Prima pagină » Cultură » Gala Premiilor GOPO 2024: „Libertate”, desemnat „Cel mai bun lungmetraj”, cu 10 statuete în total / Lista completă a câștigătorilor

Gala Premiilor GOPO 2024: „Libertate”, desemnat „Cel mai bun lungmetraj”, cu 10 statuete în total / Lista completă a câștigătorilor

Premiile Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Munteanu

Filmul „Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu, a fost ales „Cel mai bun lungmetraj” la Gala Premiilor Gopo 2024. Filmul a primit, în total, 10 statuete.

A 18-a ediţie a evenimentului, care celebrează şi recompensează anual realizările cinematografiei româneşti, a avut loc, luni seara, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Alex Calangiu, „Cel mai bun actor în rol principal”

Raluca Turcan, ministrul Culturii, şi actriţa Victoria Cociaş au oferit premiul. „Felicitări echipei, a fost un film foarte greu”, a spus Oana Bujgoi Giurgiu. Tudor Giurgiu i-a mulţumit operatorului Alex Sterian. „Vreau să mulţumesc celor cărora nu prea le spunem mulţumesc, dar munca celor care promovează filmul în cinematografe, fără cei de la Transilvania Film, este esenţială”.

Alex Calangiu a câştigat prima statuetă Gopo din carieră, pe care a dedicat-o fiicei sale. El a fost desemnat Cel mai bun actor într-un rol principal, cu rolul Viorel Stănese din „Libertate”.

Actorul Alex Calangiu, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Actorul Alex Calangiu, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Premiul pentru întreaga activitate

Premiul pentru întreaga activitate, acordat lui Dan Nuţu, a fost acordat de Oana Pellea. „Este o seară a libertăţii. Îi mulţumesc lui Tudor Giurgiu că mi-a dat ocazia să vorbesc liber despre o mare iubire a vieţii mele, un om pe care camera de filmat l-a adorat şi îl adoră, un om care a ales libertatea la un moment dat, lăsând o carieră excepţională în spate. Jumătate din România am fost moarte după el. Dacă aş fi emigrat în America vreodată, aş fi emigrat pentru el”, a spus Oana Pellea despre Dan Nuţu.

„Fără a o prevedea, aştepta ori visa, asta e seara”, a spus actorul, care acum 45 de ani părăsea ţara şi profesia. El le-a mulţumit lui Tudor Giurgiu, Laurenţiu Damian, lui Victor Rebengiuc pentru prietenie.

Dan Nuțu și Oana Pellea, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Dan Nuțu și Oana Pellea, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Tudor Giurgiu, premiu pentru „Cea mai bună regie”

Eva Kiss, din Danemarca, a cântat la gala Premiilor Gopo „Libertate”, conform News.ro.

Tudor Giurgiu a fost recompensat cu Gopo pentru Cea mai bună regie. „După ce a ieşit filmul pe crane, am un obicei, am intrat pe forumuri şi am descoperit părerea unui june din Cluj. În fine, a făcut Giurgiu un film bun. O avea dreptate, nu ştiu. Sper să excelez de acum încolo şi să vă plictisesc de acum încolo”, a mărturisit regizorul la primirea trofeului. „Acest film, mai mult decât multe altele, e un film unde actorii strălucesc”, a subliniat Giurgiu, mulţumind şi numind câţiva dintre actorii din distribuţia consistentă a producţiei.

Tudor Giurgiu, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Tudor Giurgiu, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Rodica Mandache, omagiată pentru întreaga carieră

Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost aleasă de votanţi Ilinca Manolache pentru rolul Angela Răducanu din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii” de Radu Jude.

Luni seară, Rodica Mandache a fost omagiată la gala Gopo de Marius Manole. Marea actriţă a primit Premiul pentru întreaga carieră.

„Doamna Rodica Mandache este cel mai bun reper care tine balanţa dreaptă, sunteţi omul care ne arată că energia nu moare niciodată, sunteţi dispusă să învăţaţi de la oricine pentru că nu obosiţi niciodată. Şase decenii de muncă, de viaţă închinate acestei meserii. Sfatul cel mai important pe care l-am primit de la Rodica Mandache: întotdeauna vremurile sunt grele, dar publicul nu trebuie niciodată înşelat”.

Actrița Rodica Mandache, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Actrița Rodica Mandache, la Gala Premiilor Gopo 2024 / Sursa foto: Facebook Premiile Gopo

Cel mai bun film documentar

Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar a fost acordat filmului „Între Revoluţii” de Vlad Petri, producător: Monica Lăzurean-Gorgan. „Astăzi, asistăm la o catastrofă umanitară în Orientul Mijlociu. În Gaza, peste 30.000 de oameni au murit. Cred că e important să nu rămânem indiferenţi. Stop genocidului din Gaza!”, a spus regizorul pe scena de la TNB.

La evenimentul dedicat cinematografiei româneşti, statuetele Gopo pentru Cel mai bun scenariu au fost înmânate de Adrian Văncică şi Diana Gheorghian pentru două filme. Statuete Gopo au primit, cu egalitate de voturi, Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu („Libertate”) şi lui Radu Jude („Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”).

George Chiper-Lillemark a primit Gopo pentru Cea mai bună imagine a filmului „Spre Nord” de Mihai Mincan.

Vali Ighigheanu a primit statueta Gopo pentru decorurile realizate la filmul „Libertate”.

Premiul Special al galei Gopo i-a revenit lui Adrian Ştefănescu, cascador, profesionist cu o carieră de 52 de ani în cinematografie.

Evenimentul a fost difuzat în direct pe voyo, TIFF Unlimited şi pe premiilegopo.ro.

Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor

  • Cel mai bun film de lungmetraj – „Libertate”, produs de Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu
  • Cea mai bună regie – Tudor Giurgiu pentru „Libertate”
  • Cel mai bun actor în rol principal – Alex Calangiu pentru rolul Viorel Stănese din „Libertate”
  • Cea mai buna actriţă în rol principal – Ilinca Manolache pentru rolul Angela Răducanu din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”
  • Cea mai bună imagine – George Chiper-Lillemark pentru filmul „Spre Nord”
  • Cel mai bun actor în rol secundar – Iulian Postelnicu pentru rolul Lt. Col. Dragoman din „Libertate”
  • Cea mai bună actriţă în rol secundar – Maria Popistaşu pentru rolul Ilinca din „Taximetrişti”
  • Cele mai bune decoruri – Vali Ighigheanu pentru filmul „Libertate”
  • Cel mai bun scenariu – Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu („Libertate”) şi Radu Jude („Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”)
  • Cel mai bun montaj – Reka Lemhenyi pentru filmul „Libertate”
  • Cel mai bun sunet – Tamás Székely şi André Rigaut pentru filmul „Libertate”
  • Cea mai bună muzică originală – Marius Leftărache pentru filmul „Boss”
  • Cele mai bune costume – Viorica Petrovici pentru filmul „Libertate”
  • Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Petya Simeonova şi Domnica Bodogan pentru „Libertate”
  • Cel mai bun film de debut – „Spre Nord” de Mihai Mincan, producător Ioana Lascăr
  • Cel mai bun film documentar – „Între Revoluţii” de Vlad Petri
  • Tânără speranţă – Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul „Spre Nord”
  • Cel mai bun film european – „Anatomia unei prăbuşiri”, de Justine Triet, distribuit de Voodoo Films
  • Premiul Publicului – „Miami Bici 2”, de Jesus del Cerro
  • Cel mai bun film de scurtmetraj – „Acolo unde bărcile nu ajung”, regia Vlad Buzăianu, producător: Anamaria Antoci
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și