Prima pagină » Cultură » Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film

Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de film documentar din lume, vine la Sibiu, pentru cea de-a 29 ediție a festivalului Astra Film

Regizorul Nick Broomfield, câștigător a numeroase premii internaționale precum BAFTA sau Sundance, se va întâlni cu publicul Astra Film Festival în cadrul Programului-portret „O Viață în Documentare – Maeștri”.

Vor fi proiectate trei filme non-ficțiune, printre care și „Marianne and Leonard – cuvinte de dragoste”, despre povestea emoționantă dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne, cea care a inspirat melodia „So Long, Marianne”. De asemenea, Nick Broomfield va susține și un Masterclass, moderat de regizorul Liviu Tipuriță. 

Portretul cinematografic „O Viață în Documentare – Maeștri” va include trei dintre cele mai interesante filme ale lui Nick Broomfield. Povești ale adormitului sumbru“ (2014), film proiectat marți, 11 octombrie, prezintă cazul celebrului criminal în serie cunoscut sub numele de Grim Sleeper, care a terorizat South Central Los Angeles timp de 25 de ani. Miercuri, 12 octombrie, este ziua filmului documentar „Marianne și Leonard – cuvinte de dragoste” (2019), care oferă o privire adâncă a relației dintre excepționalul muzician Leonard Cohen și muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. În sfârșit, joi, 13 octombrie va fi proiecția Tatal meu și Eu” (2019), un documentar foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf. 

Într-o carieră care se extinde pe cinci decenii, Nick Broomfield a regizat 35 de documentare, investigând poveștile unor celebrități de prim rang precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Biggie și Tupac, a unor politicieni precum Margret Thatcher și Sarah Palin, a faimoasei proxenete Heidi Fleiss, cunoscută drept „Doamna Hollywood“, și a unor ucigași în serie precum Aileen Wuornos și Grim Sleeper. De asemenea, Broomfield a realizat filme documentare despre copii din medii defavorizate, femei soldați și prostituție.  

Nick Broomfield și-a început cariera în documentarul observațional, iar apoi și-a dezvoltat un stil propri: a apărut în propriile documentare, interacțiunea cu subiecții filmelor devenind un element cheie al producțiilor. Chiar dacă recunoaște că intruziunea realizatorului de film în situația pe care o filmează are inevitabil impact și modifică povestea, Broomfield este de părere că acesta este un mod de abordare mai onest decât acela prin care realizatorul pretinde că nu este prezent. E bine ca spectatorii să fie conștienți de interacțiunea realizator-subiect, pentru a putea decide singuri unde stă adevărul, este părerea lui regizorului britanic.  

Festivalul Astra Film Sibiu va avea loc în perioada 9-16 octombrie și prezintă o selecție a ceea ce este mai nou și mai valoros în filmul documentar românesc al momentului.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Festivalul Naţional de Teatru: UNITER a anunţat selecţia spectacolelor şi structura celei de-a 32-a ediţii

Animest.17: Competiția Minimest, 24 de scurtmetraje și trei copii în juriu

Primul film artistic dedicat compozitorului George Enescu. Regizorul Toma Enache: ”O poveste fascinantă despre creație și iubire”

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și