Debutul regizorului iranian Emad Aleebrahim-Dehkordi, ”A Tale Of Shemroon”, a câștigat premiul Étoile d’Or – Marele Premiu al Festivalului – la Festivalul Internațional de Film de la Marrakech.
Lungmetrajul, care a fost printre cele 14 filme care au concurat în competiția principală a festivalului, a avut premiera mondială în secțiunea New Directors la Festivalul de la San Sebastian la începutul acestui an.
”A Tale of Shemroon”(2022), primul lungmetraj semnat de Emad Aleebrahim Dehkordi, documentează viaţa unui tânăr iranian care locuieşte în Shemroon, la nord de Teheran, şi începe o afacere obscură în încercarea de câştiga bani cu uşurinţă.
„Vreau să aduc un omagiu tuturor celor care şi-au dat viaţa luptând pentru s-şi regăsi libertatea de a fi ei înşişi”, a declarat cineastul, referindu-se la revolta izbucnită în Iran în urmă cu două luni după moartea tinerei Mahsa Amini. „Dedic premiul obţinut tuturor femeilor din Iran şi tinerei generaţii care îşi riscă vieţile pentru libertate”, a adăugat regizorul în vârstă de 43 de ani.
Juriul FIFM – prezidat de Paolo Sorrentino şi din care au mai făcut parte actorul francez Tahar Rahim, regizoarea libaneză Nadine Labaki şi actriţa germano-americană Diane Kruger – a decernat premiul pentru regie cineastei elveţiene Carmen Jaquier pentru drama ”Thunder” (2022).
Premiul Juriului a fost atribuit ex-aequo regizoarelor Maryam Touzani (Maroc) pentru ”The Blue Caftan”, care este totodată propunerea Marocului pentru premiile Oscar, şi Cristele Alves Meira (Portugalia) pentru pelicula ”Alma Viva”.
Actriţa sud-coreeană Choi Seung-yoon a câştigat premiul pentru interpretare feminină graţie rolului din pelicula ”Riceboy Sleeps”, în regia canadianului Anthony Shim.
Premiul pentru interpretare masculină i-a revenit actorului indonezian Arswendy Bening Swara pentru rolul din ”Autobiography”, în regia compatriotului său Makbul Mubarak.
„Selecţia a cuprins exclusiv drame, poate că tinerii cineaşti sunt interesaţi de subiectele dramatice”, a declarat Paolo Sorrentino.
Ceremonia de închidere a festivalului a inclus şi un omagiu dedicat actriţei şi producătoarei Tilda Swinton.
„Şansa existenţei mele este aceea de a fi găsit uşa secretă a unei existenţe în care realizez filme alături de unii dintre cei mai importanţi cineaşti contemporani. Când mă omagiaţi pe mine, îmi omagiaţi colegii”, a spus actriţa, menţionându-i, printre alţii, pe Pedro Almodovar şi Wes Anderson.
Foto: Profimedia Images