Orchestra Română de Tineret și solista Anita Hartig reprezintă România la Expo Milano 2015

Orchestra Română de Tineret și solista Anita Hartig reprezintă România la Expo Milano 2015
Publicat: 27/07/2015, 17:24

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, și solista Anita Hartig vor reprezenta România la Expoziția Mondială de la Milano, miercuri, zi dedicată țării noastre, în Auditorium Expo Milano, din program făcând parte arii și uverturi din opere și lucrări semnate Rogalski și Enescu.

„Programul pe care îl vom prezenta la acest eveniment este cu totul special, este un concert de muzică românească cu preponderență, dar conține și muzică italiană și lucrări din repertoriul european”, spune Marin Cazacu, managerul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

Orchestra Română de Tineret va interpreta la Milano, printre altele, lucrările „Trei dansuri românești”, de Theodor Rogalski, și „Rapsodia I”, de George Enescu, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Expoziția Mondială de la Milano 2015 are loc în perioada 1 mai – 31 octombrie, manifestarea reunind 148 de țări și organizații internaționale. România participă cu un pavilion propriu, construit pe o suprafață de 887 de metri pătrați, aflat în zona centrală a expoziției. Conceptul acestuia pornește de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuințe românești tradiționale, integrate în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluții tehnologice inovatoare.

Conform tradiției, fiecare țară participantă la expoziția universală își alege o zi, iar data aleasă de România coincide cu Ziua Imnului Național al României, la care va fi prezentă o delegație condusă de Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Cu această ocazie, Pavilionul României va organiza o serie de acțiuni de diplomație publică și economică menite să genereze interesul pentru cultura și mediul investițional românesc. Programul special al Zilei României la Expo Milano va începe la ora 10.30, cu ceremonia oficială de arborare a steagurilor și de intonare a imnurilor naționale, și se va încheia la ora 20.30.

Un moment artistic al zilei îl reprezintă și spectacolul de dansuri populare românești, susținut de ansamblul folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, care va cuprinde toată aria din pavilionul expozițional.

La evenimentele organizate pe durata întregii zile, deschise publicului, vor participa reprezentanți ai autorităților române și italiene, reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai comunităților de afaceri din cele două țări, membri ai comunității românești din Italia și jurnaliști.

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat ființă la Sinaia în vara anului 2008, la inițiativa violoncelistului și directorului artistic Marin Cazacu, cu sprijinul Fundației „Prietenii muzicii -Serafim Antropov”, membrii acesteia având vârste cuprinse între 18 și 28 de ani.

Membră, din 2011, a European Federation of National Youth Orchestras, Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „Enescu și Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă la Festivalul Internațional „George Enescu”. În anii 2012 – 2014, a triumfat la Festivalul Internațional al orchestrelor de tineret „Young Euro Classics” de la Berlin.

Orchestra Română de Tineret a desfășurat, de asemenea, începând din 2011, turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus și Berliner Philarmonik din Berlin, fiind primul ansamblu românesc prezent în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

În 2015, programul Orchestrei Române de Tineret cuprinde apariții în Italia, Germania, Franța, Austria și Bulgaria.

Soprana de origine română Anita Hartig evoluează pe cele mai importante scene de concert din lume, de la Metropolitan la Covent Garden, de la Scala din Milano la Opera din Viena.

Cristian Mandeal a fost dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 – 1980), Cluj-Napoca (1980 – 1987) și București (1987 – 2009), director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile 2001 și 2003, și dirijor principal și director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009). A dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania unora dintre cei mai reputați soliști.

Concertul de la Milano este organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Lanto Communication.

Mai multe informații despre activitatea Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” se găsesc pe site-ul www.tinerimearomana.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Misterul morții lui Prigoană. Ce spune administratorul pensiunii despre varianta că omul de afaceri ar...
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela,...
Ultimele CLIPE din viața lui Prigoană. Mărturisirile ȘOCANTE ale martorilor din restaurantul unde și-a dat...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
"L-am blestemat!" Cine este Tina, tânăra care a sărbătorit moartea lui Prigoană
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
🔧SECRETUL MECANICULUI🔧Pe ce parte montezi cele mai bune anvelope?
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au...
Escrocherie cu Google Maps. Milioane de oameni în pericol. Ce este „sextortion”
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Maria Constantin, primele declarații după moartea lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Test de cultură generală. Ce a fost Marea Farsă Lunară?