Telefoanele publice erau banale în timpurile comuniste, dar și în perioada postdecembristă – până în jurul anilor 2000, încă se găseau precum Dacia 1300.
În urmă cu 30 ani, până la popularizarea telefoanelor mobile și a telefoanelor inteligente cu ecran tactil, telefoanele publice erau folosite în toate orașele Europei și Americii de Nord.
Astăzi, în plină epocă de telefoane inteligente, colecționarii plătesc bani greu pentru telefoanele stradale. Nu sunt cu ecran tactil, având butoane clasice. Necesită monede pentru a forma un apel. Dar colecționarii le vor.
„Caut acest telefon”, a scris un utilizator pe un grup de Facebook dedicat pasionaților de obiecte vechi, alături de o fotografie cu respectivul telefon de pe vremea comunismului, îl citează FANATIK. Telefoanele publice se vând cu peste 1000 euro.
„Prin vară, s-a vândut pe alt grup cu 6.000 sau 6.500 de lei, nu mai rețin exact. Sunt rare aceste telefoane pentru că majoritatea au fost duse la casat”, a scris un comentator.
În 2006, cabina telefonică K2 a fost votată ca una dintre cele mai importante 10 simboluri de design britanic, alături de Mini, Supermarine Spitfire, harta metroului londonez, World Wide Web, Concorde și autobuzul AEC Routemaster. Multe dintre designurile cabinelor telefonice sunt protejate de înregistrări de marcă comercială și drepturi de autor, deținute de British Telecommunications plc.