Opera Națională București sărbătorește 1 Decembrie cu spectacolul „Seara creațiilor românești”

Opera Națională București sărbătorește 1 Decembrie cu spectacolul Seara creațiilor românești
Publicat: 28/11/2014, 17:19

Opera Națională București (ONB) invită publicul la o întâlnire inedită cu creatori români din domeniul artei lirice, al dansului contemporan și al muzicii simfonice, duminică, de la ora 19.00, în contextul Zilei Naționale a României, sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie.

Pe 30 noiembrie, spectatorii vor putea urmări un triptic care reunește lucrări valoroase, dar prea puțin cunoscute la nivel național: spectacolul de operă „O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu, grupajul simfonic „Trei dansuri românești”, de Theodor Rogalski, și spectacolul de dans contemporan „Tango”, de Edward Clug.

„Ziua Națională a României reprezintă încă o ocazie pentru noi de a face un pas înainte în demersul nostru de recuperare a valorilor autohtone. Pentru ca România să prospere și să continue calea sa de dezvoltare, e important să își recupereze și acele valori care și-au găsit platforme de exprimare predominant în străinătate, bucurându-se de atât de multă apreciere acolo. Noi ne-am propus și încercăm în mod sistematic să restituim acestor valori libertatea de a se exprima, în condiții de onoare, și acasă”, a declarat Răzvan Ioan Dincă, director general al Operei Naționale București, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Compozitorul Paul Constantinescu se înscrie printre cei mai de seamă exponenți ai școlii muzicale naționale. Autor al unor partituri de referință în operă, în muzica de tip concertant, precum și în lied și în oratoriu, el a abordat numeroase genuri și forme muzicale, de la muzică instrumentală și până la muzica de film. Printre acestea, opera comică în două acte „O noapte furtunoasă”, scrisă pe un libret inspirat din piesa de teatru omonimă a lui „I. L. Caragiale”, ocupă un loc aparte bucurându-se încă de la premiera din anul 1935 de un succes extraordinar. Cea mai recentă montare a acestei opere, prezentată la „Seara creațiilor românești”, poartă semnătura regizoarei Cătălina Buzoianu, scenografia fiind realizată de Viorica Petrovici. Deși această operă a intrat în repertoriul ONB în urmă cu mai mulți ani, de data aceasta vor putea fi văzuți în rolurile principale și soliști noi, care debutează în rolurile Jupân Dumitrache, Nae Ipingescu, Chiriac și Spiridon.

Theodor Rogalski, compozitor, dirijor, orchestrator și pianist, reprezintă un nume de referință pentru muzica românească din prima parte a secolului al XX-lea, dar și pentru Opera Națională București, unde a fost maestru acompaniator și dirijor. Discipolul lui Vincent d’Indy (compoziție, dirijat) și al lui Maurice Ravel (orchestrație) la Schola Cantorum din Paris (1923-1926), acesta a compus în anul 1950 grupajul „Trei dansuri românești”, format din „Joc din Ardeal”, „Gaida” și „Horă din Muntenia”. Aceste partituri simfonice ale lui Theodor Rogalski vor fi interpretate la evenimentul dedicat Zilei Naționale a României de Orchestra Operei Naționale București, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Răsvan Cernat, cel care va dirija și opera „O noapte furtunoasă”.

Edward Clug este unul dintre cei mai renumiți coregrafi români din domeniul dansului contemporan. Absolvent al Liceului de Artă din Cluj-Napoca (astăzi Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”), el este de mai mulți ani director artistic al baletului Teatrului Național din Maribor (Slovenia) și a montat spectacole importante pentru companii precum Baletul Operei Naționale din Zagreb (Croația), Compania de Balet din Stuttgart (Germania), Baletul Operei din Zürich (Elveția), Baletul Operei din Graz (Austria), Compania Națională de Balet (Portugalia), Compania Internațională de Balet Ochi (Japonia) etc. Spectacolul de dans contemporan „Tango” a fost realizat în anul 1998, pe când acesta avea doar 23 de ani, și este primul spectacol de autor semnat de Edward Clug. În România, „Tango” a avut premiera la Opera Națională București în anul 2010.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral