Oamenii de Neanderthal n-au dispărut de la erupții vulcanice, epidemii sau genocid, ci de la încrucișările sexuale cu HOMO SAPIENS

Publicat: 06 08. 2024, 00:24
Actualizat: 06 08. 2024, 00:36
Neanderthalienii ar fi dispărut din cauza încrucișării sexuale cu Homo Sapiens. Sursa Foto: Profimedia

Cum au dispărut oamenii de Neanderthal? O nouă analiză ADN ar putea elucida misterul – este de la sex.

Ipoteza din 2010 care spune că oamenii moderni timpurii și oamenii de Neanderthal s-au încrucișat pe cale sexuală cândva a fost o adevărată „bombă științifică”.   Materialul genetic moștenit de Neanderthal se regăsește în toate populațiile din Africa subsahariană și s-a raportat inițial că oamenii moderni au moștenit aproximativ 1-4% din genomul Omului de Neanderthal.

MC1R (o genă mutantă care face să se nască oameni roșcați, întâlnită numai la neanderthalieni și la populațiile moderne de Homo sapiens sapiens) se găsește în  5% din europeni. Gena este prezentă și la aborigeni. 

 

Neanderthalienii preistorici aveau înălțimi variate între 150 și 170 de centimetri (atât bărbații, cât și femeile). Neandertalienii erau destul de scunzi conform standardelor noastre moderne., dar în Israel au fost descoperite osemintele celui mai înalt neanderthalian (180 centimetri înălțime, acum 45.000 ani). Oamenii moderni au înălțimi care variază de la 160-170 centimetri (femeile) la 170 – 180 centimetri (bărbații). Sursa Foto: Profimedia

Neanderthalienii n-au murit în mod tragic

Revelația unei moșteniri genetice care de atunci s-a descoperit că joacă un rol în viața oamenilor moderni, influențând ritmurile circadiene, funcția sistemului imunitar și modul în care unii simt durerea. Oamenii de știință încearcă să afle cum amestecarea dintre cele două specii de hominide, ambele descendente din Homo heidelbergensis, ar fi putut duce la dispariția neanderthalienilor cu aproximativ 40.000 de ani în urmă.

S-a speculat ani la rând că oamenii moderni i-au ucis la scară mare. Altă teorie a susținut că au dispărut în masă de la un virus transportat din Asia de către Homo sapiens (oamenii moderni fiind imuni, dar nu și neanderthalienii care populaseră doar Europa și Orientul Apropiat). Și mai este teoria vulcanică – o erupție masivă din Campi Flegrei, din Italia de azi, ar fi acoperit Europa de cenușă.

Neanderthalienii aveau creiere mai mari decât oamenii moderni. Sursa Foto: Profimedia

Speciile Neanderthalienii și Homo Sapiens Sapiens au făcut sex mai des decât se credea

Analiza, publicată pe 12 iulie în revista Science și publicată de CNN , a arătat că cele două specii au făcut schimb de ADN în mai multe momente în ultimii 250.000 de ani, iar descoperirea rescrie povestea despre cum și când strămoșii noștri Homo sapiens au părăsit Africa.

Până în prezent, majoritatea datelor genetice sugerează că oamenii moderni au evoluat în Africa acum 250.000 de ani, au rămas pe loc pentru următorii 200.000 de ani și apoi au decis să se împrăștie din Africa acum 50.000 de ani și să se răspândească pe restul planetei după erupția devastatoare a vulcanului Toba din Indonezia. Numai câteva mii de indivizi ar fi supraviețuit, aceștia fiind strămoșii tuturor oamenilor care au trăit în ultimii 70.000 ani.

Comparând secvențele de ADN din bazele de date, oamenii de știință pot reconstrui relațiile dintre diferite populații sau specii. Deoarece schimbările genetice au loc într-un ritm constant de-a lungul unei generații, geneticienii pot calcula timpul scurs între momentul în care două grupuri au schimbat ADN-ul – cum ar fi căpușele.

Cele trei valuri de încrucișare sexuală

Studiul a constatat că oamenii au părăsit Africa, s-au întâlnit și s-au încrucișat cu neanderthalienii în trei valuri:

  • acum aproximativ 200.000 – 250.000 de ani, la puțin timp după ce primele fosile de Homo sapiens au apărut în Africa;
  • acum 100.000 de ani în urmă;
  • acum aproximativ 50.000 – 60.000 de ani.

După trăsăturile lor faciale, proporțiile corpului, nasul cârn și gros, picioarele robuste și brațele musculoase și după pieptul larg, neanderthalienii erau mai bine adaptați la frigul erei glaciare din Europa – Figurină din ceară ce reprezintă un om de Neanderthal, Muzeul Neanderthal din Dusseldorf. Sursa Foto: Profimedia

Sexul cu Homo sapiens i-a costat enorm pe neanderthalieni

Oamenii de știință au descoperit că procentul de ADN al Homo sapiens din genomul lui Neanderthal ar fi putut fi cu 10% mai mare decât acum 200.000 de ani și a scăzut în timp; în medie, a fost de 2,5% până la 3,7%.

Un studiu similar publicat anul trecut a identificat urme genetice ale unei întâlniri între cele două grupuri în urmă cu aproximativ 250.000 de ani, dar contribuția ADN-ului Homo sapiens la oamenii de Neanderthal cu aproximativ 100.000 de ani în urmă este o descoperire nouă, a spus Laurits Skov, genetician și cercetător postdoctoral la Universitate. din California Berkeley, care nu a fost implicat în studiu.

În concluzie, indivizii de sex opus din ambele specii s-ar fi încrucișat în ultimii 100,000 ani. Descendenții din cuplurile mixte s-au cuplat cu indivizi din specia Homo sapiens (aceștia fiind în număr mai mare și răspândiți pe tot globul), iar aceștia au moștenit mai multe trăsături de la Homo sapiens și mai puțin trăsăturile neanderthaliene. În cele din urmă, trăsăturile neanderthaliene au dispărut, iar genomul neanderthalienilor s-a diminuat, fiind moștenit numai 2-4% din genom.

Citește și: 

Misterul dispariției Australopitecilor: Victime ale lui Homo habilis sau ale schimbărilor climatice? S-a descoperit cum ar fi murit LUCY

HOMO ERECTUS, specia umană care a existat 2 milioane de ani, ar fi dispărut din cauza schimbărilor climatice, dar și pentru că era prea „leneșă”

Noile descoperiri arheologice despre oamenii de Neanderthal arată că aceștia erau la fel de empatici și iscusiți ca HOMO SAPIENS