Muzeul Național de Istorie a României vernisează expoziția temporară „Regele a murit! Trăiască Regele! „

Muzeul Național de Istorie a României vernisează expoziția temporară Regele a murit! Trăiască Regele!
Publicat: 28/10/2014, 17:43
Actualizat: 30/10/2014, 11:19

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Cotroceni, vernisează expoziția temporară „Regele a murit! Trăiască Regele!, prin intermediul căreia MNIR își propune să onoreze memoria primilor doi regi ai României, cu ocazia împlinirii unui secol de la încetarea din viață a regelui Carol I și urcarea pe tronul României a regelui Ferdinand, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Carol I este cel mai mare dintre regii României. Realizările timpului său au fost atât de multe și atât de profunde încât până și simțul critic al celui mai exigent cercetător e condamnat să capituleze în fața evidenței: dacă românii și România au avut vreodată un personaj providențial în istoria lor, atunci acela a fost cu siguranță Carol I, se mai arată în comunicatul citat. Asumându-și tronul României, l-a preluat ca domn al unei țări umile și l-a lăsat ca rege al unei țări independente, mărite și chiar temute (măcar de unii dintre vecinii ei). Așa cum spunea Nicolae Iorga, „Carol a trăit peste 70 de ani fără altă tovărășie, fără altă comuniune de spirit decât a datoriei. Zeul său pe pământ – și ce zeu nobil, ce zeu teribil! – a fost aceasta. În afară de dânsa n-a cunoscut nimic. Din vremuri foarte vechi ca ale Romei n-a existat om care, în mijlocul vieții, să se smulgă mai deplin din tot ce o alcătuiește pentru a trăi cu ochii reci fixați la o singură stea care nu poate apune: datoria sa de suveran!”.

Prin comparație, domnia lui Ferdinand (13 ani) poate părea pusă în umbră de cea a lui Carol (48 de ani). Însă nu este deloc așa. Pentru că domnia lui Ferdinand a fost plină de evenimente, de schimbări radicale, de zbucium și trăiri cum rare sunt în istorie. O domnie care trece printr-un război european și mondial, cu toate transformările în plan regional. Europa imperiilor lui 1914 devine Europa statelor naționale din 1918. România Mică a lui 1914 devine România Mare a lui 1918. Iar regele Ferdinand a avut un rol decisiv în mersul înainte al țării, se mai arată în comunicatul citat.

Tematica expoziției este structurată pe mai multe capitole, prin care se dorește realizarea unei imagini complete a vieții și activității celor doi monarhi.

Expoziția debutează cu prezentarea descendenței lui Carol și Ferdinand (germană, franceză, portugheză: bunici, părinți, frați și surori) și continuă cu familia regală a României (Carol – Elisabeta, Ferdinand – Maria și copiii lor).

Un capitol este dedicat simbolurilor regalității în perioada 1866 – 1927, unde sunt analizate stema, imnul, drapelul (apariția și evoluția acestora), dar și Coroana de oțel, sigiliul regal și ordinele apărute în timpul celor doi suverani.

O parte importantă a expoziției este rezervată celor mai semnificative evenimente ale istoriei moderne, petrecute între anii 1866 – 1927, și anume Constituția din 1866, obținerea Independenței, proclamarea regatului, Expoziția Națională din 1906, Al Doilea Război Balcanic (în timpul lui Carol I), Primul Război Mondial, Marea Unire, Încoronarea de la Alba Iulia, Constituția din 1923 (în timpul lui Ferdinand).

Un segment cu adevărat spectaculos al expoziției este cel dedicat recunoașterii internaționale, unde vor fi prezentate publicului o parte dintre ordinele străine primite de Carol și Ferdinand, din întreaga lume (din Rusia și Austro-Ungaria, până în Brazila și Peru, din Suedia și Olanda, până în Japonia și Hawaii).

Pentru că domniile celor doi regi se suprapun cu formarea și dezvoltarea statului modern, un loc important în cadrul expoziției îl ocupă modernizarea statului, sub toate aspectele sale (economie, cultură, educație, infrastructură), între anii 1866 – 1927.

Expoziția are un capitol dedicat oamenilor regelui, respectiv principalilor colaboratori ai suveranilor, cu care aceștia au lucrat în calitatea lor de președinți ai Consiliului de Miniștri, și se încheie cu prezentarea ultimului an al domniei regelui Carol și primului an al domniei regelui Ferdinand.

Demersul expozițional este susținut de numeroase obiecte originale, provenite din colecțiile muzeelor implicate, dar și de un foarte bogat material iconografic și informativ.

Expoziția „Regele a murit! Trăiască Regele!” va fi deschisă la MNIR în perioada 30 octombrie – 1 martie 2015 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?