Ruxandra Donose va concerta, pe 22 octombrie, alături de Ensemble Raro, în sala Mozart a Konzerthaus din Viena, evenimentul reprezentând deschiderea neoficială a celei de-a noua ediții a festivalului SoNoRo, informează Institutul Cultural Român (ICR).
Renumita mezzosoprană și ansamblul format din Diana Ketler (pian), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel) interpretează compoziții de George Enescu și Gabriel Fauré.
Concertul de la Viena reprezintă deschiderea neoficială a celei de-a noua ediții a Festivalului SoNoRo, care debutează oficial în data de 31 octombrie la Palatul Cotroceni, și va împărtăși publicului austriac spiritul deosebit al evenimentului de la București, desfășurat în acest an sub motto-ul „Bridges/ Punți”.
De la înființarea sa în 2006, festivalul participă frecvent la turnee și concerte nu doar în România, ci și pe cele mai importante scene din lume: Carnegie Hall din New York, Konzerthaus din Viena, Wigmore Hall din Londra, Gasteig din München și YMCA din Ierusalim. Alte concerte SoNoRo au avut loc la Istanbul, Riga, Atena și Kiev. Festivalul SoNoRo are loc, din anul 2011, și în Arezzo, Italia, și din 2013 în Sofia, Bulgaria.
Ruxandra Donose a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și și-a continuat studiile la Viena din 1992, sub îndrumarea lui Carol Blaickner-Mayo și Carol Byers. Laureată a numeroase premii naționale și internaționale, Ruxandra Donose este una dintre cele mai apreciate mezzosoprane a generației sale. Cariera sa internațională a debutat la Opera de Stat din Viena. A susținut concerte pe scene în toată lumea, de la Opera din San Francisco, Metropolitan Opera, Royal Opera Covent Garden, Opera Bastille din Paris și până la festivaluri precum Glyndebourne Festival și Salzburger Festspiele, colaborând cu orchestrele filarmonice din Viena, Berlin și München, London Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Cleveland Orchestra și Chicago Symphony Orchestra.
Ensemble Raro, unul dintre cele mai creative ansambluri europene de muzică de cameră, este ensemble in residence în cadrul festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling Traunstein, Pèlerinages din München, Festivalul SoNoRo din București și Arezzo și Kobe Music Festival din Japonia.
Membrilor săi – pianista Diana Ketler, violoniștii Alina Pogostkina, Erik Schumann și Alexander Sitkovetsky, violistul Răzvan Popovici, violonceliștii Adrian Brendel și Bernhard Naoki Hedenborg – i se alătură frecvent soliști și instrumentiști renumiți, precum Konstantin Lifschitz, Juliane Banse, Mark Padmore, Polina Leschenko, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Benjamin Schmid, Baiba Skride, Carolin Widmann, Gilles Apap, Boris Brovtsyn, Boris Andrianov, Marcelo Nisinman și Nabil Shehata.
Ansamblul reușește interconectarea mai multor forme de artă într-un program variat ce îmbină opere muzicale și literare. Ansamblul Raro a susținut concerte la Konzerthaus și Musikverein din Viena, în Wigmore Hall din Londra, în Musashino Hall din Tokyo și în Carnegie Hall din New York și este invitat regulat la festivaluri importante, precum Lucerne Festival, Rheingau Musikfestival, Wiener Festwochen, Boswiler Musiksommer, Cantiere di Montepulciano, Festival dei Due Mondi Spoleto și Zilele Muzicale din Riga.
Ensemble Raro a concertat alături de personalități precum Juliane Banse, Konstantin Lifschitz, Radovan Vlatkovic, Baiba Skride, Daishin Kashimoto, Boris Brovtsyn, Benjamin Schmid, Carolin Widmann, Lars Anders Tomter și Gilles Apap.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Festivalul SoNoRo din București și Ambasada României la Viena.