Prima pagină » Cultură » Ilinca Mănescu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu și Liviu Ornea, în preselecție la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023

Ilinca Mănescu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu și Liviu Ornea, în preselecție la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023

Ilinca Mănescu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu și Liviu Ornea, în preselecție la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023

„Copiii Ecosistemului”, de Ilinca Mănescu, „Micile plăceri ale morții”, de Goran Mrakić, „Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu, și „Viața ca o glumă proastă”, de Liviu Ornea, sunt cele patru romane n’autor care se află în lectură pentru ediția de anul viitor a Festivalului Primului Roman de la Chambéry.

Laureatul celei de-a 36-a ediție a Festival du Premier Roman de Chambéry va fi selectat dintre cei cincisprezece autori aflați pe lista de preselecție și va fi anunțat în martie 2023, conform unui comunicat remis Gândul de către Editura Nemira.

Din 1987, juriile festivalului selectează câte un debut din literaturile contemporane franceze, engleze, germane, italiene, spaniole și române și invită cei șase autori europeni să-și cunoască cititorii și publicul în Chambéry. Printre cei invitați de-a lungul timpului cu debuturile lor se numără Mathias Énard, David Foenkinos, Michel Houellebecq, Amélie Nothomb.

De curând, Oameni mari, romanul de debut al Mariei Orban (n’autor, Nemira, 2020) a fost alegerea juriului pentru ediția din 2022, iar autoarea laureată a fost prezentă între 20 și 22 mai a.c. la festival.

Cărțile autorilor români prezente pe lista de preselecție de la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023

„Copiii Ecosistemului”, de Ilinca Mănescu

Copywriter la Agenția de Publicitate a Pluricelularei 451, misiunea Norei e să promoveze un implant cu gena luminiscenței, creat de Ecosistemul Autonom, cu scop aparent estetic. Pe măsură ce noi informații despre implant și efectele sale ies la iveală, pe fundalul divizării societății în luxili și non-luxili, tânăra se confruntă cu întunericul din ea și din jurul ei. Provocat de abuzurile din copilărie și din relații – de iubire cu Ilora, de prietenie cu Kril ori Caramel și de (pseudo-)suport cu nutriile – și de traumele, suferințele și cruzimile din viața sa. Își va găsi Nora locul, libertatea, vocea într-o lume aflată în pragul unei noi ere?

„Micile plăceri ale morții”, de Goran Mrakić

„Micile plăceri ale morții”, primul roman al lui Goran Mrakić, surprinde în ansamblul său spiritul, atmosfera și mentalitatea unui sfârșit de epocă dintr-un sat bănățean: Variaș. Prin nenumăratele povești acumulate în interiorul cărții, prin anecdotele, snoavele, poantele și istoriile personale ori cele din folclorul local, prin reflexivitate, diversitate, o doză de nostalgie și una de empatie, scriitorul aduce la viață o lume (aproape) dispărută.

„Stai jos sau cazi”, de Bogdan Munteanu

Nino-nino. Agitație. Timișoara. Sâmbătă. Un grup restrâns de oameni. Ciprian, un bărbat de 40 de ani, realizează brusc că nu se mai poate preface: trebuie să-și accepte boala. Însă drumul până în acest moment, departe de un final, a fost sinuos. Iar protagonistul-narator ne întoarce în timp, ne poartă, criză cu criză, răzvrătire cu răzvrătire, poantă cu poantă, prin viața sa, pentru a ne arăta cum poate fi parcursă călătoria cu un diagnostic incurabil.

„Viața ca o glumă proastă”, de Liviu Ornea

Din timpul serviciului militar obligatoriu și până la retragerea voită din viața profesională și socială, călcăm pe urmele lui Paul, protagonistul romanului de față, urme lăsate atât în propria geografie interioară, cât și în cea a apropiaților – familie, prieteni, partenere – și a colaboratorilor. Tragem cu urechea la conversațiile sale sau ale celor din jurul lui, îl însoțim în călătorii, parcurgem jurnale și e-mailuri, îi scotocim în gânduri vreme de mai bine de treizeci de ani. O reconstrucție minuțioasă, în fond, a unei vieți care are toate premisele pentru succes, dar care îl ratează conștient și magistral.

Festival du Premier Roman de Chambéry

Festival du Premier Roman de Chambéry aduce împreună scriitori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli și români. Evenimentul încurajează explorarea lumilor autorilor invitați prin spectacole, expoziții, întâlniri, dezbateri.  Este un festival cu o mulțime de fațete, literar, dar mai ales artistic și cultural: cuvintele se aud, se schimbă, se scriu, se dansează; poveștile prind viață prin experiențe inovatoare.

Foto: Nemira

CITEȘTE ȘI: Lecturi de weekend: Cele mai frumoase cărți pentru copii

Lecturi de weekend: cărți despre istorie recentă, curaj și solidaritate

Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură

Lecturi de weekend: cărți din care afli lucruri despre tine

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și