.

Tot duminică, în același loc, însă de la ora 20:00, pe agenda Festivalului Zilele Filmului German la București va fi inclusă și prezentarea filmului „Love Steaks”, în regia lui Jakob Lass.

Tichetele de acces la proiecții costă 10 lei și pot fi achiziționate de la casa de bilete a Cinema Studio. De asemenea, în același loc sunt disponibile și abonamente valabile pentru patru proiecții. Prețul lor este de 28 de lei.

Festivalul Zilele Filmului German la București, ce se desfășoară până pe 6 noiembrie, aduce pe marele ecran câteva dintre cele mai bune producții de ficțiune și documentare germane ale ultimilor ani.

„Zilele Filmului German au devenit o tradiție a peisajului cultural bucureștean, anul acesta având loc a IX-a ediție, în care vor fi prezentate filme artistice și documentare recente, deosebite, care au găsit recunoaștere la festivaluri internaționale”, a precizat Beate Köhler, Directoarea Goethe-Institut București.

De selecția filmelor de pe agenda festivalului s-a ocupat regizorul german de origine română Alexander Nanau.

„Subiectele filmelor și documentarelor din acest an combină căutarea apartenenței, a modelelor de viață și, mai ales, a modelelor familiale din Germania de azi și în lume”, a spus el. „Este tânără, îndrăzneață, are personalitate și umor, este puternică și inteligentă – cinematografia germană, la cel mai înalt nivel al său de performanță! Filmele cuprinse în programul Zilele Filmului German și-au avut premiera în cadrul a cinci dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume și reprezintă experiențe cinematografice de neratat”, a adăugat Nanau.

Evenimentul Zilele Filmului German la București este organizat de Goethe-Institut.

Citește și