Festivalul Zilele Filmului German la București se deschide cu o producție premiată cu Ursul de Argint: „Patimile Mariei”
Cea de-a noua a ediție a Festivalului Zilele Filmului German din București se deschide vineri, 31 octombrie, cu o producție recompensată anul acesta cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu. Este vorba despre pelicula „Patimile Mariei”/„Kreuzweg”, în regia lui Dietrich Brüggemann, ce va fi prezentată, în avanpremieră în România, la Cinema Studio, în prezența actriței Lea van Acken și a co-scenaristei Anna Brüggemann.
Remarcat de critica internațională drept „o creație extraordinară” (revista Sound on Sight) sau „o descindere riguroasă în iadul unei adolescente” (The Hollywood Reporter), filmul lui Brüggemann reprezintă o acuzație și, în același timp, legenda unei sfinte. Este o poveste despre religie, devoțiune și credință duse la extrem.
Maria, interpretată de Lea van Acken, are 14 ani, iar familia ei face parte dintr-o comunitate de catolici fundamentaliști. Adolescenta trăiește într-o lume modernă, însă inima ei îi aparține lui Iisus. Vrea să-l urmeze, să devină sfântă și să ajungă în ceruri, precum sfinții-copii despre care i s-a tot povestit. Maria va traversa 14 etape așa cum Iisus a făcut 14 opriri pe drumul Golgotei și își va atinge în cele din urmă scopul.
După premiera mondială de la Berlinale, „Patimile Mariei”/„Kreuzweg” și-a continuat traseul internațional în prestigioase festivaluri și a fost recompensat cu numeroase distincții, precum premiul Stanley Kubrick pentru Inovație la Traverse City Film Festival, premiul publicului la Festivalul de Film Wiosna (Varșovia, Polonia), Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film (Palic, Serbia), Premiul criticilor de Festivalul de Film de la Edinburgh și Premiul Juriului Ecumenic la Norwegian International Film Festival.
În „Patimile Mariei”, Dietrich Brüggemann reia formal experiența din filmul său de debut, „Neun Szenen”(2006). Cadrele fixe, tablouri cu durată de până la 15 minute, constituie o provocatoare. Brüggemann nu simte nevoia de a conduce spectatorii prin decizii de montaj, ci îi lasă să privească neîngrădit și să vadă lucrurile în simultaneitatea lor.
În plus, avanpremiera filmului va fi marcată de o inedită expoziție fotografică ce reunește 14 femei celebre din cinematografie, teatru, social media și showbiz. Ele au acceptat provocarea de a poza cu o coroană de spini pe cap, precum personajul principal al filmului pentru posterul oficial.
Ideea seriei de portrete a pornit de la filmul inovator și original: 14 secvențe, 14 opriri pe drumul crucii. Portretele poartă semnătura lui Adi Marineci și a art designerului Alexandru Nimurad. Fotografiile vor fi expuse la Cinema Studio doar în deschiderea Zilelor Filmului German, urmând ca expoziția să poată fi admirată ulterior în Alt Shift din Club Control.
FOTO: Afișul filmului „Patimile Mariei”/„Kreuzweg”
Pe lângă toata acestea, Festivalul Zilele Filmului German la București, ce se va desfășura în perioada 31 octombrie – 6 noiembrie, va aduce pe marele ecran alte șapte producții de ficțiune, dar și patru documentare. La unele proiecții vor fi prezenți în sală regizori, producători, scenariști sau actori din Germania.
„Zilele Filmului German au devenit o tradiție a peisajului cultural bucureștean, anul acesta având loc a IX-a ediție, în care vor fi prezentate filme artistice și documentare recente, deosebite, care au găsit recunoaștere la festivaluri internaționale”, a precizat Beate Köhler, Directoarea Goethe-Institut București.
De selecția filmelor de pe agenda festivalului s-a ocupat regizorul german de origine română Alexander Nanau.
„Subiectele filmelor și documentarelor din acest an combină căutarea apartenenței, a modelelor de viață și, mai ales, a modelelor familiale din Germania de azi și în lume”, a spus el. „Este tânără, îndrăzneață, are personalitate și umor, este puternică și inteligentă – cinematografia germană, la cel mai înalt nivel al său de performanță! Filmele cuprinse în programul Zilele Filmului German și-au avut premiera în cadrul a cinci dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume și reprezintă experiențe cinematografice de neratat”, a adăugat Nanau.
Tichetele de acces la proiecții costă 10 lei și vor putea fi achiziționate de la casa de bilete a Cinema Studio. De asemenea, în același loc vor fi disponibile și abonamente valabile pentru patru proiecții. Prețul lor va fi de 28 de lei.
Evenimentul Zilele Filmului German la București este organizat de Goethe-Institut.