Pianista Alexandra Dăriescu a fost desemnată câștigătoarea secțiunii „Art and Culture”, în cadrul Galei „Women of the Future Awards”, o competiție desfășurată anual în Marea Britanie, care premiază cele mai talentate femei cu vârsta sub 35 de ani.
Românca de 27 de ani este singura artistă care nu își are orginea în Regatul Unit răsplătită cu un astfel de trofeu la evenimentul ce recunoaște meritele tinerelor care își desfășoară activitatea în nouă domenii, inclusiv arte și cultură, științe, business, media și tehnologie.
Distinsă cu Medalia de Aur de către Royal Northern College of Music din Manchester, Alexandra Dăriescu este prima pianistă din România care a concertat pe scena Royal Albert Hall alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, în prezența Familiei Regale a României.
Foto: Facebook//Alexandra Dăriescu
Artista a fost invitată să participe în acest an la Festivalul Internațional „George Enescu”, desfășurat la București în luna septembrie. „Sunt foarte entuziasmată și bucuroasă de venirea mea înapoi în țară. Nici nu știu cum să exprim această emoție și bucurie…”, spunea pianista în septembrie, înainte de recitalul susținut la Sala Palatului din București.
Alexandra Dăriescu s-a născut în România, a studiat la Iași, la Școala Pocklington și la Colegiul de Muzică Royal Northern din Marea Britanie. A absolvit, în anul 2008, cu Medalia de Aur, cea mai mare distincție oferită de colegiu.
În anul 2012 și-a lansat albumul de debut, căruia BBC Music Magazine i-a acordat 4 stele, iar Manchester Evening News l-a inclus în top 10 al celor mai bune discuri ale anului. În 2013, artista a prezentat publicului și cel de-al doilea disc.
Anul trecut, Alexandra Dăriescu a susținut concertul pentru pian „Mesmerism”, compus special pentru ea de Emily Howard. Concertul, distins cu premiul British Composer 2012, a fost transmis de BBC Radio 3. Alexandra Dăriescu a mai interpretat, în premieră, la Londra, „Concertul în stil clasic”de Dinu Lipatti.
De-a lungul anilor, pianista a fost premiată cu mai multe distincții prestigioase, printre care premiul Verbier Cubs, la Festivalul Academiei Verbier în Elveția (2008), premiul Guildhall Wigmore și premiul de excelență acordat de ambasadorul României la Londra pentru contribuția extraordinară la promovarea imaginii țării noastre în Regatul Unit.