OUĂLE ROȘII – Simbolistica și tradiția unui obicei aflat la granița dintre creștinism și neopăgânism

Publicat: 02 05. 2024, 13:59
Actualizat: 02 05. 2024, 14:39
Ouă roșii de Paște. Sursa Foto: Shutterstock

Joia Mare de dinainte de Duminica Învierii este ziua când Iisus Hristos și ucenicii Săi au luat Cina cea de Taină. Mântuitorul le-a împărțit pâine și vin, considerate „Trupul și Sângele Său”, act care a pus bazele Sfintei Taine a Împărtășaniei. 

În această, gospodinele vopsesc ouăle. Oul este considerat din cele mai vechi timpuri drept un simbol al fecundității, al creației și reînnoirii naturii.

Obiceiul vopsirii ouălor datează din antichitate, fiind practicat de triburi africane, de egipteni,  babilonieni, cartaginezi și chinezi.

Vopsirea ouălor – Mitul de la care a pornit tradiția

De obicei, ouăle sunt vopsite cu roșu.  Potrivit unei legende din folclor, maica Domnului, care venise să-și jelească Fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă lângă cruce. Acestea s-au înroșit după ce a picurat sângele din rănile lui Iisus.

O altă legendă care nu este inclusă în Biblie spune că Maria Magdalena, una dintre adeptele care s-a dus la Roma să răspândească mesajul lui Hristos după Înălțarea sa la cer, s-a înfățișat împăratului Tiberius. Pentru a cere dreptate pentru condamnarea Mântuitorului de către Pilat din Pont, ea i-a dăruit împăratului un ou alb  și i-a spus „Hristos a Înviat!”.  Împăratul Tiberius a spus că este greu de crezut ca cineva să fie readus la viață, așa cum un ou își poate schimba culoarea în roșu. Dar oul s-a colorat în roșu.

Sfintele Scripturi și Biserica Ortodoxă nu susțin aceste informații. Vopsirea ouălor este considerată o tradiție neopăgână și nicidecum una creștină. Iisus nu a spus nicăieri în Noul Testament despre vopsirea ouălor.  Dar din 1610, biserica catolică, precum și bisericile protestante, au adoptat oficial obiceiul, privind ouăle ca simbol al învierii lui Iisus. 

Semnificația culorilor

Culoarea roșie simbolizează focul, cu puterea sa purificatoare. Roșu mai simbolizează Sângele lui Hristos și comemorează Sacrificiul său pentru Mântuirea omenirii. Ouăle se pot vopsi și în alte culori. Galbenul ar semnifica lumina, tinerețea și fericirea. Portocaliul simbolizează bucuria și căldura.  Rozul simbolizează dragostea.

Verdele simbolizează venirea primăverii, renașterea naturii, speranța și recoltele, iar negrul este simbol al pământului și eternității. Albastru simbolizează vitalitatea și sănătatea, în timp ce violetul simbolizează stăpânirea de sine și răbdarea.

Ouă de Paște. Shutterstock

Ciocnitul ouălor

Potrivit site-ului Creștin Ortodox, ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos.  De obicei, persoana cea mai în vârstă și de sex masculin ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de cealaltă persoană.  Se rostește formula „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”.

Potrivit unor tradiții locale, țăranii se spală pe față cu apă în care pun un ou roșu în dimineața Paștelui. Se spune că vor fi „sănătoși și frumoși ca un ou roșu tot anul”.

Cojile ouălor roșii sunt păstrate pentru a fi puse la arat ca pământul să dea roade bune.  Oul roșu de Paște are puteri miraculoase, de vindecare și îndepărtarea răului.

Citește și: Atenție la ce OUĂ mâncați de Paște! Avertismentul unui medic: „Toxiinfecția alimentară poate duce la deces”