Cea de-a opta ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului „One World România” se deschide luni, 16 martie, cu o producție ce prezintă efectele catastrofale ale Statului Islamic (SI) asupra Siriei: „Cumplita noastră țară”.
Documentarul va fi proiectat la CinemaPRO, începând cu ora 20:00, în prezența regizorului Ziad Homsi, care l-a însoțit pe Yassin Haj Saleh, un cunoscut disident sirian, într-o călătorie prin țara devastată de războiul civil. Proiecția va fi precedată de un un scurt moment din performance-ul „The Institute of Change”. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Festivalul One World Romania, derulat anul acesta sub motto-ul „kino-maidan”, continuă până pe 22 martie, cu peste 40 de filme incluse în șase secțiuni: „Demo +/- Crație”, „Tovarașe capitalism”, „Războaie contra naturii”, „Adulți de nevoie”, „Traume” și „Focus: Africa”.
„Citizenfour”, documentarul laureat anul acesta la Oscaruri, va fi, de asemenea, proiectat în premieră în România la One World Romania. Producția face portretul lui Edward Snowden, fost analist al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA), care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliștii care au publicat detalii despre NSA și despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite ale Americii, căruia i-ar fi căzut victime și lideri politici ai lumii, precum președintele Braziliei, Dilma Rousseff, și cancelarul german Angela Merkel
Proiecțiile din cadrul festivalului vor fi găzduite de Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.
Ca în fiecare an, festivalul a invitat la București o personalitate a filmului documentar, anul acesta fiind prezent la eveniment producătorul german Heino Deckert, care va susține un masterclass, pe 21 martie, începând cu ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu.
Secțiunea dedicată lui, „Portret de producător”, oferă spectatorilor șansa să vadă patru dintre filmele sale premiate, cu subiecte legate de drepturile omului: „Nebunia Juliei”, „Vremea rea”, „Pepe Mujica, învățămintele florarului” și „Regina tăcerii”.
O categorie specială la One World România 2015 va fi dedicată justiției, iar în cadrul ei va fi prezentat documentarul „The Serbian Lawyer”, al cărui regizor, Aleksandar Nikolic, și protagonist, Marko Sladojevic, vor fi prezenți la București în timpul festivalului.
Trei filme realizate în 2014 de regizori români sunt, de asemenea, prezente în selecția acestei ediții a evenimentului. Dacă „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, și „Waiting for August”, de Teodora Ana Mihai, s-au mai bucurat de proiecții în țară, documentarul „Outside”, al regizorului Andrei Schwartz, va fi proiectat în premieră în România.
Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul One World România organizează un circuit turistic ieșit inedit: „Marele circuit al demolatorilor de istorie”. Jurnalistul și scriitorul Eugen Istodor, ghidul în acest circuit turistic, împreună cu Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, au conceput un traseu de monumente istorice demolate pentru interesele unora și altora.
Timp de șase zile, circuitul va porni de la intersecția Bulevardului Lascăr Catargiu cu strada I. C. Visarion, iar orele de începere sunt 17:00, de marți, 17 martie, până sâmbătă, 21 martie, respectiv 12:00 doar în ziua de duminică, 22 martie.
De asemenea, pe agenda One World România sunt incluse și o serie de evenimente paralele proiecțiilor din cinematografe. Astfel, pe 17 martie, începând cu ora 17:00, va fi vernisată în foaierul cinematografului Studio expoziția „Jurnal de campanie” – o documentare a ultimelor alegeri prezidențiale, realizată de fotografii Alexandra Dincă, Ioana Moldovan, Andrei Pungovschi și Mircea Reștea, în colaborare cu Decât o Revistă. Expoziția va rămâne la Cinema Studio până la sfârșitul festivalului.
În aceeași zi, tot de la ora 17:00, dar la Journey Pub&more, va fi organizată dezbaterea „Euromaidan. Ce urmează?”. Doi dintre realizatorii documentarului „Euromaidan. Rough Cut”, Aleksey Solodunov și Anna Nekrasova, vor participa la acest eveniment și vor vorbi despre ce înseamnă să filmezi o revoluție în plină desfășurare și cum se văd astăzi ideile care au animat Maidan-ul de la Kiev la începutul anului 2014.
Pe 18 martie, de la ora 17:00, la Journey Pub&more, va avea loc o dezbatere intitulată „Africa Rising”. Invitații acestei dezbateri sunt regizorii Dieudo Hamadi (realizatorul „National Diploma”), Jeoren van Velzen (realizatorul „A Goat for a Vote”) și Momodou Sallah, expert în educație. Cei trei vor discuta despre ce înseamnă „Africa” în prezent și despre rolul documentarului în a defini un continent și a vorbi despre problemele lui.
În cea de-a cincea zi a festivalului, pe 20 martie, de la ora 17:00, publicul este invitat să converseze cu trei regizori români de film documentar despre modul lor de lucru și despre condiția documentarului în România. Cei trei invitați sunt Teodora Ana Mihai („Waiting for August”), Alexander Nanau („Toto și surorile lui”) și Andrei Schwartz („Outside”). Evenimentul va avea loc la Frontline Club Bucharest (Institute, the Café).
Pe 21 martie, de la ora 15:00, la Journey Pub&more, One World România propune bucureștenilor un atelierul „Arestare. Condamnare? De ce oare?”. Timp de două ore, tineri juriști din programul „Lideri pentru Justiție” și reprezentanți ai organizației neguvernamentale Expert Forum vor explica participanților traseul anchetei și judecării unui celebru caz de corupție din ultimii ani.
Festivalul One World România este organizat de Asociația One World România, alături de Centrul Ceh București, și se bucură de susținerea programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.
Mai multe detalii despre festivalul One World România și programul complet al evenimentelor pot fi consultate aici.