Filme de Anca Damian, Florin Șerban și Constantin Tănase, la Festivalul de la Karlovy Vary 2015
Competiția Festivalului de Film de la Karlovy Vary (Cehia) include între cele șapte premiere mondiale și șase internaționale cele mai recente pelicule regizate de cineaști precum Anca Damian și Florin Șerban.
Anca Damian este una dintre cele două regizoare din competiția oficială a festivalului, alături de Eva Neymann („Song of Songs”).
„Muntele magic”, o producție România/ Franța/ Polonia, face parte, împreună cu filmul deja lansat „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, „Muntele magic” prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor”, un „Don Quijote al secolului XX”, el făcând parte din categoria celor care vor să schimbe lumea, chiar cu prețul vieții lor.
„Crulic – drumul spre dincolo” (2011) a obținut peste 25 de premii și a avut un număr impresionant de participări la festivaluri de prim rang, cum ar fi cele de la Locarno, BFI London, Pusan și Annecy. „Crulic” a fost lansat pe marile ecrane în România și în țări precum Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina și Canada.
La cinci ani după multipremiatul „Eu când vreau să fluier, fluier”, Florin Șerban aduce la Karlovy Vary drama „Box”, o producție Franța/ Germania/ România. Filmul prezintă povestea unui pugilist talentat de 19 ani și a unei actrițe de teatru talentate și mamă, care își caută echilibrul pierdut.
Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Șerban, a primit mrele pemiu al juriului – Ursul de Argint și distincția „Alfred Bauer”, oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la ediția din 2010 a Festivalului de la Berlin.
De asemenea, în competiția East of the West a ediției din acest an a Festivalului de la Karlovy Vary a fost inclus lungmetrajul „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase. Filmul prezintă povestea Larisei, în vârstă de 16 ani, care trăiește într-un oraș mic de coastă, într-un mediu social în care imaginea și averea oferă putere asupra celorlalți.
Potrivit site-ului evenimentului, Festivalul de la Karlovy Vary este cea mai mare manifestare de profil din Republica Cehă și una dintre cele mai prestigioase din Europa centrală și de est. Anual, festivalul prezintă peste 200 de filme din întreaga lume și are ca invitați regizori și profesioniști din lumea filmului celebri.
Anul acesta, Festivalul de la Karlovy Vary, aflat la cea de-a 50-a ediție, are loc în perioada 3 – 11 iulie.