Prima pagină » Cultură » Filmul „The Island is enchanted with you”, de A. Carver și D. Schmidt, a câștigat trofeul NexT 2015

Filmul „The Island is enchanted with you”, de A. Carver și D. Schmidt, a câștigat trofeul NexT 2015

Filmul
Filmul "Insula e vrăjită de voi/ The Island is enchanted with you", de Alexander Carver și Daniel Schmidt, a câștigat trofeul NexT 2015.

Filmul „Insula e vrăjită de voi/ The Island is enchanted with you”, de Alexander Carver și Daniel Schmidt, a câștigat trofeul NexT 2015, în timp ce „În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată”, de Tudor Jurgiu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc.

Gala, care a avut loc la Cinema Studio din București, a fost prezentată de Ada Solomon, directorul Festivalului Internațional de Film NexT, și de Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului cinematografic.

Trofeele celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional NexT au fost disputate de 24 de filme din 17 țări, alese de coselecționerii Irica Trocan și Andrei Rus din cele peste 3.000 de pelicule înscrise anul acesta.

Juriul competiției internaționale a fost format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului „Ida”, premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecționerul Festivalului Internațional de Film de la Vilnius, MichaÅ‚ Oleszczyk (Polonia), critic de film și cercetător, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu („Autoportretul unei fete cuminți”), scriitorul și criticul de film François Bonenfant (Franța), jurnalista și muziciana Maria Balabaș și regizorul Eduardo Williams (Argentina), câștigătorul trofeului pentru cea mai bună coloană sonoră, anul trecut, cu „Sunetul stelelor m-a uluit”.

Filmul „The Island is enchanted with you”, care a primit, duminică seară, trofeul celei de-a noua ediții a Festivalului NexT, prezintă un medic, Francisco Javiér de Balmis care, în 1803, călătorește în Puerto Rico. El aduce cu sine mai mulți copii orfani, care devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. Rezultatul este una dintre primele vaccinări în masă și originea inițiativelor din domeniul sănătății la nivel mondial. În 2014, insula produce o gamă largă de proceduri biotehnologice și farmaceutice cu subvenții din Statele Unite ale Americii.

Premiul acordat coproducției SUA/ Elveția/ Australia constă în suma de 2.000 de euro oferită de Ministerul Culturii și servicii digitale de laborator (postproducție) în valoare de 2.000 de euro oferite de CineLab România.

La gala de duminică, Carlos Conceiçao a câștigat premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, cu „Noapte bună, Cenușăreasa/ Goodnight Cinderella”. Scurtmetrajul spune povestea Cenușăresei, care fuge la miezul nopții, lăsând în urmă unul dintre condurii săi de cleștar. În zilele următoare, prințul nu-și poate scoate din minte gândul că trebuie să-i găsească perechea. Premiul constă în suma de 1.000 de euro oferită de Ministerul Culturii.

Un alt trofeu așteptat al serii a fost premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră, câștigat de Pedro Alcalde, cu „Totul este posibil/ Ancha es Castilla”. Scurtmetrajul este un horror, cu umor negru, despre o fată care este supusă unei sesiuni de exorcism ca să scape de demonul care o posedă. Premiul constă în suma de 1.000 de euro oferită de Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, favoritul publicului în competiția internațională a fost filmul „Jung Forever”, de Jean-Sébastien Lopez. Premiul constă în suma de 500 de euro și a fost oferit de Societatea Culturală NexT. Scurtmetrajul îl prezintă pe Alexander, un terapeut ajuns la vârsta mijlocie, care trăiește un divorț dureros și și-a întrerupt activitatea profesională. Dar o vizită neașteptată îi va schimba viața.

În competiția națională, noul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, „În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată”, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc. Premiul valorează 500 de euro și a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR), prin vicepreședintele instituției, Liviu Jicman.

Juriul competiției naționale a fost format din curatorul de film Agnès Wildenstein, artistul grafician și desenatorul Matei Branea și managerul cultural Renate Roginas.

Acțiunea din filmul lui Jurgiu se petrece într-o dimineață stresantă, ca toate celelalte dimineți, când Cristina se oprește brusc în cadrul ușii. Nu mai poate face pasul care ar scoate-o din casă.

„Mă bucur foarte mult că sunt la NexT și NexT este primul festival în care mi-a fost proiectat un film pe un ecran în cinema, cu spectatori. Din acest motiv, acest festival va fi mereu foarte special pentru mine”, a spus Jurgiu.

De asemenea, „In the House”, regizat de Ana-Maria Comănescu, a câștigat mențiunea specială a juriului în competiția națională, iar „Golanii”, de Bogdan Drumea, a câștigat premiul publicului pentru film românesc, care constă în suma de 500 de euro și a fost oferit de Societatea Culturală NexT.

Pe de altă parte, regizorul Marius Olteanu, care a concurat în competiția națională cu scurtmetrajul „Scor alb”, a câștigat premiul Villa Kult, care constă într-o rezidență la Berlin.

De asemenea, Sorin Poamă, care trebuie să filmeze la Berlin pentru un nou proiect și care a fost inclus în competiția națională NexT, cu scurtmetrajul „O colegă din Tonitza”, va primi servicii de cazare, iar Paul Mureșan, care a participat la concursul The Pitch din cadrul NexT, a fost invitat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, costurile fiind asigurate de managerul cultural și membru al juriului competiției naționale Renate Roginas.

Din dorința de a încuraja tinerii cineaști români, anul trecut, Festivalul NexT a organizat în parteneriat cu Shorts TV concursul The Pitch. Pentru cea de-a doua ediție a concursului au rămas în cursă 14 proiecte din cele peste 30 înscrise. Dintre cele 14 proiecte, cinci și-au disputat marele premiu în valoare de 5.000 de euro, acestea fiind „Drapelului, str. nr. 1”, de Anca Oproiu, „When Night Meets Dawn”, de Andreea Borțun, „Spongebob Lunchbox”, de Claudiu Iordache, „Motan’s Cat”, de George ve Gänæaard , și „Mom, Dad, I Have to Tell you Something”, de Paul Mureșan.

Proiectele au fost analizate de juriul format din producătorul Velvet Moraru, regizorul Tudor Jurgiu, actrița Ana Ularu și criticii de film Filip Standavid și Cristi Luca. Juriul a decis să acorde premiul de 5.000 de euro lui Paul Mureșan, pentru proiectul de animație „Mom, Dad, I Have to Tell you Something”, pentru „tratarea unei teme extrem de sensibile, simțul umorului și felul inedit în care abordează un gen puțin promovat în România”. Același proiect a primit o mențiune specială la NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării, constând în suma de 1.000 de euro (servicii de postproducție) din partea Abis Studio.

O a doua mențiune i-a fost oferită proiectului „When Night Meets Dawn”, al Andreei Borțun, din partea Icon Production, care va acoperi producția filmului. De asemenea, dintre cele 14 proiecte înscrise la concursul The Pitch, „Portrait with Cake”, al Ștefaniei Maftei, a primit suma de 500 de euro din partea HiFilm Productions.

A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT a avut loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Institutul Cultural Român (ICR), Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești și Garajul Ciclop (Magheru 6 – 8) din București.

Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunii Cineaștilor din România (UCIN). Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii (MC) și cofinanțat de Programul Europa Creativă-MEDIA al Uniunii Europene.

Citește și