Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre schema de ajutor pentru producția cinematografică din România: „Rata de multiplicare în economie este de 800%”
This browser does not support the video element.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a discutat cu Stanford McCoy, președintele EMEA Al Motion Picture Association, reprezentanții celor mai puternice case de producție americane, despre schema de ajutor pentru producția cinematografică din România, despre care afirmă că va avea o rată de multiplicare în economie de 800%.
Romașcanu a discutat cu Stanford McCoy, președintele director general al Motion Picture Association, una dintre cele mai importante asociații de producători de filme din America, despre schema de ajutor pentru producția cinematografică și despre cum poate să devină România atractivă într-o industrie unde există o concurență puternică din partea unor țări ca Ungaria, Cehia și Serbia.
„Am discutat despre celebra schemă de ajutor pentru producția cinematografică din România, așa numita tax incentive care a fost lansată pe vremea guvernării Tudose și care, din nefericire, pe parcurs a fost împiedicată să funcționeze și într-un final, printr-o decizie cel puțin ciudată, dacă nu absurdă a ministrului Năsui a fost oprită. Și a fost oprită după ce aproape 50 de dosare au fost evaluate și trebuiau să primească banii, o întoarcere de 35% din investiția făcută în România de către producători”, a spus ministrul Romașcanu.
Absența unei astfel de facilități fiscale se traduce într-un deficit de imagine pentru România, dar și unul de business, pentru că, spune ministrul, „conform unor studii pe care le-am văzut la momentul în care am decis să facem această schemă, rata de multiplicare în economie este de 800%, deci, pierdem bani, pierdem credibilitate”.
Este vorba despre o schemă financiară care presupune o returnare a 35% din fondurile investite în România de către industria de film internațională, „o schemă care funcționează în aproape toate țările, noi avem o concurență foarte mare din Ungaria, din Cehia, din Serbia, care au deja de ani de zile această schemă în funcțiune, noi am reușit să o avem și am reușit să o distrugem la momentul respectiv”, a adăugat Lucian Romșcanu.
Romașcanu spune că a discutat cu ministrul Adrian Câciu despre o reevaluare a schemei și preluarea acesteia de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și speră ca în al doilea trimestru al acestui an să se facă evaluarea dosarelor și începerea plăților. „Suntem convinși că vom reuși în această formulă să punem această schemă înapoi pe picioare și să avem una mai bună pentru perioada 2023-2027”, susține Ministrul Culturii.
Foto: Alexandra Pandrea