Filmul preferat al lui Nicolae Ceaușescu: „A fost realizat la comandă!”

Publicat: 04 10. 2024, 16:54
Actualizat: 04 10. 2024, 16:57

Nicolae Ceaușescu adora filmele istorice și de război, precum „Buzduganul cu trei peceţi“ (1977), regizat de Constantin Vaeni, născut la 13 mai 1942 şi realizator al unor filme precum „Zidul“ (1975) , documentare sportive, precum „Play-Cupa Davis“ (1972) şi „Campionii“ (1981).

Potrivit Adevărul ,  „Buzduganul cu trei peceţi” s-a filmat la solicitarea autorităților comuniste, care doreau o peliculă cu mai multă „conştiinţă de clasă” decât filmul „Mihai Viteazul” (1971) realizat de  Sergiu Nicolaescu.

Ceaușescu voia mai puțin accent pe acțiune şi lupte. În schimb, voia ca producătorii să se concentreze mai mult pe „gândirea” eroului, să  fie un film de idei, un colaj de discursuri după cum considera Tudor Caranfil.

Însuşi actorul din rolul principal, Victor Rebengiuc, a dezvăluit într-un interviu acordat în 2011 revistei Film Menu:

„A fost un film realizat la comandă. Sau poate că scenaristul şi regizorul au vrut să-i facă un cadou lui Ceauşescu şi să-l prezinte şi pe omul politic Mihai Viteazul, nu numai militarul, precum în varianta lui Sergiu Nicolaescu. Doreau să-l prezinte pe omul politic care conduce destinele unei părţi din Europa”.

Ion Bucheru, fost director al Casei de Filme nr. 1, a spus:

„Lui Ceauşescu îi plăceau toate filmele istorice. Se pare că cel mai mult, în afară de «Buzduganul cu trei peceţi», i-a plăcut filmul lui Nicolaescu despre Mircea cel Bătrân. Nu îi plăceau ecranizările sofisticate“.

Înainte de a rula în cinematografe, filmele erau văzute şi de „Tovarăşul”. Nimic nu-i scăpa, scrie Jurnalul.ro.  Ceaușescu  viziona o copie specială a filmului la Vila Lac, având o sală de proiecție. Ceaușeștii vizionau filmul singuri sau însoțiți de  Dumitru Popescu.

Nea Florică se ocupa de proiecție, primind apel telefonic de la Cabinetul 1 în cursul zilei: „Proiecţionistul să fie la sala vilei Lac, la ora 20:00″.

Jurnalul.ro dezvăluie că tehnicianul urmărea orice mişcare sau reacție din sala de film a cuplului prezidenţial. El transmitea  la România Film impresiile celor de rang înalt.

Ceauşescu a renunțat să mai urmărească un meci al echipei Steaua Bucureşti pentru a viziona filmul „Buzduganul cu trei peceţi”, produs de Ion Bucheru şi de Eugen Mandric.  Ceauşescu  a stat „pironit” în scaun trei ore.

Filmările au avut loc în perioada 21 iunie – 30 decembrie 1976, la Castelul Huniazilor, Cetatea Făgărașului, Palatul Mogoșoaia, Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Putna, Biserica fortificată din Prejmer, Biserica Evanghelică din București și Catedrala Sfântul Iosif din București. Cheltuieli producției filmului s-au ridicat la 14.674.000 lei. Filmul a fost vizionat de 4.089.870 de spectatori la cinematografele din România după lansare.

 

Citește și: Care a fost melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu. O asculta în fiecare seară!