Mircea Cantor și Andrei Ujică, alături de Pussy Riot și Yoko Ono, într-un proiect artistic la New York

Mircea Cantor și Andrei Ujică, alături de Pussy Riot și Yoko Ono, într-un proiect artistic la New York
Publicat: 06/11/2014, 17:10
Actualizat: 29/03/2019, 20:12

Artistul plastic Mircea Cantor și cineastul Andrei Ujică participă alături de celebrități ca Pussy Riot și Yoko Ono la proiectul artistic „Zero Tolerance”, care se desfășoară la MoMA PS1 din New York, o instituție afiliată Museum of Modern Art (MoMA), unul dintre cele mai importante muzee din lume.

Proiectul „Zero Tolerance” aduce laolaltă opere ale unor artiști din toată lumea, prezentând conflictul dintre libertate și control, potrivit site-ului momaps1.org. A fost lansat pe 26 octombrie, la centrul de artă MoMA PS1 din New York, lucrările și instalațiile din cadrul acestuia putând fi admirate până 8 martie 2015.

Prin intermediul lucrărilor unor personalități ca Halil Altindere și Amal Kenawy, „Zero Tolerance” abordează concepte ca libertatea de expresie și rolul artistului în societate.

Alături de artistul turc Halil Altindere, născut în 1971, și de egipteanul Amal Kenawy (1974 – 2012), proiectul „Zero Tolerance” include lucrări ale unor celebrități ca artista americană Yoko Ono, văduva lui John Lennon.

La acest proiect artistic participă și trupa rusă Pussy Riot, ale cărei membre Nadejda Tolokonnikova și Maria Alehina au fost condamnate în 2012 la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism” și „incitare la ură religioasă”, după ce au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o „rugăciune punk”, în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Proiectul „Zero Tolerance” îi include și pe românii Mircea Cantor și Andrei Ujică, dar și lucrări ale artiștilor ACT UP New York, Francis Alÿs, Ahmed Basiony, Joseph Beuys, Chim↑pom, Song Dong, Oyvind Fahlstrom, Harun Farocki, Igor Grubić, Sharon Hayes, Deborah Kelly, Lorraine O”Grady, The Radek Community, Rirkrit Tiravanija, Christoph Schlingensief, Voina, Zhao Zhao și Artur Zmajewski.

Mircea Cantor s-a născut în România, în 1977, la Oradea, și, în prezent, trăiește la Paris. Expozițiile personale majore includ „Mircea Cantor”, Centre Pompidou (2012); „Sic Transit Gloria Mundi”, MACRO Museo di Arte Contemporanea, Roma, (2012); „More Cheeks Than Slaps”, Le Crédac, Franța, (2011); „Wise as a Serpent and Innocent as a Dove”, Städtisches Museum Abteiberg, Monchengladbach, Germania, (2010); „Mircea Cantor solo”, Kunsthaus Zürich (2009); „The Need for Uncertainty”, Modern Art Oxford și Arnolfini, Bristol and Camden Arts Centre, Londra (2008-2009); „Ciel Variable”, Fonds Régional d´Art Contemporain Champagne Ardennes – FRAC, Franța (2007); „The Title Is the Last Thing”, Philadelphia Museum of Art, USA (2006).

În anul 2011, lui Mircea Cantor i-a fost decernat premiul Marcel Duchamp, la Paris, iar, în 2004, premiul Fondation d’entreprise Ricard din capitala Franței.

Andrei Ujică s-a născut în 1951, la Timișoara. Cu o pregătire filologică, după ce a scris împreună cu Șerban Foarță versuri pentru grupul rock Phoenix și după publicarea unor nuvele și eseuri, Andrei Ujică s-a dedicat, din 1990, cinematografiei.

Datorită convergenței dintre viziunea cinematografică și scenele artistice, acesta a devenit subiectul unor expoziții de renume, cum ar fi „Unknown Quantity”, de la Fundația Cartier, Paris, unde Andrei Ujică a creat o instalație bazată pe dialogul dintre Paul Virilio și Svetlana Alexievitch, în care tradițiile dialogului filosofic se confruntă cu cinematograful ca „mașinărie vizionară”. Andrei Ujică a emigrat în Germania în anul 1981. În 2001, Andrei Ujică a devenit profesor de film la Universitatea din Karlsruhe.

Ujică a realizat o trilogie documentară despre sfârșitul comunismului: „Videogramele unei revoluții”, în colaborare cu Harun Farocki, în 1992, un montaj al materialelor video și TV din decembrie 1989, „Out of the Present”, în 1995, povestea cosmonautului Sergei Krikalev, care a petrecut 10 luni la bordul stației spațiale MIR, în timp ce Uniunea Sovietică se destrăma, și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, centrat pe personalitatea dictatorului.

„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de prestigioasa revistă britanică Sight & Sound, editată de British Film Institute, alături de pelicule precum „Film Socialisme” (Jean-Luc Godard), „Nostalgia de la Luz” (Patricio Guzman), „Poetry” (Lee Chang-dong) și „Un profet/ Un prophète” (Jacques Audiard).

MoMA PS1 este una dintre cele mai importante instituții de artă din Statele Unite dedicate exclusiv artei contemporane. Fondat în 1971, P.S.1 Contemporary Art Center a devenit din ianuarie 2000 o instituție afiliată The Museum of Modern Art (MoMA).

MoMA a fost înființat în 1929 și este adesea considerat cel mai influent muzeu de artă modernă din lume. În colecțiile MoMA se regăsesc lucrările unora dintre cei mai importanți artiști din lume, printre care Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet și Paul Cézanne. Totodată, la MoMA sunt expuse și o serie din lucrările sculptorului român Constantin Brâncuși.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar