Pianistul ceh Jan Simon susține un concert dedicat exclusiv lui Mozart, pe 17 iunie, la București

Pianistul ceh Jan Simon susține un concert dedicat exclusiv lui Mozart, pe 17 iunie, la București
Publicat: 17/06/2015, 13:33

Concertul susținut de pianistul Jan Simon și Orchestra de Cameră Radio marchează închiderea stagiunii 2014-2015 pentru ansamblul ce face parte din Orchestrele și Corurile Radio România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul programat pe 17 iunie, de la ora 19.00, la Sala Radio, este dedicat în exclusivitate lui Wolfgang Amadeus Mozart și se derulează sub bagheta unuia dintre cei mai activi muzicieni ai tinerei generații: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Operei Naționale Române Iași, care ocupă aceeași poziție și la Filarmonica din Sibiu.

Jan Simon va interpreta la Sala Radio „Concertul nr. 12 în la major pentru pian și orchestră”, ce poartă semnătura lui Mozart.

Pe lângă activitatea sa artistică, Jan Simon lucrează la Radio Cehia din 2001, iar, din 2012, este director al orchestrelor din cadrul Radiodifuziunii naționale din Cehia. Jan Simon a susținut concerte alături de orchestre renumite, ca BBC Symphony Orchestra, Israel Philharmonic Orchestra, Baltimore Symphony Orchestra, Czech Philharmonic, Prague Radio Symphony Orchestra, Moscow Soloists, Slovak Philharmonic, Prague Philharmonia, Prague Symphony Orchestra etc. A susținut turnee în majoritatea țărilor europene, dar și în Statele Unite, Canada, Mexic, Australia, Egipt, Japonia, China și Taiwan.

Jan Simon a studiat la Conservatorul din Praga, iar ulterior și-a continut educația muzicală la Academia de Arte ale Spectacolului din capitala cehă. A urmat un an de studiu la Zürich și doi ani la Academia de Muzică din Lübeck. Ca student, s-a bucurat de succes la numeroase concursuri muzicale. A câștigat cele mai importante premii la Concursul Național „Chopin” și la Concursul sponsorizat de Ministerul Culturii din Cehia. A câștigat mai târziu mai multe premii Chopin la Concursul de la Mallorca din 1985, la Prague Spring Festival Competition din 1988, la W. Kappel Competition din SUA în 1990 și la Queen Elizabeth Competition, la Bruxelles, în 1991.

Programul concertului de la București se va deschide cu uvertura operei mozartiene „Flautul fermecat”, una dintre cele mai des interpretate și mai populare opere din toate timpurile. Între premieră absolută dirijată chiar de Mozart, la Viena, în septembrie 1791 (cu doar câteva luni înainte de trecerea în neființă a compozitorului) și noiembrie 1792 au avut loc o sută de reprezentații.

Concertul de la Sala Radio se va încheia cu „Misa Trinitatis”, interpretată cu participarea Corului Academic Radio, dirijor Dan Mihai Goia. Mozart ar fi compus această misă pentru catedrala din Salzburg, mai exact pentru sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt (sau Rusaliile, în termenii culturii române), moment marcat la zece zile după Înălțare.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), Gabriel Bebeșelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble. A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale. Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” – Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914