Prima pagină » Cultură » „Goodbye Language”, un proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie, debutează miercuri, la București

„Goodbye Language”, un proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie, debutează miercuri, la București

Atelier 35 și Salonul de proiecte (anexa MNAC) găuduiesc săptămâna aceasta o serie de evenimente din cadrul proiectului "Goodbye Language".

Săptămâna acesta debutează la București un proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie. „Goodbye Language” va include pe agenda sa trei evenimente: vernisajul unei expoziții, un performance și o conferință, se arată într-un comunicat remis gândul.

Inițiat de Atelier 35 – Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu -, în colaborare cu Centrul Ceh din București – condus de FrantiÅ¡ek Zachoval -, „Goodbye Language” reprezintă un show creat prin contribuțiile artiștilor ZbynÄ›k Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg și Tomáš Svoboda.

„În ianuarie 2015, m-am întâlnit cu Frantisek la Berlin, cu puțin timp înainte ca el să își înceapă mandatul la Centrul Ceh din București”, a explicat Xandra Popescu. „Mi-a povestit că una dintre primele lui misiuni în România urma să fie organizarea prezenței Cehiei la Salonul de Carte Bookfest. Am discutat atunci despre tensiunea dintre artă și cultură și presiunea asupra artiștilor de a îndeplini un rol reprezentațional: de a genera lucrări livrabile, produse conceptuale cu potențial de  brand. Am gândit «Goodbye Language» ca pe un contrapunct la circuitul cultural al produselor artistice. Am invitat la dialogul nostru artiste și artiști care folosesc limbajul împotriva limbajului, care prin practica lor rezistă interpretării”, a adăugat ea.

Așadar, „Goobye Language” ia startul miercuri, 24 iunie 2015, ora 20.00, la Atelier 35, cu vernisajul expoziței de grup – ZbynÄ›k Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda -, curatori fiind FrantiÅ¡ek Zachoval, Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu.

În ziua următoare, pe 25 iunie, începând cu ora 18.00, la Atelier 35 va avea loc performance-ul artistei Adriana Gheorghe, „Dance That Comes From the Mouth”. Ea este unul dintre artiștii contemporani care mixează activitatea de performer cu cea de teoretician. De-a lungul timpului, a prezentat solo-uri sau duete la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), Lorgean Theatre și ZKM-Karlsruhe.

Vineri, 26 iunie, începând cu ora 18.00, în spațiul Salonului de proiecte (anexa MNAC) va avea loc o discuție cu filozoful Marcus Steinweg, un artist care lucrează la intersecția dintre artă și filozofie, editor al jurnalului „Inaesthetics”. Steinweg va aborda subiectul relației dintre artă și filozofie.

Marcus Steinweg trăiește și lucrează în Berlin; este profesor invitat la HfBK (Universitatea de Arte) din Hamburg și predă la UdK (Universitatea de Arte) din Berlin.

Acest proiect este posibil cu sprijinul Centrului Ceh din București, al Goethe Institut-Bukarest și al spațiului Salonul de proiecte/Anexa MNAC din București.

Citește și