Prima pagină » Cultură » Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură

Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură

Lecturi de weekend: dezleagă mistere în paginile unor romane care te vor ține cu sufletul la gură

Dezleagă mistere în miez de toamnă și trăiește odată cu personajele povești terifiante și atât de bine scrise încât te vor ține cu sufletul la gura de la prima până la ultima pagină. Pe lista de lecturi de weekend din această săptămână îți propunem romane de debut spectaculoase și autori consacrați, dar, mai ales, lecturi încântătoare.

„Anihilare”, Michel Houellebecq, Editura Humanitas Fiction

Început ca un thriller, cu teroriști informatici, care coboară treptat din virtualul netului în realitatea cotidiană, preschimbând pixelii în sânge, romanul deschide și o tramă politică, atent și iscusit articulată, ce se petrece în toiul alegerilor prezidențiale din Franța anului 2027, punând în scenă personaje cu identitate reală descifrabilă. Firele narative se leagă grație personajului Paul Raison, un rezonabil și aparent anost înalt funcționar în Ministerul de Finanțe, care, pe măsură ce poveștile publice înaintează, își descoperă vidul existențial și încearcă, sub presiunea veștii că suferă de o boală incurabilă, să-și creeze un viitor, recuperând urmele de afecțiune ale unui trecut ratat. Un viitor pe cât de scurt, pe atât de dens.

Romanul cel mai delicat, mai melancolic și mai sensibil al lui Michel Houellebecq descrie cu o forță rară și cu o neobișnuită formă de tandrețe, ceea ce ne rămâne atunci când lumea se năruie.

„Crima de pe podul Garibaldi”, Radu Țuculescu, Editura Polirom

În dimineața celei mai lungi zile a anului, doi pescari descoperă, sub podul Garibaldi, cadavrul unei femei a cărei identitate e necunoscută. Crimă? Sinucidere? Accident? Detectivul Martin Breda și iubita sa, Maraia, chimistă și alchimistă, specialistă în amprentele lacrimilor, pornesc într-o dinamică investigație pentru aflarea adevărului. Vulnerabili sentimentali și erotomani atipici, circari cu duble existențe și artiști stradali, voyeuri fără limite și pacienți ai refulărilor, în „Crima de pe podul Garibaldi” lumea trăiește în religia senzualității. Un Cluj pitoresc este scena pe care se derulează spectacolul viu aprins în jurul unei crime ce-i face pe toți suspecți. Între figuranți, actori și actrițe, cuplul Martin Breda – Maraia pășește ca pe scenă, dansând cu împăcări și despărțiri în fața cititorului, ca un sofisticat preludiu, cercetează cazul cu răsturnări de situație și perspective alunecoase, într-o narațiune alertă, din care cititorul n-are timp de respiro, căci se derulează pe fundalul unei construcții muzicale care incită curiozitatea. Tonic și efervescent, „Crima de pe podul Garibaldi” este un policier à la Simenon despre lăsarea întunericului peste inocență, o poveste veselă și tristă despre abandon și pasiune, despre disperare și desfătare.

„Amurgul fiarelor”, Marc Levy, Editura Trei

Pe lista de lecturi de weekend se află și „Amurgul fiarelor”, un thriller ce reprezintă continuarea aventurii pasionante în care ne-au purtat cei 9 eroi puternici și neînfricați din „S-a întâmplat noaptea”, primul volum din seria Grupul 9. 9 Robini Hood ai zilelor noastre, 9 pribegi certați cu legea care slujesc binele cu riscul propriilor vieți. Un roman de spionaj extrem de captivant care scoate la iveală într-un mod surprinzător derapajele vremurilor noastre.

Maya a dispărut. Pentru hackerii din Grupul 9 începe o cursă contracronometru în încercarea de a anihila conspirația fiarelor. Fiarele sunt o mână de oameni puternici care ne atacă libertatea. Scopul lor este de a crea haos, de a-și însuși toate bogățiile și de a guverna lumea fără nicio opreliște. Dar ce este Grupul 9?

Povestea seriei, care se desfășoară simultan în cele patru colțuri ale lumii, este atât de bine construită, încât pur și simplu nu te poți opri din lectură. În plus, îi dă ocazia autorului de a-și exprima opiniile despre timpurile în care trăim, de la criza refugiaților la capitalismul sălbatic.

În „Amurgul fiarelor” regăsim aceeași bandă de genii informatici care, chiar dacă se cunosc doar prin intermediul ecranelor, duc un război comun, fără milă, împotriva marilor criminali economici. Călătorim alături de personajele lui Marc Levy în lumea în care manipulările și amenințările multiple vin din toate părțile în încercarea de a-i reduce la tăcere. În acest roman, Marc Levy ne trezește conștiința, ne împinge să reflectăm și ne dezvăluie realitățile dure și excesele unei epoci întunecate pe care nu le mai înțelegem.

 

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și