O relicvă comunistă, cândva un obiect banal, a ajuns o RARITATE și costă peste 1.000 €. Colecționarii se bat să o obțină

Publicat: 24 11. 2024, 19:26
Actualizat: 24 11. 2024, 20:28

Telefoanele publice erau banale în timpurile comuniste, dar și în perioada postdecembristă – până în jurul anilor 2000, încă se găseau precum Dacia 1300. 

În urmă cu 30 ani, până la popularizarea telefoanelor mobile și a telefoanelor inteligente cu ecran tactil, telefoanele publice erau folosite în toate orașele Europei și Americii de Nord.

Telefoanele publice se vând și cu peste 1000 euro

Astăzi, în plină epocă de telefoane inteligente, colecționarii plătesc bani greu pentru telefoanele stradale. Nu sunt cu ecran tactil, având butoane clasice.  Necesită monede pentru a forma un apel. Dar colecționarii le vor.

„Caut acest telefon”, a scris un utilizator pe un grup de Facebook dedicat pasionaților de obiecte vechi, alături de o fotografie cu respectivul telefon de pe vremea comunismului, îl citează FANATIK. Telefoanele publice se vând cu peste 1000 euro.

„Prin vară, s-a vândut pe alt grup cu 6.000 sau 6.500 de lei, nu mai rețin exact. Sunt rare aceste telefoane pentru că majoritatea au fost duse la casat”, a scris un comentator.

„Au fost duse la fier vechi și distruse. Sunt rare. Doar unde au fost prin instituțiile publice ar mai fi”, a scris altul. 
„În anii ’80 se găsea la orice colț de stradă… ăsta era telefonul mobil al anilor ’80”, a scris altcineva.

În 2008 erau 35.200 de telefoane stradale în România. După Epoca Smartphone-urilor, sunt ZERO

În 2008 erau 35.200 de telefoane stradale, din care 13.000 erau cabine telefonice albastre cu telefoane portocalii.
 „Astăzi, rata de penetrare a serviciilor de comunicații mobile depășește 130% la nivel național, astfel încât majoritatea covârșitoare a românilor are la dispoziție un terminal mobil. Rata de utilizarea a cabinelor telefonice stradale a scăzut accentuat de la un an la altul, pe măsură ce gradul de adopție a serviciilor de comunicații mobile a crescut într-un ritm accelerat”, spun reprezentanții Telekom România pentru Libertatea .
În România sunt colecționari care cumpără cartele telefonice Romtelecom strânse din anii 1980-2000.
„Colecția are 168 de bucăți într-o cutie de plastic care se poate închide cu cheie. Nu sunt dubluri. Au fost adunate pe serii de apariție. Colecția începe cu prima apariție în domeniul cartelelor telefonice în România: 1993 cartela în valoare de 5.000 lei fără publicitate!”, este anunțul unui vânzător care cere 200 de lei.

Telefoanele stradale încă există la Londra

Faimoasele cabine telefonice de culoare roșie încă se găsesc pe străzile Londrei, în întreg Regatul Unit, pe teritoriile britanice de peste mări și în Malta. Deși numărul lor a scăzut în ultimii ani, cabinele telefonice britanice încă atrag turiști. Este considerată o adevărată „emblemă” culturală britanică.

În 2006, cabina telefonică K2 a fost votată ca una dintre cele mai importante 10 simboluri de design britanic, alături de Mini, Supermarine Spitfire, harta metroului londonez, World Wide Web, Concorde și autobuzul AEC Routemaster.  Multe dintre designurile cabinelor telefonice sunt protejate de înregistrări de marcă comercială și drepturi de autor, deținute de British Telecommunications plc.

Citește și:  Vezi dacă îl găsești pe acasă sau pe la bunici! Cu câți lei se vinde acum, în 2022, celebrul telefon fix de pe vremea lui Ceaușescu