A murit regizoarea Sanda Manu / Oana Pellea: „Când iți pleacă o parte din suflet…Îl petreci în Tăcere”

A murit regizoarea Sanda Manu / Oana Pellea: „Când iți pleacă o parte din suflet…Îl petreci în Tăcere”
Sanda Manu / Sursa foto: Muzeul Național al Literaturii Române
Publicat: 19/04/2023, 13:57
Actualizat: 19/04/2023, 14:00

Sanda Manu, regizor de teatru și profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, a murit, miercuri, la vârsta de 90.

Vestea morții artistei a fost anunțată pe Facebook de actrița Oana Pellea. Când iți pleacă o parte din suflet…îl petreci în Tăcere”, scrie ea.

„Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Și iar…Iubire. Și iar…tăcere.

Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal.

Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, scrie Oana Pellea, pe Facebook.

UNATC: „A fost una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite în lumea teatrului”

„Anunțăm cu enormă tristețe stingerea din viață a profesoarei și regizoarei de teatru Sanda Manu.

A fost o onoare pentru noi, ca una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite în lumea teatrului, un exemplu profesional demn de urmat, a fost și profesor al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București.

Sandu Manu a absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A fost profesor, regizor de teatru și de televiziune, montând spectacole pe scene din țară și străinătate, distinse cu numeroase premii. Din 2009 este Doctor Honoris Causa al UNATC.

Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, conform unei postări pe Facebook Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

„Viața era o teribilă carte, tot timpul era interesant”

Creatoare a zeci de spectacole valoroase cu piese importante din dramaturgia naţională şi universală, Sanda Manu a contribuit la formarea profesională a numeroși actori, printre care Simona Măicănescu, Vlad Ivanov, Richard Bovnoczki, Tamara Crețulescu, George Mihăiță, Oana Pellea, Mihai Constantin, Dorina Lazăr, Dorina Chiriac și Mircea Diaconu.

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. A început să citească de la frageda vârstă de 5 ani, deoarece a copilărit într-o familie în care se discuta cu pasiune despre teatru și literatură. Tatăl său a fost apreciatul actor și scriitor Ion Manu. Deși acesta își dorea ca fiica lui să urmeze Politehnica și să devină inginer, aceasta a ales diferit.

A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu. După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC și, în fine, UNATC. Și-a încheiat cariera pedagogică la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune.

A fost invitată să monteze spectacole în teatre din Germania și SUA, efectuând turnee la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER în 1992, iar în 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. A devenit în 2009 Doctor Honoris Causa al UNATC.

„Tata era una dintre persoanele cele mai importante din viața mea. Pe el îl ascultam cel mai tare. Era imprevizibil. Actor, scriitor. Bun și deștept, cu îngrozitor de mult umor. El m-a făcut să mă îndrăgostesc de limba română. Era foarte cald cu oamenii și foarte iubitor. Biblioteca lui erau oamenii. Viața era o teribilă carte, tot timpul era interesant. Îmi spunea mereu că un om inteligent nu se plictisește niciodată. Am avut o guvernantă austriacă. A venit când aveam un an și a plecat atunci când aveam 51 de ani. A fost îngerul meu păzitor. Uneori îmi spun că a fost făptura pe care am iubit-o cel mai mult în viața asta. A fost darul cel mai de preț al mamei mele, care a acceptat iubirea mea pentru această femeie”, spunea Sanda Manu, citată de Muzeul Național al Literaturii Române.

„Am avut noroc. Teatrul mi-a luat tot. Mi-a plăcut foarte tare. Îmi plac oamenii. Nu m-a atras filmul. Mie mi-au plăcut oamenii. Contactul cu ei. Teatrul nu înseamnă regizorii, ei sunt la modă de puțină vreme. Teatrul e actorul”, mărturisea Sanda Manu.

„Actoria este profesia în care totul e ca la război. Indiferent ce relaţie ai cu cei de lângă tine, indiferent dacă îi urăşti, dacă-i iubeşti prea tare, de partenerii pe care îi ai, în clipa în care intri să joci eşti ca soldatul în tranşee. Trebuie să fii sigur că acela de lângă tine ţi-e umăr la umăr, nu te împuşcă pe la spate. Asta creează o anume relaţie pe timpul unor repetiţii, unde pot fi înfruntări, certuri, dar niciodată trădare”, adăuga ea.

Sanda Manu a fost căsătorită cu actorul Ștefan Tapalagă. Cei doi au împreună o fiică, Irina Tapalagă, artist plastic.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri