ICR Lisabona | Ioana Dichiseanu, concert extraordinar FADO în memoria Amáliei Rodrigues
În colaborare cu Fundação Amália Rodrigues, Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona organizează un concert-omagiu de muzică fado în interpretarea emoționantă a artistei Ioana Dichiseanu.
Concertul se va desfășura la Jardim da Casa-Museu Amália Rodrigues, Lisabona, în data 29 iunie 2023 – ora 18:30 -, iar spectatorii vor avea privilegiul de a reasculta melodiile nemuritoare ale Amáliei Rodrigues prin vocea Ioanei Dichiseanu.
Artista româncă va fi acompaniată pe scenă de doi instrumentiști portughezi consacrați, António Neto (chitară clasică) și Luís Coelho (chitară portugheză).
- António Neto a absolvit Academia dos Amadores de Música din Lisabona la vârsta de 15 ani, unde a studiat chitara clasică timp de patru ani. După această pregătire, s-a alăturat mai multor trupe de pop și jazz, însoțind și câțiva cântăreți de fado. S-a dedicat fado-ului în totalitate, începând să cânte în cluburi și case de fado. În perioada 2001- 2008 a fost invitat de Mariza să o însoțească la concerte. După această colaborare a început să cânte pentru mai mulți cântăreți de fado, în principal pentru Carla Pires din 2008.
- Luís Coelho s-a născut la Lisabona, pe 6 decembrie 1983, iar primele lecții de chitara portugheză le-a luat de la tatăl său, un chitarist amator. După vârsta de 19 ani și-a început studiile la Escola de Música do Conservatório Nacional cu profesorul și chitaristul João Torre do Valle.
Omagiu pentru ”Zeița muzicii Fado”
Acest concert extraordinar de muzică fado se materializează într-un omagiu cantabil adus morții Amáliei Rodrigues – ”Zeița muzicii Fado” – și nostalgiei.
În limba portugheză, cuvântul ”saudade” înseamnă ”durere”, iar românii și portughezii împărtășesc, într-o comuniune care transcende spațiul și timpul, semnificația profundă a unei astfel de stări și o melancolie care, așezată pe portativ, impresionează în fiecare moment.
Fado – cuvânt tradus în mod obișnuit ca destin sau soartă, conform cuvântului din latină fatum – este numele unui gen muzical interpretativ și melodic care a originat în Lisabona începutului secolului al 19-lea, dar foarte probabil are origini mult mai timpurii.
Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o piesă a Mariei Tănase
Piesele care vor fi interpretate în acest concert-omagiu au fost alese chiar de artista Ioana Dichiseanu, ca o evocare a personalității nemuritoarei cântărețe portugheze Amália Rodrigues, cea care a transformat muzica fado într-un simbol muzical inegalabil.
Pe scenă, Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o piesă a Mariei Tănase, celebra cântăreață de muzică populară a României.
Sedusă încă din copilărie de acest stil muzical fascinant, Ioana Dichiseanu a lansat – în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică ”Ion Dichiseanu” de la Adjud – albumul ”O meu fado”, spunând că, printr-o astfel de muzică – intrepretul are șansa incomensurabilă de a ajunge la sufletul ascultătorului.
”Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”, a transmis, emoționată, Ioana Dichiseanu.
Ioana Dichiseanu: ”În orice este o lucrare a Divinității”
Absolventă a Universității de Regie Teatru și Film, Ioana Dichiseanu spune că muzica fado este credința ei, iar în acest stil muzical a descoperit ”sensul vieții artistice”.
”Nimic nu este întâmplător! În orice este o lucrare a Divinității. După ce am imprimat piesele pentru primul meu album fado, am găsit, surprinzător, printre amintirile tatălui meu, o fotografie din 1975 în care el apare alături de «Zeița muzicii fado», Amália Rodrigues”, mărturisește Ioana Dichiseanu.
Organizatorii acestui concert-omagiu a dus memoriei Amáliei Rodrigues anunță că – datorită spațiului limitat -, accesul se va face, în limita locurilor disponibile, prin înscriere prealabilă pe adresa de email: icrl.geral@mail.ptprime.pt, până pe data de 23 iunie 2023.