Prima pagină » Cultură » „Ieșirea trenurilor din gară”, un documentar ce conține relatări profund emoționante despre atrocitățile Holocaustului

„Ieșirea trenurilor din gară”, un documentar ce conține relatări profund emoționante despre atrocitățile Holocaustului

„Ieșirea trenurilor din gară”, un documentar ce conține relatări profund emoționante despre atrocitățile Holocaustului

Publicația The Gardian face cronica documentarului „Ieșirea trenurilor din gară”, în regia lui Radu Jude și a lui Adrian Cioflâncă, un film emoționant despre Pogromul de la Iași din iunie 1941.

Documentarul trece în revistă un capitol odios din istoria României: pogromul de la Iași, care în decursul a câteva zile din vara lui 1941 a dus la masacrul a peste 13.000 de civili evrei. Cu o durată de aproape trei ore, acest film provocator necesită răbdare, atenție și chiar curaj din partea spectatorilor săi, scrie The Guardian.

Evitând în mod deliberat tacticile de manipulare emoțională, o mare parte a filmului se desfășoară ca un colaj de arhivă. Fotografiile victimelor sunt însoțite de mărturii de la rude, martori și foarte puțini supraviețuitori, informații care sunt expuse într-un ton neutru. Citite unul după altul, aceste relatări sunt deosebit de înfricoșătoare prin repetitivitatea lor brutală: în cele mai multe cazuri, bărbații evrei au fost torturați cu entuziasm și împușcați nu numai de soldații români și germani, ci și de civili.

Cei care au supraviețuit au fost deportați în „Trenul morții”, vagoane destinate transportului de animale atât de pline de oameni încât cei mai mulți aflați la bord au pierit din cauza lipsei de aer și hrană. Natura birocratică, reală a mărturiilor face aceste ore finale îngrozitoare absolut uluitoare, evocând amploarea, dar și dezinvoltura crudă cu care au fost ucise victimele.

Deși are trei ore, filmul identifică doar aproximativ 200 de victime înainte de a se încheia cu o secțiune complet tăcută care afișează fotografii ale atrocităților relatate anterior în cuvinte. Față de anonimatul acestor imagini, informațiile biografice găsite în mărturii sunt și mai devastatoare; destinele unor victime sunt spuse într-o singură frază. Pe lângă faptul că este un stil neobișnuit, care contestă modul în care sunt prezentate atrocitățile istorice în cinema, finalul tăcut al filmului ridică și întrebarea tragică: cum atestă memoria publică nenumăratele decese pentru care nu există înregistrări biografice?

„Ieșirea trenurilor din gară” va putea fi urmărit din 22 octombrie pe True Story, platforma de streaming independentă pentru documentare.

Foto: IMDB

CITEȘTE ȘI: Russell Crowe a fost prezent la proiecţia noului său film, la Vatican

Documentarul satiric „Al cui câine sunt?” are premiera internațională la Festivalul de Film de la Varșovia

 

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și