Marile case de discuri dau în judecată companiile de inteligență artificială. LITIGIUL a pornit de la drepturile de autor
Cele mai mari case de producție muzicală din Statele Unite ale Americii au pornit acțiuni în instanță împotriva companiilor specializate în servicii de inteligență artificială (AI). Mai exact, două start-upuri au fost acuzate că programele lor au utilizat melodii consacrate fără a plăti drepturile de autor.
Sindicatul „Recording Industry Association of America” (RIAA), care reprezintă interesele Sony Music Entertainment, Universal Music Group şi Warner Records, a depus plângeri separate împotriva companiilor Suno şi Udio. Cele două firme oferă servicii online prin intermediul unui program AI specializat în a genera muzică, pornind de la cerințele tastate de clienți, relatează BBC.
Sub promisiunea utilizării unui instrument centrat pe creativitate, programul preia versurile pieselor cunoscute și le reinterpretează, susține RIAA. Această situație controversată nu este la prima sa apariție. De la începutul anului, numeroși artiști au depus plângeri împotriva companiilor de AI pentru că munca lor a fost preluată fără consimțământ.
Luna trecută, directorul OpenAI, Sam Altman și-a cerut scuze public față de Scarlett Johansson, pentru că i-a folosit vocea, fără a primi acordul în prealabil al actriței, la realizarea unui model vocal pentru ChatGPT.