Opera Națională București sărbătorește 1 Decembrie cu spectacolul „Seara creațiilor românești”

Opera Națională București sărbătorește 1 Decembrie cu spectacolul Seara creațiilor românești
Publicat: 28/11/2014, 17:19

Opera Națională București (ONB) invită publicul la o întâlnire inedită cu creatori români din domeniul artei lirice, al dansului contemporan și al muzicii simfonice, duminică, de la ora 19.00, în contextul Zilei Naționale a României, sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie.

Pe 30 noiembrie, spectatorii vor putea urmări un triptic care reunește lucrări valoroase, dar prea puțin cunoscute la nivel național: spectacolul de operă „O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu, grupajul simfonic „Trei dansuri românești”, de Theodor Rogalski, și spectacolul de dans contemporan „Tango”, de Edward Clug.

„Ziua Națională a României reprezintă încă o ocazie pentru noi de a face un pas înainte în demersul nostru de recuperare a valorilor autohtone. Pentru ca România să prospere și să continue calea sa de dezvoltare, e important să își recupereze și acele valori care și-au găsit platforme de exprimare predominant în străinătate, bucurându-se de atât de multă apreciere acolo. Noi ne-am propus și încercăm în mod sistematic să restituim acestor valori libertatea de a se exprima, în condiții de onoare, și acasă”, a declarat Răzvan Ioan Dincă, director general al Operei Naționale București, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Compozitorul Paul Constantinescu se înscrie printre cei mai de seamă exponenți ai școlii muzicale naționale. Autor al unor partituri de referință în operă, în muzica de tip concertant, precum și în lied și în oratoriu, el a abordat numeroase genuri și forme muzicale, de la muzică instrumentală și până la muzica de film. Printre acestea, opera comică în două acte „O noapte furtunoasă”, scrisă pe un libret inspirat din piesa de teatru omonimă a lui „I. L. Caragiale”, ocupă un loc aparte bucurându-se încă de la premiera din anul 1935 de un succes extraordinar. Cea mai recentă montare a acestei opere, prezentată la „Seara creațiilor românești”, poartă semnătura regizoarei Cătălina Buzoianu, scenografia fiind realizată de Viorica Petrovici. Deși această operă a intrat în repertoriul ONB în urmă cu mai mulți ani, de data aceasta vor putea fi văzuți în rolurile principale și soliști noi, care debutează în rolurile Jupân Dumitrache, Nae Ipingescu, Chiriac și Spiridon.

Theodor Rogalski, compozitor, dirijor, orchestrator și pianist, reprezintă un nume de referință pentru muzica românească din prima parte a secolului al XX-lea, dar și pentru Opera Națională București, unde a fost maestru acompaniator și dirijor. Discipolul lui Vincent d’Indy (compoziție, dirijat) și al lui Maurice Ravel (orchestrație) la Schola Cantorum din Paris (1923-1926), acesta a compus în anul 1950 grupajul „Trei dansuri românești”, format din „Joc din Ardeal”, „Gaida” și „Horă din Muntenia”. Aceste partituri simfonice ale lui Theodor Rogalski vor fi interpretate la evenimentul dedicat Zilei Naționale a României de Orchestra Operei Naționale București, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Răsvan Cernat, cel care va dirija și opera „O noapte furtunoasă”.

Edward Clug este unul dintre cei mai renumiți coregrafi români din domeniul dansului contemporan. Absolvent al Liceului de Artă din Cluj-Napoca (astăzi Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”), el este de mai mulți ani director artistic al baletului Teatrului Național din Maribor (Slovenia) și a montat spectacole importante pentru companii precum Baletul Operei Naționale din Zagreb (Croația), Compania de Balet din Stuttgart (Germania), Baletul Operei din Zürich (Elveția), Baletul Operei din Graz (Austria), Compania Națională de Balet (Portugalia), Compania Internațională de Balet Ochi (Japonia) etc. Spectacolul de dans contemporan „Tango” a fost realizat în anul 1998, pe când acesta avea doar 23 de ani, și este primul spectacol de autor semnat de Edward Clug. În România, „Tango” a avut premiera la Opera Națională București în anul 2010.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...