Prima pagină » Cultură » „Orașul Luminii” – „farul strălucitor al culturii europene”, dar cu un trecut morbid. Sub PARIS se află un „oraș al morților”

„Orașul Luminii” – „farul strălucitor al culturii europene”, dar cu un trecut morbid. Sub PARIS se află un „oraș al morților”

„Orașul Luminii” -  „farul strălucitor al culturii europene”, dar cu un trecut morbid. Sub PARIS se află un „oraș al morților”
Sursa Foto: Shutterstock

Parisul poate că este fermecător, istoric și romantic, având o alură specifică. Pentru europeni, este „farul strălucitor” al civilizației europene prin Turnul Eiffel și catredrala Notre Dame.  Va găzdui Jocurile Olimpice și Paralimpice din iulie și august 2024, la 100 ani de când au fost organizate pe pământ francez.

Dar potrivit CNN,  asculte un trecut morbid. A trecut prin evul mediu întunecat dinainte să înceapă lucrările la emblematica catedrală în 1163.

Paris – o istorie nebună

A fost martor la Revoluția  Franceză și Teroarea Ghilotinelor, apoi la ascensiunea și căderea lui Napoleon Bonaparte, a văzut La Belle Epoque cu dansul canc-can, cabaret, primele automobile, expoziții și barurile unde s-a servit vinul iconic.

A traversat prin două războaie mondiale cu germanii.

Astăzi, trece printr-o criză de identitate culturală de când orașul a devenit primitor pentru toți imigranții de alte religii și etnii, iar acum, mulți parizieni nativi cu descendență de milenii îi vor alungați și votează cu extrema dreaptă naționalistă.

Orașul subteran al morților

În aprilie 2019, catedrala Notre Dame a suferit un incendiu devastator și abia în decembrie 2024 își va redeschide porțile, după cinci ani de refacere. La finalul secolului al XVIII-lea, Parisul s-a confruntat cu o realitate sumbră – cimitire revărsate, catacombe și osuare subterane din calcar.

Catacombele în sine ocupă doar o mică parte dintr-o rețea de 300 de kilometri aflată sub străzile Parisului. Sunt atât de vaste încât s-ar spune că întregi comunități trăiesc în ele. Numărul mare de rămășițe umane de aici nu poate să nu provoace o contemplare profundă.

„Toată această teatralitate este eficientă, deoarece toți cei care fac turul la un moment dat se gândesc la propria moarte”, spune ghidul de acolo.

 Citește și: Franța s-ar putea confrunta cu tulburări civile și VIOLENȚE, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris / Avertismentul ministrului de Interne

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și