Mammy, celebra doică a personajului Scarlett O’Hara din romanul „Pe aripile vântului”, a devenit la rândul ei eroină de roman și este protagonista volumului „Ruth’s Journey”, publicat cu acordul moștenitorilor scriitoarei Margaret Mitchell, informează AFP.
Acest roman scris de Donald McCaig nu reprezintă însă o continuare a celebrului volum „Pe aripile vântului”, recompensat cu premiul Pulitzer în 1937, ci un „prequel”, o operă a cărei intrigă o precede pe aceea din romanul original.
„Este o anchetă și o reconstituire a vieții unui personaj de prim rang care, poate, nu a fost apreciat la adevărata lui valoare”, a declarat romancierul american, în vârstă de 74 de ani, autorul unui foarte apreciat volum despre Războiul de Secesiune.
În cartea scrisă de Margaret Mitchell, ca și în filmul-cult, de la lansarea căruia s-au împlinit 75 de ani în 2014, „cititorul nici măcar nu îi reține numele”, spune scriitorul, evocând-o pe doica de culoare, corpolentă, amabilă și adeseori încruntată.
Margaret Mitchell a fost de altfel acuzată de rasism. „În epocă, îi era fără îndoială imposibil unui scriitor alb să le considere pe persoanele de culoare la fel de importante ca albii”, a subliniat Donald McCaig.
Astfel, „Mammy” a devenit în romanul său Ruth, ca o referință la personajul biblic omonim, un simbol pentru credință și fidelitate.
Pornind de la o mențiune despre originile franceze ale mamei lui Scarlett, romanul „Ruth’s Journey”, publicat recent în Statele Unite de editura Atria Books, prezintă copilăria petrecută pe insula St. Domingo – fostă colonie franceză devenită Haiti – a viitoarei doici, o fetiță orfană salvată de un cuplu francez.
În urma revoltelor pentru independență, cuplul se mută în Statele Unite, în orașul Savannah din statul american Georgia, unde femeia franceză, devenită între timp văduvă, se recăsătorește și o aduce pe lume pe Ellen Robillard, viitoarea doamnă O’Hara, mama lui Scarlett.
Mammy Abigaol își trăiește în această carte propria viață, înainte de a se ocupa de copil.
„Au existat zeci de mii de «mammy» de culoare în sudul american”, spune Donald McCaig, iar acestea „îi creșteau și educau pe copiii albilor bogați”.
„Pentru mine, absența din «Pe aripile vântului» a vocii lui Mammy, a poveștii ei, a personalității ei, e ca și cum ai spune doar jumătate din poveste”, a continuat romancierul american. „Ruth este un personaj de tragedie care nu își pierde niciodată speranța. Ea are caracter, este foarte demnă, dar nu este o rebelă”.
Cartea, a cărei cea de-a treia parte este scrisă din punctul de vedere al doicii, se termină cu o săptămână înainte de petrecerea care deschide romanul lui Margaret Mitchell.
Donald McCaig a scris deja, la cererea moștenitorilor celebrei scriitoare, volumul „Rhett Butler’s People”, apărut în anul 2007.
Acest roman este unul dintre singurele două continuări autorizate – alături de „Scarlett”, scris de Alexandra Ripley în 1991 – ale celebrului „Pe aripile vântului”, publicat în 1936, care prezintă iubirea turbulentă dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler din timpul Războiului de Secesiune.
Cea mai mare provocare în fața unei cărți legendare „este de a fi în același timp respectuos cu originalul și de a avea ceva de adăugat”, afirmă Donald McCaig, care a beneficiat de o „libertate considerabilă” din partea moștenitorilor scriitoarei Margaret Mitchell.
Cartea „Rut’s Journey” este dedicată actriței Hattie McDaniel, prima actriță de culoare care a câștigat un premiu Oscar. Actrița americană a primit această distincție tocmai pentru rolul secundar „Mammy” din filmul „Pe aripile vântului”.