„Leviathan”, de Andrei Zvyagintsev, a câștigat marele premiu al Festivalului de Film de la Londra

Publicat: 20 10. 2014, 14:20

Cea de-a 58-a ediție a Festivalului de Film de la Londra, organizată de British Film Institute, între 8 și 19 octombrie, și-a desemnat, sâmbătă, câștigătorii.

Premiul pentru cel mai bun film al festivalului a fost acordat peliculei „Leviafan/ Leviathan”, regizată de Andrei Zvyagintsev, care prezintă lupta unui om obișnuit cu statul atotputernic, în Rusia contemporană. Acest lungmetraj, care a câștigat și premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, este propunerea Rusiei la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Premiul Sutherland pentru film de debut a fost decernat, în cadrul galei Festivalului de la Londra, regizorului ucrainean Miroslav Slaboshpytskiy pentru pelicula „The Tribe”, un lungmetraj violent și fără dialoguri, care are ca fundal o școală pentru adolescenți surdo-muți.

Premiul Grierson pentru cel mai bun documentar a fost obținut de „Silvered Water, Syria Self-portrait”, realizat de Wiam Simav Bedirxan și Ossama Mohammed, despre asediul orașului sirian Homs.

Actrița Sameena Jabeen Ahmed a fost premiată cu distincția „cea mai bună speranță britanică” (Best British Newcomer, n.r.), pentru rolul interpretat în thrillerul „Catch Me Daddy”, dând viață unei fete care fuge de acasă, în nordul Angliei.

Pe de altă parte, regizorul Stephen Frears a fost recompensat în cadrul galei cu premiul pentru întreaga carieră.

Admis ca membru (Fellowship, n.r.) al British Film Institute (BFI), Stephen Frears, în vârstă de 73 de ani, a glumit asupra faptului că acordarea acestei distincții, de recunoaștere a întregii sale cariere, îl face să se simtă „bătrân”. „Nu s-a terminat încă”, a declarat Frears, precizând că mai are puțin de lucru la cel mai recent film al său, despre ciclistul american Lance Armstrong.

Festivalul de Film de la Londra este organizat anual, din 1956, de British Film Institute (BFI), o organizație non-profit care are ca scop promovarea cinema-ului. Față de festivalurile de la Cannes și Veneția, mai elitiste, Festivalul de la Londra are ca principal scop proiectarea, pentru publicul britanic, a unei selecții cât mai vaste de filme din întreaga lume.

(Bogdan Enache, MEDIAFAX)