„Întoarcere la Salem”, romanul celebrei pianiste Hélène Grimaud, publicat la o editură din România
Întoarcere la Salem”, roman al celebrei pianiste franceze Hélène Grimaud, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu.
„Întoarcere la Salem” are ca punct de plecare vizita pe care Hélène Grimaud, aflată la Hamburg pentru un concert din Johannes Brahms, o face la un anticariat improbabil de pe o stradă pustie dintr-un cartier portuar. Intrată acolo ca să cheme un taxi, Hélène observă câteva obiecte stranii și pleacă acasă cu un vraf de partituri. Nu mică îi este mirarea când descoperă în paginile amestecate un jurnal (sau să fie text de ficțiune?) al lui Johannes Brahms însuși. Pe firul aflării adevărului despre paginile misterioase, nuvela fantastică se amestecă în biografie, iar întâmplările o vor purta pe Hélène Grimaud din Europa înapoi în Statele Unite ale Americii, la Salem, unde înființase un refugiu pentru lupi și unde își reia lupta împotriva distrugerii naturii, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
„Multe se vor spune despre întoarcerea mea printre lupi; și toate vor fi inexacte. Pentru a afla adevărul, s-ar fi cuvenit să fiu însoțită când am deschis ușa acelui obscur magazin din Hamburg – dar în seara aceea eram singură. Hotărâsem să-mi iau o pauză între repetiții. Lucram la Concertul nr. 2 de Brahms și voiam să-mi curăț trupul de întreaga tensiune fizică a exercițiilor de claviatură pe care le impune această operă cu complicații ritmice nesfârșite, cu zbateri complexe între acorduri masive și mari disonanțe, cu un scherzo impetuos – o muzică furtunoasă. Brahms o crease ca să exceadă puterile feminine, așa încât aveam uneori impresia că duc o luptă înverșunată cu pianul și că opera pare să combată niște forțe cosmice, întunecate, străbătute de fîlfâitul unor aripi deasupra unui ocean căruia îi simțeam, chiar în acea clipă, mirosul greu, sărat și ușor uleios”, a declarat Hélène Grimaud.
Născută la Aix-en-Provence, în 1969, Hélène Grimaud nu este numai o pianistă cunoscută, ci și specialistă în etologie. La 7 ani i-a fost descoperită pasiunea pentru muzică. A studiat la Conservatorul din Paris, iar la 14 ani a susținut primul său concert. A concertat, de-a lungul vieții, pe scene din întreaga lume, alături de orchestre filarmonice din Europa și Statele Unite ale Americii, sub bagheta a numeroși dirijori. Discografia sa cuprinde compozitori precum Serghei Rahmaninov, Frédéric Chopin, Robert Schumann, Johannes Brahms, George Gershwin, Maurice Ravel, Ludwig van Beethoven, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Claude Debussy și Dmitri Șostakovici. La 21 de ani s-a stabilit pentru o perioadă în Florida, unde întâmplător și-a descoperit pasiunea pentru lupi, cărora le-a studiat comportamentul și pentru a căror protejare a înființat o asociație și un parc.