Noaptea Muzeelor 2023, ediția cu numărul 19, va avea loc pe 13 mai, în muzee din România şi Republica Moldova şi va aduce publicului expoziţii, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, prezentări, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive.
Anul acesta, Noaptea Muzeelor va avea loc pe 13 mai, data la care se va desfășura în toată Europa. Programul muzeelor diferă, dar este, în general, între orele 17.00 și 24.00.
„Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org”, scrie pe site-ul evenimentului.
Invitatul special al acestei ediții este War Childhood Museum („Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”), faimosul muzeu din Sarajevo dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului.
„Aceste istorii fragile sunt expuse publicului prin obiecte, mărturii video şi fragmente de istorie orală, reunite în singurul muzeu din lume dedicat copilăriei afectate de război. Pentru expoziţia de la Bucureşti, care va fi inaugurată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român pe 12 mai, curatorii au inclus poveşti şi obiecte ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România. War Childhood Museum este unul dintre cele mai apreciate muzee ale noului val, un adevărat fenomen care se expune publicului, pentru o lună, în București, prin expoziția ‘LISTEN! / ASCULTĂ!’, ce nu trebuie ratată”, conform unui comunicat remis de către organizatori.
Expoziția va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023.
Va fi o ediție plină de evenimente şi de noutăţi, atât din punct de vedere al conținutului, cât şi geografic. Sunt peste 200 de evenimente înscrise în program, din 28 de judeţe din România şi din Bucureşti, precum şi două raioane din Republica Moldova şi Chişinăul.
„Momentan, pe harta-program a Bucureştiului sunt 49 de atracţii – 28 muzee şi 21 entităţi culturale şi studiouri creative. Din ţară, 130 de muzee şi case memoriale, dar şi 21 de alte organizaţii din 65 de localităţi s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România, noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.
Ca în fiecare an, Romanian Design Week se alătura evenimentului și îi dă o notă aparte de estetic si un plus de creativitate, alături de alte festivaluri specifice industriilor culturale și creative.
La prima participare în acest an se află: Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitații Historic
Muzeul Pandemiei va avea o stație nouă, la Reșița, la Muzeul Banatului Montan. Se revine la ideea de identități fragile, de experiențe și de trăiri colective sau personalizate ale pandemiei și colecția se va mări cu 10 noi obiecte și povești donate de oameni din comunitatea locală.
Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai pot fi găsite pe site-ul /noapteamuzeelor.org/
Foto: Noaptea Muzeelor