Părintele Vasile Ioana spulberă mitul că nu avem voie să ne spălăm după Crăciun şi Bobotează și spune că acestea sunt „tradiţii băbeşti”.
Părinte Ioana Vasile susţine că de sărbătorile mari nu se munceşte, însă nu este interzis să te speli.
„Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu «ținere». Care înseamnă că este o sărbătoare mare. Nu muncim.
Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat. Viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea.Da că eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș.
Nu am păcătuit că fac un duș. A patra zi de Crăciun, pe 28 decembrie, este o zi normală și atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin neapărat de ziua aceea”, a spus preotul, în cadrul emisiunii „Pastila de Frumusețe”, citat de România TV.
Părintele Ioana declară drept „tradiţii băbeşti” abstinenţa de a face baie de Crăciun şi Bobotează mai multe zile la rând.
„Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verifici o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect.”, a continuat acesta.
„Le doresc tuturor să îl aibă pe Dumnezeu în inimă și să îl pună pe Dumnezeu primul în viața lor așa aceasta va fi mai frumoasă. Ziua onomastică este ziua în care te gândești la ocrotitorul tău. Noi nu am venit pe lume căzuți, fără origini. Am primit harul lui Dumnezeu. Fără suportul spiritual e doar o petrecere și ar fi prea puțin. O sărbătoare fără Dumnezeu e goală”, a transmis părintele.
Potrivit acestuia, pentru a putea avea reușite în noul an este necesar să facem o introspecție pentru a ne cunoaște mai bine.
„Pentru a ne lua hotărâri autentice și a ne ține de ele la început de an, acum, ar trebui să ne autocunoaștem mai bine, să ne uităm puțin în noi să vedem ce nu e în regulă. Hai să ne gândim fiecare, care este slăbiciunea noastră, unde suntem noi în neregulă”, a spus preotul.
Tot el spune și că atunci când avem o problemă să începem adresarea cu „Doamne”, pentru a ne conecta astfel în ea, cu Dumnezeu. „La o problemă începe fraza ta cu cuvântul Doamne. Capeți o putere, te conectezi cu harul lui Dumnezeu. Noi nu putem singuri. De aceea e nevoie să ne conectăm cu Dumnezeu Îndemnul meu la început de an este să ne conectăm mai mult cu Dumnezeu.
E prea multă lipsă de înțelepciune. E prea multă lipsă de profunzime. Trăim într-o fățărnicie, trăim într-o ipocrizie, nu ne întoarcem în noi înșine. Hai un pic să trăim și înăuntrul nostru. Ar trebui să îl iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine, cu adevărat. Să spunem iartă-mă și te iubesc”, a spus părintele Vasile Ioana.