Petiție online „SALVAȚI Opera Națională Română București”! Se cere păstrarea directorului Daniel Jinga

Publicat: 18 08. 2024, 22:39
Actualizat: 19 08. 2024, 10:11
Petiție online „Salvați Opera Națională Română București”

Angajații Operei Naționale se revoltă împotriva unei situații ce poate duce la înlăturarea directorului Daniel Jinga. Se pare că probabilitatea ca Fănel Ignat să se întoarcă la conducerea instituției i-a determinat pe artiștii Operei Naționale să ia atitudine.

Astfel, aceștia au lansat o petiție online prin care anunță că nu vor „trăda misiunea Operei”.

„Vom face, la fel ca până acum,  cele mai bune spectacole de operă și balet din țară”, mai promit artiștii.

Petiție pentru „salvarea Operei Naționale”

Iată ce mesaj au postat angajații Operei pe site-ul „petitieonline.ro”:

„Stimat public, dragi colegi,

Lumea se schimbă, iar instituțiile de cultură trebuie să se schimbe și ele. Opera Națională București a traversat un deceniu de turbulențe administrative și enormele dificultăți ale pandemiei. Din anul 2021, cel al stagiunii centenare, ONB se află într-un proces de transformare ale cărei rezultate se văd deja. Față de 2019, box-office-ul a crescut cu 127%, iar numărul de spectatori s-a dublat. Veniturile proprii au o pondere în buget de trei ori mai mare decât media națională a teatrelor de operă regionale și dublă față de 2019. La toate capitolele financiare s-au depășit, încă din 2023, toate țintele stabilite pentru anul 2027.

Andrei Șerban, Silviu Purcărete, David Pountney, Stefano Poda sau Tompa Gabor au semnat regia unor premiere memorabile, iar Festivalul de Operă a adus la București peste 30 de spectacole prezentate în premieră. Stagiunile Operei au beneficiat de participarea a zeci de soliști invitați de mare reputație internațională. Și e doar începutul.

Hotărârea de guvern care unește Opera Națională București cu Tinerimea română pune instituțiile publice de spectacole în slujba spectatorilor și mai presus de persoanele care le conduc, susținând viitoarele generații de muzicieni. Nu este acceptabil ca drumul Operei din București să se întrerupă, iar instituția să se întoarcă într-un trecut revolut, în care abuzul asupra angajaților era o prezență obișnuită.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Mesajul conduceriii Operei pentru angajații ambelor instituții în perioada de tranziție către noua organizație este: Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Cu atât mai puțin, ba chiar în primul rând, nu vom lăsa în urmă nici membrii ansamblului folcloric Cununa Carpaților rezident al Tinerimii române. Opera nu se va reprofila pe folclor. Să ne amintim că folclorul național se regăsește în Oedipe, capodopera lui George Enescu, integrat într-un limbaj muzical modern și inovator.

Nu vom trăda misiunea Operei! Vom face, la fel ca până acum,  cele mai bune spectacole de operă și balet din țară.

Nu vă lăsați înșelați de mesajele manipulatoare ale unor persoane care nu doresc progresul instituției, ci revenirea la corupție, abuz, scandal și mediocritate din trecut.

Fiți mândri că faceți parte deja din viitorul unei instituții care contează din ce în ce mai mult în viața cetății.

Semnați această petiție și susțineți Opera pentru un viitor mai bun!

Artiștii Operei Naționale București”.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani

Istoria ultimilor ani cuprinde o serie de evenimente care s-au succedat la Operă.

Astfel, în 2016, Tiberiu Soare l-a înlocuit în funcția de director pe George Călin, dar a fost demis după câteva zile. A urmat Vlad Conta, care însă nu a rezistat decât o săptămână, pentru ca George Călin să revină la conducere… doar pentru o singură zi!

În 2017 a ajuns director Fănel Ignat (primul interimat al său). Ministerul Culturii a organizat un concurs în 2018, câștigat de Ignat, dar contestat de celălalt candidat (Antoniu Zamfir) și, ulterior, anulat.

Ignat a redevenit director interimar, apoi a fost înlocuit cu Răsvan Cernat, după care s-a întors la conducerea instituției.

În 2021, Fănel Ignat a fost demis și ajunge director interimar Daniel Jinga, care peste un a câștigat concursul organizat de M.C.

Totuși, Fănel Ignat a dat în judecată ministerul, iar anul acesta a câștigat procesul, revendicând postul de director al ONB pentru următorii cinci ani.

CITEȘTE ȘI:

Kindred Spirits Orchestra, concert de excepție la Toronto, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga

EXCLUSIV VIDEO | Dirijorul Daniel Jinga: „Datorită muncii mamei mele în străinătate, am putut studia”