Prima pagină » Cultură » Freddie Mercury: 5 povești insolite. De ce a deghizat-o pe Lady Diana în prostituată și cine i-a întrerupt înregistrările cu Michael Jackson

Freddie Mercury: 5 povești insolite. De ce a deghizat-o pe Lady Diana în prostituată și cine i-a întrerupt înregistrările cu Michael Jackson

Farrokh Bulsara, mai cunoscut sub numele de Freddie Mercury, a murit la vârsta de 45 de ani pe 24 noiembrie 1991. Legendar, mitic, Freddie Mercury a lăsat o amprentă de neșters asupra vastului univers al muzicii mondiale și vocea sa unică răsună, la aproape 31 de ani de la moartea sa, în continuare în întreaga lume. 

Iar, dacă vocea este cea care l-a făcut celebru, la statutul de simbol au contribuit și personalitatea liderului trupei Queen, precum și fizicul atipic, cu mustață și o dentiție dincolo de canoane. 

Freddie Mercury ar fi împlinit pe 5 septembrie 76 de ani. Cu acest prilej, prezentăm mai jos 5 detalii insolite și povești mai puțin cunoscute despre exuberantul muzician.

Freddie Mercury a fost cel care a creat logo-ul trupei Queen, „Royal Crest”

Pe lista scurtă de sugestii de nume pentru trupa sa s-au aflat Build Your Own Boat, The Grand Dance și The Rich Kids. „Conceptul de ‘Queen’ (Regina, n.r.) trebuie să fie maiestuos”, declarat el, pentru săptămânalul muzical britanic Melody Maker. „Vrem să fim dandy. Vrem să șocăm și să fim revoltători”, explica Freddie Mercury.

Bazându-se pe abilitățile sale creative, având studii la Ealing Art College London, Mercury a desenat emblema pentru coperta albumului de debut. Aceasta includea semnele zodiacale ale celor patru membri: doi lei pentru John Deacon și Roger Taylor și un rac pentru Brian May. Mercury s-a reprezentat prin două zâne, simboluri ale Fecioarei. Toate sunt eclipsate de un phoenix masiv, simbol al speranței și al reînnoirii. În centrul tuturor se află o elegantă literă „Q”, cu o coroană. 

Freddie Mercury a insistat că locul unde va fi depozitată cenușa sa să rămână un secret și așa este și în prezent

Mercury a fost diagnosticat cu HIV în primăvara anului 1987 și, treptat, a început să le spună celor apropiați despre starea sa. Aspectul din ce în ce mai fragil al lui Mercury a alimentat speculațiile mass-media, dar grupul a negat vehement orice problemă.

„Am ascuns totul. Cred că am mințit pentru că încercam să-l protejăm”, a spus Brian May în documentarul “Days of Our Lives”.

Clipul piesei “These Are the Days of Our Lives”, filmat alb-negru, pentru a ascunde ravagiile bolii asupra corpului lui Mercury, a fost modul muzicianului de a-și lua rămas bun.

După ce a murit de pneumonie bronșică provocată de SIDA, pe 24 noiembrie 1991, trupul său a fost incinerat la cimitirul Kensal Green din vestul Londrei. Cenușa lui a fost păstrată într-o urnă în dormitorul unei prietene apropiate, Mary Austin, timp de doi ani, înainte de a fi depozitată într-un loc ce a rămas secret, potrivit dorinței sale.

A construit o scenă pentru David Bowie și i-a vândut acestuia o pereche de cizme vintage

În 1981, Bowie și Freddie Mercury au colaborat la piesa “Under Pressure”, dar relația lor datează de la sfârșitul anilor 1960, când erau relativ necunoscuți. Bowie avea ceva mai multă influență în epocă și trebuia să cânte la un eveniment la Ealing Art College. Freddie Mercury l-a ajutat să construiască scena de pe care a cântat

Curând după aceea, Mercury și Roger Taylor au deschis un stand în Piața Kensington, unde au vândut îmbrăcăminte vintage pentru a-și suplimenta veniturile slabe din muzică. Cum nu erau făcuți pentru comerț, au ajuns să lucreze ca vânzători pentru un alt stand de îmbrăcăminte.

Într-o zi, Bowie a apărut la standul lor, iar Freddie Mercury i-a oferit acestuia o pereche de cizme vintage pe care nu și le-a putut permite, deși devenise destul de cunoscut.

A deghizat-o pe Lady Diana în prostituată și a strecurat-o într-un club gay

La mijlocul anilor 1980, Mercury devenise prieten cu Lady Diana Spencer, pe atunci prințesa de Wales. Cum hărțuirea constantă a presei devenise o constrângere uriașă pentru soția prințului moștenitor Charles, Mercury a plănuit să-i ofere acesteia o noapte în oraș.

Potrivit actriței Cleo Rocos, care a povestit insolita istorie în 2013, Lady Diana a ținut să-l însoțească pe Mercury, într-o noapte, la Royal Vauxhall Tavern, un emblematic local gay din Londra, cunoscut pentru clientela zgomotoasă și pestriță.

„Speculam despre titluri, dacă Lady Di ar fi fost prinsă într-o ceartă în baruri gay”, a povestit Rocos.

O deghizare a fost esențială pentru succesul planului, așa că Dianei i s-au oferit o jachetă militară, ochelari de soare tip aviator și o șapcă din piele, pentru a-și ascunde părul. „Privind la ea în întuneric”, a mai spus Rocos, „ar fi putut trece pur și simplu drept un bărbat gay destul de excentric”. 

Obișnuia să-și sune pisicile la telefon în timpul turneelor și a scris o melodie pentru preferata lui, Delilah

Freddie Mercury și-a împărțit casa cu multe feline în timpul vieții. În turnee, obișnuia să sune acasă pentru a vorbi cu animalele lui preferate la telefon.

“Freddie a tratat pisicile ca pe proprii săi copii”, a scris Jim Hutton, ultimul partener romantic al muzicianului, în cartea sa “Mercury and Me”. Pentru preferata sa, Delilah, Mercury a scris piesa omonimă. 

A înregistrat cântece cu Michael Jackson, dar animalul de companie al “Regelui muzicii pop”, o lamă, a întrerupt sesiunile

Mercury era un fan înfocat al lui Michael Jackson. După ce cântărețul american a devenit celebru la nivel mondial cu “Thriller”, în 1982, acesta și Mercury au decis să colaboreze muzical.

În primăvara lui 1983, Freddie Mercury a mers la studioul lui Jackson din Encino, California, pentru a începe să lucreze la mai multe demo-uri: “There Must Be More to Life Than This”, lansat în timpul sesiunilor pentru albumul Queen din 1982, “Hot Spaces”, cu versuri lipsă, “State of Shock” – o melodie pe care Jackson a compus-o în mare parte singur, în timp ce “Victory” a fost compusă de amândoi.

Demo-urile dezvăluie un efort considerabil, chiar dacă, în cele din urmă, au rămas nefinalizate. O versiune revizuită a lui “There Must Be More to Life Than This” a fost inclusă pe albumul solo al lui Mercury din 1985, “Mr. Bad Guy”, în timp ce “State of Shock” a fost lansat ca single 1984 de Jackson 5 cu Mick Jagger.

Mercury a fost diplomat explicând exact de ce parteneriatul a eșuat. „Nu am fost niciodată în aceeași țară suficient de mult ca să terminăm ceva”, a spus el în 1987, într-un interviu. 

Foto: Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Videoclipul piesei „Living On My Own”, a lui Freddie Mercury, a fost relansat într-o nouă variantă | VIDEO

Nou videoclip cu Freddie Mercury. Celebrul artist cântă o variantă inedită a piesei „Time Waits for No One” – VIDEO

Autor