NOBEL 2014. Premiul Nobel pentru literatură i-a fost decernat scriitorului francez Patrick Modiano, „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înțeles destine umane și a dezvăluit universul țărilor aflate sub ocupație”.
Juriul care a desemnat laureatul din acest an a fost alcătuit din 18 scriitori, profesori și alți membri ai Academiei Suedeze.
Patrick Modiano s-a născut pe 30 iulie 1945, în Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatăl său era om de afaceri, iar mama sa, actriță. A studia la Lycée Henri-IV din capitala franceză, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urmă a jucat un rol decisiv în viitoarea carieră a lui Modiano.
Patrick Modiano a debutat în anul 1968, cu romanul „La place de l”étoile”.
Multe dintre volumele sale ulterioare au fost traduse și în limba engleză: „Les boulevards de ceinture” („Ring Roads: A Novel”), „Villa Triste (Villa Triste), „Quartier perdu(„A Trace of Malice”) și „Voyage de noces” („Honeymoon). Cel mai recent roman lasant de Modiano se numește „Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier”.
Primul roman semnat de Patrick Modiano tradus în limba română a apărut în anul 1975, la Editura Univers: „Bulevardele de centură”. Ulterior, au fost traduse și „În cafeneaua tinereții pierdute”, „Duminici de august” și „Dora Bruder”.
Patrick Modiano a scris și cărți pentru copii, dar a lucrat și alături de Lous Malle la filmul „Lacombe Lucien”.
Autorul în vârstă de 69 de ani a mai fost recompensat de-a lungul timpului cu „Grand prix du roman de l’Académie française”, dar și cu trofeul „Prix Goncourt” pentru romanul „Rue des Boutiques Obscures”.
În 2013, Premiul Nobel pentru literatură i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, după cum a apreciat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de științe din Suedia.
Începând din 1901, Premiul Nobel pentru literatură este decernat în fiecare an unui autor din orice țară de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, „a produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o tendință idealistă”. Deși lucrările individuale sunt uneori citate de Academia suedeză în comunicatul care motivează alegerea laureaților, în sintagma de mai sus termenul „lucrare” se referă la întreaga operă literară a unui scriitor.
Premiul Nobel pentru literatură recompensează în special romancieri, eseiști, poeți și dramaturgi. Totuși, lista laureaților include și trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson și Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) și un șef de stat (Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice).
NOBEL 2014 – Calendarul decernărilor
Sezonul NOBEL 2014 a debutat luni, când cercetătorii John O’Keefe, May-Britt Moser și Edvard I. Moser au fost recompensați cu premiul pentru medicină, pentru descoperirea celulelor care alcătuiesc sistemul de poziționare din creier, supranumit „GPS-ul intern”.
Marți, cercetătorii japonezi Isamu Akasaki și Hiroshi Amano și american de origine japoneză Shuji Nakamura au câștigat Premiul Nobel pentru fizică, la NOBEL 2014, pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumină albastră.
Miercuri, Premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetătorilor americani Eric Betzig și William E. Moerner și cercetătorului german de origine română Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție.
Câștigătorul Premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.
Laureații la NOBEL 2014 vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.
Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.