Prima pagină » Cultură » Au fost găsite mormintele unor femei care au fost îngropate de vii în NEOLITIC. Arheologii susțin că au fost sacrificate

Au fost găsite mormintele unor femei care au fost îngropate de vii în NEOLITIC. Arheologii susțin că au fost sacrificate

Au fost găsite mormintele unor femei care au fost îngropate de vii în NEOLITIC. Arheologii susțin că au fost sacrificate
Femeie din Europa Neolitică. Sursa Foto: Wikipedia Commons

Arheologii specializați pe Europa Neolitică susțin că era o tradiție.

De ce erau femeile sacrificate?

Autorul principal al studiului Eric Crubézy , un antropolog biologic la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse, a declarat pentru Live Science că mormântul are simbolism agricol.

El a observat că o structură de lemn construită peste ea era aliniată cu soarele la solstiții. În apropiere au fost găsite mai multe pietre sparte pentru măcinarea cerealelor.

„Ai aliniamentul, ai grânarul, ai pietrele sparte – deci se pare că era un ritual legat de agricultură”, susține autorul, care crede că femeile erau sacrificate în Neolitic pentru a îmbucura zeii sau spiritele strămoșilor. Astfel, dacă spiritele erau mulțumite, oamenii în viață ar fi avut recolte bogate.  Sacrificiile umane au fost continuate de celți și de scandinavi milenii mai târziu. În cultura vikingă, erau sacrificate sclave când un Jarl sau un războinic curajos mort în luptă era incinerat.

Solstițiul era o mare sărbătoare în Neolitic

Stonehenge. Sursa Foto: Profimedia

Stonehenge. Sursa Foto: Profimedia

Arheologii și istoricii consideră că au descoperit semnificația pietrelor de la Stonehenge. Ei cred că ansamblul preistoric era folosit pentru ritualuri și ceremonii desfășurate cu ocazia solstițiului de iarnă și de vară. Erau sărbători echivalente cu Crăciunul și Paștele de azi. Oamenii se adunau, aduceau mâncare, petreceau, dansau, organizau orgii și ritualuri de sacrificii în cinstea strămoșilor.

Autorii construcției, care ar fi durat secole, au aliniat monumentul cu Soarele. Cercetătorii au susținut în 2022 că ar fi fost chiar un calendar solar gigantic.

Aceasta este  o teorie acum respinsă de Timothy Darvill,   profesor de arheologie şi expert Stonehenge la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie. El crede că este mai plauzibil ca Stonehenge să fi servit ca monument dedicat morților.

Citește și: Șapte teorii legate de existența și semnificația monumentului Stonehenge

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și