Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se deschide oficial miercuri, 15 aprilie, de la ora 19:30, la Cinema Studio din București. Până pe 19 aprilie, evenimentul aduce pe marele ecran 146 dintre cele mai noi și mai bune filme scurte recente, incluse în 17 secțiuni. De asemenea, publicul va avea ocazia să cunoască zeci de invitați speciali, să participe la seminarii și petreceri, în opt locuri diferite.
Oscars Night, Monsters Night, seara LGBT și Kung Fu NexT sunt doar câteva dintre programele de pe agenda acestei ediții a festivalului, potrivit unui comunicat remis gândul.
La gala de deschidere, Ada Solomon, fondatoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, vor prezenta cele mai importante momente ale ediției. Deschiderea va fi urmată de scurtmetrajele din secțiunea nouă „Behind the Scenes”, printre care se află și două producții românești: „Artă”, în regia lui Adrian Sitaru, și „Fata care mănâncă pizza”, de Ion Indolean, Bogdan Coste și Adrian Cârlugea.
În aceeași seară, de la ora 20.30, în Club Control, cele șase filme provocatoare din secțiunea LGBT vor pune în discuție prejudecățile despre sexualitate și minoritățile sexuale.
În prima zi de festival, de la 12.00, la Cărturești Verona, cei 14 participanți la concursul de The Pitch, organizat își vor prezenta proiectele în fața camerei de filmat. Concurenții la premiul de 5.000 de euro sunt Anca Boariu („Apartment for Sale”), Anca Oproiu („Drapelului, str. nr. 1″), Andreea Botțun („When Night Meets Dawn”), Claudiu Iordache („Spongebob Lunchbox”), George ve Gänæaard („Motan”s Cat”), George Buzoianu („My Father Died”), Ozana Nicolau („Good Friday”), Paul Mureșan („Mom, Dad, I Have to Tell you Something…”), Raia Al Souliman („Forevers”), Ruxandra Ghițescu („Ana is Coming Back”), Sarra Tsorakidis („Years From Now and Only if You Look at It from Afar”), Sergiu Lupșe („Night Time”), Ștefania Matei („Portrait with Cake”) și Vlad Andrei Ghinea („Bootcamp”).
Celebra regizoare și scenaristă franceză Claire Denis este invitata specială a Festivalului Internațional de Film NexT. Aflată pentru prima dată în România, cineasta va susține un masterclass deschis studenților la film, dar și pasionaților de cinema, duminică, 19 aprilie, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. De asemenea, cel mai recent scurtmetraj al său, „Voila l”enchainement”, va fi prezentat în secțiunea „Arthouse Shorts”.
Copiii cu vârstele cuprinse între 4 și 12 ani se vor putea bucura și ei de un program special în cadrul festivalulului. Compus din două etape – proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora – NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 10.30 la Cinema Elvire Popesco și Institutul Francez. Selecția cuprinde șase scurtmetraje din Franța, Suedia, Mexic, Germania și Slovacia.„Minoule Motanul”, „Literele cad”, „Trompetistul”, „La încolțit”, „Bucăți-bucățele” și „Mac” povestesc cu inventivitate, tandrețe și umor despre aventură, adaptare, magie, despre școală, muzică și relația legendară dintre pisici și canari.
Două secțiuni noi, „Baltic Shorts” și „Best of Brest” vor prezenta publicului filme noi, majoritatea premiate în marile festivaluri. Șase filme sunt incluse în secțiunea „Best of Brest”, iar „Baltic Shorts” cuprinde opt scurtmetraje multi-premiate din Estonia, Letonia și Lituania.
Mai multe detalii despre Festivalul Internațional de Film NexT, precum și programul complet al evenimentului sunt disponibile pe www.nextfilmfestival.ro. Biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.
A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT are loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român (ICR), Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești, Garajul Ciclop (Magheru 6 – 8) din București.
Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunii Cineaștilor din România (UCIN). Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii (MC) și cofinanțat de Programul Europa Creativă-MEDIA al Uniunii Europene.