Peste 180 de artiști vor participa la ediția jubiliară a Festivalului și Concursului „Hariclea Darclée”. Unde se va desfășura evenimentul

Peste 180 de artiști vor participa la ediția jubiliară a Festivalului și Concursului Hariclea Darclée. Unde se va desfășura evenimentul
Publicat: 21/07/2015, 12:02

Un număr de 184 de artiști din toată lumea s-au înscris la cea de-a 20-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, care va începe pe 28 iulie și se va încheia pe 9 august.

Din rândul acestora, juriul internațional, prezidat de Mariana Nicolesco, organizatoarea evenimentului, îi va desemna pe laureații din acest an. Din juriu mai fac parte: Marco Balderi, din Italia, fost director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago și, în prezent, director artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului și Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediții ale Concursului Darclée și la cursuri de măestrie; Eugenio Girardi din Italia, scenograf și autor de costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaționale; Josef Hussek din Austria, cunoscut director de teatre de operă – Hamburg, Viena -, director artistic al Festivalului de la Salzburg și, în prezent, consilier al Festivalului de Paște creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski, din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk și la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen, din Israel, doctor în medicină și doctor în muzicologie, conferențiar pe tema artei lirice; Felix Serraclara, din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă și organizator de turnee lirice; Flavio Trevisan, din Italia, regizor a numeroase spectacole de operă în Europa, America de Sud și Asia.

Deschiderea festivă și concertul inaugural vor avea loc pe 28 iulie, cu participarea sopranei Adela Zaharia și a basului Bogdan Taloș, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici.

Pe 1 august, va putea fi urmărită o conferință susținută de Stephan Poen, intitulată „20 de ani de glorie a Artei Cântului”, însoțită de videoproiecții despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris și cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.

Totodată, pe 2 august, va avea loc concertul „Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée”: baritonul Alvaro Lozano, laureat al marelui premiu Darclée și invitații săi.

Pe 4 și 5 august va avea loc etapa finală, cu public, a concursului, cu Orchestra Festivalului Darclée, iar, pe 7 august, va fi prezentată opera „L’Elisir d’amore”, de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuț Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy și soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii „George Enescu”, directorul corului Iosif Ion Prunner și Orchestra Festivalului Darclée, dirijată de Marco Balderi.

Pe 8 august, publicul va putea asista la concertul de pe esplanada Dunării, intitulat „Două decenii în lumea capodoperelor”, susținut de laureați ai Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, de Corul Filarmonicii „George Enescu”, directorul corului Iosif Ion Prunner și de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

De asemenea, pe 9 august, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, va avea loc ceremonia decernării premiilor și concertul de gală al laureaților, acompaniați de Orchestra Festivalului Darclée, din nou sub bagheta lui Marco Balderi.

„Mulțumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediției Jubiliare a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée – Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Județean, Prefectura, Centrul de Creație – și suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totdeodată competiție, masterclass și adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică»”, spune Mariana Nicolesco.

Între 1995 și 2015, 2.500 de tinere talente din 50 de țări și cinci continente au venit la Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, la Festival și la Cursurile de Măiestrie Artistică, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări care se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României și al UNESCO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor