INTERVIU | Actrița Oana Predescu: ”Boxul, o manifestare foarte deșteaptă de a-ți elibera toate tensiunile”
Actrița Oana Predescu invită spectatorii, pe scena Teatrului Excelsior, la o nouă premieră. Spectacolul ”KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi”, de Joy Wilkinson – în regia Sânzianei Stoican -, se joacă pe 28, 29, 30 octombrie și 2, 19 și 20 noiembrie.
Londra, 1869. În plină epocă victoriană, patru tinere femei din medii sociale diferite și rigid delimitate sunt atrase în lumea underground a boxului feminin de către excentricul profesor Charlie Sharp, un paria social al vremii.
Într-o societate dominată de prejudecăți, tabuuri, inechități sociale și de gen, Violet Hunter, o infirmieră care își dorește să devină medic în patriarhatul Angliei victoriene, Polly, o muncitoare în minele din Nord, Matty Blackwell, o imigrantă din Irlanda și Anna Lamb, o casnică blocată într-o relație toxică, luptă încorsetate de haine și reguli nedrepte pentru titlul de ”Campioană Mondială la Box”.
”Simt personajul meu ca o istorie vie”
Dincolo de strălucirea reflectoarelor, în timpul unei discuții desfășurate chiar în cabina actorilor, Oana Predescu se dezvăluie ușor timidă, introvertită, dar foarte profundă.
Discuția se metamorfozează într-o călătorie despre sufletul femeii, acum, aici, dar și atunci, în Anglia victoriană, locul în care se desfășoară povestea lui Joy Wilkinson, în viziunea Sânzianei Stoican.
Reporter: Cum simte/vede Oana Predescu personajul Violet Hunter, tânăra care se ia la propriu la trântă cu viața, cu lumea, pentru a-și vedea împlinit visul de deveni medic?
Oana Predescu: Simt personajul meu ca o istorie vie. Pentru că femeile de astăzi au infinit mai multe posibilități decât atunci, în Anglia victoriană. Cu toate astea, încă mai sesizez uneori un decalaj de mentalitate între ce ar putea o femeie să facă – între paleta largă de activități pe care o femeie ar putea să le facă – și această preconcepție că nu suntem potrivite pentru anumite activități.
”Violet Hunter este un personaj arhetipal pentru lumea de astăzi, cred eu, și asta este fascinant la ea, pentru că este purtătoarea unor vremuri, unor lumi, unor mentalități care nici acum – unele dintre ele – nu s-au schimbat îndeajuns de mult”
Actrița Oana Predescu
”Există o prejudecată cum că violența ar fi cuvântul de ordine când ne gândim la box”
Reporter: Oana Predescu în ringul de box vs. Violet Hunter în ringul de box. Ce a fost nou pentru tine?
Oana Predescu: Pentru mine a fost totul nou. Nu am mai făcut niciun fel de sport de contact înainte. Am mai urmărit meciuri de box, dar erau un fel de divertisment, nicidecum nu mă gândeam serios să fac box. Odată ce am ajuns să fac box, am constatat că îmi place și că mă simt pur și simplu eliberată de tensiunile cotidiene și este o manifestare foarte deșteaptă de a-ți elibera toate tensiunile și energiile negative pe care oricum le acumulăm, inevitabil, mai ales astăzi, când totul e rapid și stresant.
Există o prejudecată cum că violența ar fi cuvântul de ordine când ne gândim la acest sport, dar, de fapt, este un fel de luptă fair pentru că boxul are reguli clare, apărarea este prima ”armă” a unui pugilist, nu atât atacul, și este o apropiere onestă de celălalt, așa am simțit eu.
Nu văd neapărat în celălalt un adversar sau un inamic, îl văd ca pe un partener împreună cu care încercăm să eliberăm anumite tensiuni, anumite lucruri reziduale din noi. Așa percep eu boxul.
Oana Predescu, despre regizoarea Sânziana Stoican: ”Are un univers aparte”
Reporter: Violet Hunter, în viziunea ta, cum percepe boxul?
Oana Predescu: Violet Hunter… Și ea este ceva nou pentru mine. Ea este o fată fină, pură, genul de tânără crescută la pension, convențională, conformistă – și pentru ea este o provocare – dar în spectacol, prin acest contact cu boxul, își descoperă alte ipostaze ale ei, interioare, care nu sunt chiar atât de benigne, inofensive, aș putea spune, dar asta veți vedea în spectacol.
Reporter: Cum au decurs repetițiile și lecțiile de box? Presupun că a fost o aventură grea, dar extraordinară…
Oana Predescu: Este pentru a doua oară când lucrez cu Sânziana Stoican, mi se pare o regizoare foarte profesionistă, este un om blând, calm, dar și foarte ferm atunci când trebuie. Are un univers aparte, cumva firea, delicatețea și noblețea ei se simt în spectacolele pe care ea le montează (pe cele pe care le-am văzut, dar și cele în care joc).
Am lucrat foarte bine la desfacerea textului, la înțelegerea relațiilor dintre personaje, a situațiilor, am stat foarte mult pe lecturi pentru că este un text stufos, un text dificil, cu personaje conturate, cu foarte multă personalitate – toate distincte – și primul scop a fost să realizăm un fel de conexiune între toate aceste personalități diferite, un fel de numitor comun și cred că am reușit să ducem la bun sfârșit acest demers.
A fost o plăcere, un tip de lucru relaxat, dar în același timp foarte precis, riguros, așa cum mie, personal, îmi place să lucrez cu un regizor – să aibă rigoare, să aibă imaginație și să știe să te conducă ”pe nesimțite”, uneori, spre ceea ce ce își propune să facă.
Reporter: Cum crezi că o să perceapă publicul tânăr această poveste?
Oana Predescu: Eu cred că o să fie fascinat de ea, pentru că ai toate motivele să fii fascinat de această lume care este extrem de consistentă, din toate punctele de vedere. Avem de-a face cu personalități diferite, cu situații diferite, iar ipostazele pe care le întâlnesc în acest spectacol se regăsesc se regăsesc în viața noastră de zi cu zi.
Nu cred că ai cum să nu te identifici, ca tânăr, ca om cu cel puțin una dintre ipostazele pe care le vor vedea pe scenă – cu personalitățile acestor oameni, cu interesele lor, cu aspirațiile lor, cu trăirile lor.
”Cred că publicul tânăr se va regăsi în acest spectacol, în acest personaje și cred că va fi fascinat și de meciurile de box, care sunt un fel de cireașa de pe tort a întregului spectacol”
Actrița Oana Predescu
Citește și:
- Moment istoric pentru Ministerul Culturii. Lucian Romașcanu: ”Am semnat contractul de achiziție pentru două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național”
- Les Films de Cannes à Bucarest .13: „71 de minute cu Tora Vasilescu”, pe 28 octombrie
- The Rolling Stones urmează să lanseze anul viitor un nou album de studio, primul material discografic cu piese noi lansat în ultimii 18 ani
- Salonul Național de Artă Contemporană 2022
- ”O dată-n viață”, cu Iuliana Tudor, din nou la TVR 1: ”A fost şi va rămâne proiectul meu de suflet”