Filmele americane pe care trebuie să le vezi de 4 IULIE. Ziua Independenței vine cu războaie, supereroi și invazii extraterestre pe micul ecran

Filmele americane pe care trebuie să le vezi de 4 IULIE. Ziua Independenței vine cu războaie, supereroi și invazii extraterestre pe micul ecran
The Patriot (2000) - Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 04/07/2024, 23:53
Actualizat: 05/07/2024, 00:13

Gândul.ro vă prezintă un top de cele mai bune filme de urmărit cu ocazia zilei Statelor Unite ale Americii, dar și pentru weekendul care urmează. 

Articolul include recomandări de filme de inspirație istorică, dar și filme științifico-fantastice cu povești scrise în spiritul Zilei Independenței.  4 iulie nu este doar ziua Americii, este și ziua democrațiilor de pretutindeni.

The Patriot – Războiul pentru Independență

Produs de Columbia Pictures, „The Patriot” lansat în cinematografe în anul 2000 nu a câștigat niciun premiu Oscar. De fapt, a fost aspru criticat pentru exagerări, ilustrând cum ofițerii britanici comit cele mai brutale crime de război. Britanicii incendiază locuințe, execută sclavi, prizonieri de război și minori și dau foc la biserici cu credincioși băgați înăuntru. Filmul reamintește de rasismul manifestat de americani față de afro-americani ce au stat în sclavie încă aproape un secol în timp ce britanicii au fost cu un pas înainte la acest aspect.

Filmul cu Mel Gibson în rolul principal de bărbat englez văduv cu șapte copii, numit Benjamin Martin (inspirat după mai muilte personalități ca Thomas Sumter, Daniel Morgan, Andrew Pickens și Francis Marion),  prezintă cum un pacifist convins ce își regretă faptele comise pe durata Războiului Franco-Indian  devine cel mai aprig apărător al democrației și independenței Statelor Unite. Dorința sa de răzbunare pentru pierderea suferită a unuia dintre fii săi îl determină să se lupte mai mulți ani împotriva colonelului britanic diabolic William Tavington, interpretat de Jason Issacs.

Alături de regretatul actor Heath Ledger, care joacă în rolul fiului cel mare al protagonistului, Mel Gibson reușește să ofere un spectacol cinematografic la grandoarea filmului cu tematică medievală „Braveheart” din 1997.  Filmul este produs de regizorul Roland Emmerich, cel care a mai produs filme ca Independence Day, Stargate, 10.000 BC, Godzilla, 2012 etc.  Bătăliile cu muschete și tunuri în câmp deschis sunt sângeroase și spectaculoase.

Unde poate fi vizionat în România: Netflix, Max 

Alamo – Sacrificiul eroic al americanilor în Revoluția din Texas

The Alamo este o dramă istorică de război  din 2004 despre bătălia de la Alamo din timpul Revoluției din Texas, anul 1836.   Filmul a fost regizat de John Lee Hancock  și a fost produs de Ron Howard , Brian Grazer și Mark Johnson .

În rolul principal a fost Dennis Quaid în rolul lui Sam Houston, iar  Billy Bob Thornton în rolulu colonelului Davy Crockett.  Producția încearcă să comemoreze sacrificiul eroic al celor 260 de americani căzuți în fața unei armate mexicane de 2.000 condusă de Antonio López de Santa Anna (viitorul cel de-al optulea președinte al Mexicului), la vremea când Statele Unite erau încă o republică în stare vulnerabilă și în construcție.

The Alamo. Sursa Foto: Profimedia
The Alamo. Sursa Foto: Profimedia

Din păcate, filmul a primit recenzii negative din partea criticilor și a avut performanțe slabe la box-office.  Actorul principal va putea fi văzut pe marele ecran în rolul celui de-al 40-lea președinte american în filmul „Reagan”.

Unde poate fi vizionat în România: Disney+

Lincoln – Lupta pentru abolirea sclaviei și vânătoarea de vampiri

Filmul din 2012 „Lincoln”, realizat de Steven Spielberg, a fost în lucru pentru o lungă durată de timp. Povestea filmului se concentrează pe efortul depus de cel de-al 16-lea președinte american în ianuarie 1865 în a aboli sclavia afro-americanilor. Abraham Lincoln este jucat printr-o prestație uluitoare de către actorul câștigător al Oscarului, Daniel Day-Lewis.
Lincoln (2012) -Sursa Foto: Profimedia
Lincoln (2012) -Sursa Foto: Profimedia
Filmul se scufundă adânc în procesul legislativ american, care este în contrast cu calea dezordonată, pasională și complicată pavată de Lincoln pentru a fi adoptat al 13-lea amendament. Nici „Lincoln” nu pictează trecutul cu ochelari de culoarea trandafirii, deoarece filmul prezintă un bărbat cuprins de un conflict interior în timp ce țara sa este sfâșiată de un război civil.
Abraham Lincoln: Vampire Hunter (USA 2012) - Profimedia
Abraham Lincoln: Vampire Hunter (USA 2012) – Profimedia
Nu are acuratețe istorică întrucât cel de-al 13-lea amendament nu a apărut mulțumită lui Lincoln, ci a unei campanii de petiții de la începutul anului 1864, organizată de o ligă națională a femeilor pentru aboliționism, condusă de Susan B. Anthony și Elizabeth Cady Stanton. Filmul „Lincoln” a fost de curând disponibil pe platforma Rakuten TV pentru închiriere și cumpărare.
Există o alternativă fantezistă a vieții celui de-al 16-lea președinte american: Abraham Lincoln: Vânător de Vampiri, un film lansat tot în 2012, care este disponibil pe o platformă de streaming.
Unde poate fi vizionat în România: Disney+ , Rakuten TV

Născut pe 4 iulie

Patriotismul are multe culori, iar filmul lui Oliver Stone „Născut pe 4 iulie”, distribuit de Universal Pictures, este o interpretare înfiorătoare a războiului din Vietnam prin ochii unui veteran rănit.

Într-un spectacol nominalizat la Oscar, Tom Cruise îl interpretează pe Ron Kovic, un bărbat care a devenit activist împotriva războiului după ce a fost rănit în Vietnam și s-a întors acasă pentru a descoperi că țara lui îl lăsa în urmă.

Unde poate fi vizionat în România: Sky Show Time 

Forrest Gump

Actorul Tom Hanks a câștigat un Oscar pentru rolul pe care l-a interpretat pe om om din generația baby-boomer, într-un montagne russe care prezintă patru decenii din istoria Americii dn a doua jumătate a secolului XX (anii 1944-1981).

Inocentul Forrest Gump se întâlnește cu cântărețul de muzică rock’n’roll Elvis Preasley și cu John F. Kennedy, servește în războiul din Vietnam, raportează cazul Watergate la autorități, devine un erou național la alergat și un mare afacerist de creveți.

Unde poate fi vizionat în România: Netflix 

Top Gun și Top Gun: Maverick

Când vine vorba de filme prin excelență americane, „Top Gun” este în topul celor mai bune filme din anii 80.

Acum că a apărut și magnifica continuare din 2022 „Top Gun: Maverick”, avem o dublă distracție pe 4 iulie.

„Top Gun” original al regizorului Tony Scott l-a catapultat pe Tom Cruise la Hollywood, printr-o poveste a unor piloți americani  aleși să se antreneze cu avioane supersonice de luptă ca parte a unui program de elită.

„Top Gun: Maverick”, produs de regizorul Joseph Kosinski, surprinde o mare parte din magia originalului, dar sporește emoția, în timp ce Miles Teller îl joacă pe fiul lui Goose, interpretat de Anthony Edwards în primul film.

Unde pot fi vizionate în România: Netflix, Sky Show Time, Rakuten (pentru închiriere sau cumpărare)  

Ziua Independenței

Independence Day. Sursa Foto: Profimedia
IIndependence Day. Sursa Foto: Profimedia

Se numește literalmente „Ziua Independenței” – ce ar putea fi mai patriotic?  Filmul lui Roland Emmerich din 1996 l-a transformat pe Will Smith într-un star de cinema, dar este și doar un film super distractiv.

Blockbuster-ul își imaginează o invazie extraterestră pe tot globul și rezistența,  condusă chiar de președintele Statelor Unite ale lui Bill Pullman, se mobilizează pentru a riposta și a salva specia umană de la extincție. Smith este un pilot marin care are o întâlnire apropiată cu una dintre creaturi, iar apoi se întâlnește cu inginerul de sateliți interpretat de actorul Jeff Goldblum care este de neuitat.

Dar ceea ce pecetluiește cu adevărat înțelegerea cu această alegere patriotică este discursul iconic al lui Pullman. Filmul are o continuare 20 ani mai târziu, în 2016, „Ziua Independenței- Renașterea”, dar din păcate nu este la fel de succes ca filmul original.

Unde pot fi vizionate în România: Disney+ 

Captain America – O trilogie de neuitat cu supereroul Americii

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Steve Rogers este un tânăr băiat slăbănog din Brooklyn care s-a transformat peste noapte în super-soldat Căpitanul America, grație unui antidot. Încercnd să depună efort pentru a stopa războiul, Steve Rogers trebuie să-l oprească pe Craniul Roșu, șeful armelor nemilos al lui Adolf Hitler și liderul unei organizații care intenționează să folosească un dispozitiv misterios pentru dominarea lumii.

După evenimentele din The Avengers, Steve Rogers (Chris Evans) trăiește în Washington, încercând să-și afle locul în lumea modernă după ce a petrecut decenii înghețat în zăpezile Arcticii. Dar, după ce un angajat S.H.I.E.L.D. este atacat, Steve se trezește implicat într-un mister ce ar putea pune în pericol întreaga lume. Alături de Văduva Neagră (Scarlett Johansson), eroul încearcă să pună indiciile cap la cap până când nu este prea târziu, iar asta îl va arunca împotriva unui adversar redutabil, Războinicul iernii. 

După prăpădul stârnit de Ultron pe Terra, oamenii se întreabă dacă guvernele au vreo șansă să țină în frâu pe supereroi. O lege mondială îi obligă pe aceștia să se predea și să se supună autorităților. Dacă Tony Stark alias  Omul de Fier  susține legea, Căpitanul America crede că aceasta limitează libertățile individuale.

Alți supereroi se aliază pozițiilor celor doi Răzbunători, ajungându-se la un noi război civil american, dar între supereroi. Trilogia pune la îndoială moralitatea guvernului și serviciilor americane, dar Căpitanul America reușește de fiecare dată să readucă ordinea. Acesta nu se dă niciodată bătut și nu renunță la principiile sale.  Trilogia este numai bună de urmărit pe 4 iulie. 

Unde pot fi vizionate în România: Disney+ 

Sursa: The Wrap/ Esquire 

Citește și: Ronald Reagan este readus la viață pe marile ecrane. Un film biografic va prezenta viața președintelui american care a îngenuncheat URSS

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
În ce țări din Europa ești plătit să fii bunic?
×