Ultimii oameni din specia Homo erectus au fost uciși într-o extincție în masă. Cauza? Schimbările climatice! Specia umană s-a stins acum între 117.000 și 108.000 în urmă, au spus oamenii de știință.
Prin reanalizarea rămășițelor descoperite în urmă cu aproape un secol, cercetătorii au reușit să stabilească mai bine data extincției. Ce este îngrijorător este că a fost cea mai longevivă specie umană, iar pentru oamenii moderni de azi este un semnal de alarmă.
Iar extincția sa cauzată de schimbări climatice naturale, ar trebui să ne dea de gândit. Oamenii din specia Homo sapiens, apărută în urmă cu 200.000 ani în urmă, numai în ultimii 12.000 ani, a modificat suprafața și clima planetei mai mult decât orice altă specie.
Homo erectus a apărut ca specie în Africa, în urmă cu 2 milioane de ani. A fost prima specie hominidă care a migrat în Asia și care s-a stabilit chiar pe insula indoneziană Java. Homo erectus mai este cunoscutg și drept „omul vertical”, fiind prima specie umană care a avut un mers biped în poziție verticală deplină.
A avut proporții anatomice similare cu cele ale lui Homo sapiens, având brațe mai scurte și picioare mai lungi. A fost prima specie umană care avea o față plată, un nas proeminent și păr mai puțin pe corp, având în schimb podoaba capilară mai proeminentă. Transpirația ar fi jucat un rol în pierderea părului corporal.
Masculii și femelele ar fi putut avea aproximativ aceeași dimensiune, înălțimea lor variind între 146–185 cm, iar greutatea între 40–68 kg.
În anii 1930, potrivit Newsweek , în Java, la Ngandong, arheologii au descoperit 12 cranii și două oase ale picioarelor ce aparțineau unor indivizi din specia respectivă. Folosind o serie de tehnici avansate de datare, echipa a reușit să determine că fosilele aveau între 117.000 și 108.000 de ani. Practic, erau cele mai recente fosile cunoscute de Homo erectus din lume.
Datarea anterioară sugera că ar fi supraviețuit pe insula Java până acum aproximativ 27.000 de ani și ar fi putut coexista cu oamenii moderni timp de până la 50.000 de ani. De asemenea, s-a sugerat că sosirea lui Homo sapiens ar fi putut juca un rol în dispariția lor. Cu toate acestea, noile date arată că acest lucru nu poate fi cazul.
Deci, ce a provocat dispariția speciei?
Constatările sunt publicate în revista Nature. Cercetătorii au stabilit că oasele aparțineau unor adulți ce s-ar fi înecat din cauza unor inundații.
În cadrul studiului, cercetătorii arată că dispariția Homo erectus a fost legată de schimbarea climatului după ce au studiat evoluția nivelului de umiditate.
Ei au aflat că mediul era în continuă schimbare din cauza climei.
Dar o altă cercetare arheologică de la Universitatea Națională Australiană a descoperit că Homo erectus ar fi dispărut pentru că devenise una „leneșă”. Săpăturile arheologice din Peninsula Arabică indică faptul că Homo erectus folosea „strategii cu cel mai mic efort” pentru fabricarea de instrumente și colectarea resurselor.
Această „lene” asociată cu incapacitatea de a se adapta la un climat în schimbare a jucat probabil un rol în dispariția speciei, potrivit cercetătorului principal dr. Ceri Shipton de la Școala de Cultură, Istorie și Limbă.
„Nu am impresia că erau exploratori care priveau peste orizont. Ei nu aveau același sentiment de uimire ca și noi, a spus Dr. Shipton.
„Pentru a-și fabrica uneltele de piatră, ei foloseau orice piatră pe care o puteau găsi în jurul taberei lor, care erau în mare parte de o calitate relativ scăzută față de ceea ce au folosit mai târziu producătorii de unelte din piatră din specia Homo sapiens”, a spus el.
„Nu numai că erau leneși, dar erau și foarte conservatori”, a conchis dr. Shipton pentru Science Daily.
Homo erectus este considerat un prădător de vârf ce ar fi vânat bovine și pachidermi, iar mulți antropologi susțin că a fost prima specie umană care a știut să întreprindă munca în echipă. Erectus este asociat cu industria acheuleană a uneltelor de piatră și se presupune că a fost cel mai timpuriu strămoș uman capabil să folosească focul, să vâneze în grup, să aibă grijă de membrii grupului care erau răniți sau bolnavi.
Nu știa chiar să aprindă focul. Dar colecta crengile aprinse de pe urma incendiilor de vegetație, cauzate de secetă sau de fulgere, și mențineau tăciunii aprinși. Specia mai este acreditată ca fiind prima care a putut întreprinde navigația și artă rupestră.
Au fost găsite scrijelituri pe care unii arheologi le-au considerat drept primele forme de scriere primitivă. Nu este cunoscut dacă Homo erectus a fost anatomic capabil de vorbire, dar ar fi putut folosi un proto-limbaj.
Fosilele ce aparțin „Omului de la Pekin” și „Omului din Java” ar indica faptul că au evoluat alte sub-specii din Homo erectus, precum Homo erectus pekinensis și Pithecanthropus erectus, care au populat China și Indonezia de azi.
Au mai fost identificate și alte specii, precum Homo ergaster care a trăit în urmă cu 1,7 milioane de ani în Africa, Homo erectus soloensis, despre care se credea anterior că era strămoșul aborigenilor și H. erectus georgicus din Caucaz.
S-a propus că Homo erectus a evoluat din Homo habilis aproximativ acum 2 milioane de ani, deși acest lucru a fost pus sub semnul întrebării deoarece au coexistat timp de cel puțin o jumătate de milion de ani. Deoarece cele mai vechi rămășițe ale acestei specii se găsesc atât în Africa, cât și în Asia de Est, este încă necunoscută originea sa ca specie.
Un studiu din 2011 a sugerat că Homo habilis a ajuns în Asia de Vest din Africa, că Homo erectus timpuriu s-a dezvoltat acolo și s-ar fi dispersat apoi din Asia de Vest în Asia de Est ( Peking Man ), Asia de Sud-Est ( Java Man ), înapoi în Africa (Homo ergaster) și în Europa ( Omul Tautavel), evoluând în cele din urmă în oameni moderni în Africa.
Alții au sugerat că Homo erectus / ergaster s-a dezvoltat în Africa, unde în cele din urmă a evoluat în oameni moderni după ce a colonizat Asia. Ipotezele rasiste au susținut că asiaticii ar proveni din Homo erectus (mulți chinezi se mândresc să-l aibă drept strămoș de la găsirea craniului „Omului de la Pekin”), iar rasa mongoloidă ar fi apărut separat, respingând teoria originii africane.
Nu există nicio dovadă genetică care să ateste ipoteza aceasta! Homo erectus a devenit o specie demult extinctă până ca Asia să fie repopulată la scară largă de specia Homo sapiens.
Homo erectus este cea mai longevivă specie de Homo , care a supraviețuit timp de aproape două milioane de ani. Prin contrast, Homo sapiens a apărut cu aproximativ 200.000 ani în urmă.
Citește și: