Prima pagină » Cultură » Lecturi de weekend: cărți despre istorie recentă, curaj și solidaritate

Lecturi de weekend: cărți despre istorie recentă, curaj și solidaritate

Lecturi de weekend: cărți despre istorie recentă, curaj și solidaritate

Istoria se repetă și dacă nu învățăm din ea riscăm să facem iar și iar aceleași greșeli. Dar cărțile ne salvează de la uitare și ne ajută să ne ancorăm în lumi fictive care ne învață ce înseamnă respectul, solidaritatea, empatia. Avem pentru tine două recomandări de lecturi de weekend, cărți foarte diferite, dar extrem de puternice.

„Idiotul de serviciu”, John Sweeney, Editura Rao

„Idiotul de serviciu” este istoria secretă a primei mari minciuni sovietice, transpusă într-un roman electrizant, perfect pentru cititorii fascinaţi de cărţile scrise de Ken Follett, John le Carré şi Kate Atkinson.

În 1932, Gareth Jones, un tânăr reporter galez, soseşte în Moscova, încântat să vadă singur cum Iosif Stalin făureşte o nouă civilizaţie. Aici întâlneşte jurnalişti americani şi britanici care aclamă marele experiment al lui Stalin, dar când Jones vede oameni care mor de foame în Ucraina, credinţa sa în revoluţia sovietică este spulberată. Este momentul în care trebuie să decidă dacă va raporta adevărul sau va deveni doar un alt idiot de serviciu, spunând doar ceea ce permite poliţia secretă comunistă. Ştie însă că viaţa îi va fi în pericol dacă doar se va bănui că îl sfidează pe Stalin. Când femeia pe care o iubeşte este suspectată de poliţia secretă, tot ceea ce Jones preţuieşte este în pericol. Poate el să dezvăluie lumii adevărul teribil despre foametea din Ucraina sau va fi redus la tăcere pentru totdeauna?

„Lupanarul”, Elodie Harper, Editura Trei

Amara era odată o fiică mult iubită, până când moartea tatălui ei a aruncat întreaga familie în sărăcie. Acum e sclavă la Sălașul Lupului, rău-famatul lupanar din orașul roman antic Pompeii, condus de un bărbat pe care îl disprețuiește. Perspicace, isteață și inventivă, Amara e silită să-și ascundă talentele. Fiindcă acum singura ei valoare este dorința pe care o poate stârni în bărbați. Dar sufletul Amarei e departe de a fi frânt. Zi de zi, bate străzile din Pompeii alături de celelalte femei de la Sălașul Lupului, găsind alinare în râsetele și visurile pe care le împărtășesc. Pentru că străzile din Pompeii sunt pline de oportunități. Acolo, până și sclavei celei mai umile soarta poate să-i surâdă. Amara a învățat că totul în orașul acesta are un preț. Dar oare cât o va costa propria libertate?

„Lupanarul” este o poveste foarte bine scrisă, amplasată în Pompeii în timpul secolului I d.Hr., cu doar câțiva ani înainte de celebra erupție vulcanică care va învălui orașul în lavă și cenușă. Este o relatare plină de viață. De la tavernele aglomerate și aleile murdare până la piețele colorate și casele private luxuriante, fiecare aspect al acestei lumi este minuțios descris de Elodie Harper. Cartea urmărește povestea unui grup de prostituate – denumite în mod colocvial „lupi” – care lucrează în lupanar. Volumul este plin de detalii istorice despre orașul atât de faimos pentru distrugerea sa. Denumirea bordelului are la bază o locație reală ale cărei rămășițe au fost păstrate în ruinele Pompeii, iar personajele poveștii și-au însușit nume scrise în graffiti-urile pereților bordelului.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Două romane ale câștigătoarei premiului Nobel pentru Literatură 2022, Annie Ernaux, vor fi lansate în România în această toamnă

Annie Ernaux câștigă Premiul Nobel pentru Literatură 2022

Premiul Nobel pentru literatură: Salman Rushdie, printre favoriți la casele de pariuri

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și