Prima pagină » Cultură » Un cercetător a aflat cu ajutorul AI unde a fost înmormântat filosoful Platon. A fost descoperit și locul unde a murit un mare împărat al antichității

Un cercetător a aflat cu ajutorul AI unde a fost înmormântat filosoful Platon. A fost descoperit și locul unde a murit un mare împărat al antichității

Un cercetător a aflat cu ajutorul AI unde a fost înmormântat filosoful Platon. A fost descoperit și locul unde a murit un mare împărat al antichității
Mormântul lui Platon a fost găsit. Sursa Foto: Shutterstock

Platon a fost regăsit, sau mai bine spus, mormântul său. Remarcabila descoperire arheologică a fost realizată de Graziano Ranocchia, filosof de la Universitatea din Pisa, cu ajutorul inteligenței artificiale.

El și cu colegii său au putut descifra textul unei bucăți carbonizate de papirus recuperate de lângă Herculaneum, un oraș situat în apropiere de Vezuviu, la rândul său distrus de erupția vulcanică din 79 d.Hr.

S-a descoperit mormântul lui Platon

Unul dintre sulurile carbonizate de erupție include scrierile lui Filodem din Gadara (care a trăit în jurul anilor 110-30 î.Hr.). El a fost un filozof epicurean care a studiat la Atena și a trăit ulterior în Italia.

Acest text, cunoscut sub numele de „Istoria Academiei”, detaliază academia pe care Platon a fondat-o în secolul al IV-lea î.Hr.. Textul oferă detalii despre viața lui Platon, inclusiv despre locul său de înmormântare.

Se pare că filosoful Platon (mort în anul 340 î.Hr.) a fost îngropat în grădina rezervată lui (o zonă privată destinată școlii platonice) a Academiei din Atena, lângă așa-numitul Museion.

Cine a fost Platon?

Platon și Augustus.  Sursa Foto: Shutterstock

Platon și Augustus. Sursa Foto: Shutterstock

Platon, cunoscut și sub numele de Aristocles, a fost un filosof grec antic din perioada clasică. Este considerat un gânditor fundamental în filosofia occidentală și un inovator al formelor scrise de dialog și dialectică.

Este cel mai cunoscut pentru contribuția sa la teoria formelor (sau ideilor).   Împreună cu profesorul său, Socrate, și cu studentul său, Aristotel, Platon este o figură centrală în istoria filosofiei.

Opera sa a supraviețuit intactă pentru peste 2.400 de ani și, prin intermediul neoplatonismului. Aceasta a influențat profund atât filosofia creștină, cât și pe cea islamică. Este creditat ca fiind autorul mitului Atlantidei.

S-a descoperit locul unde a murit primul împărat roman

Cercetătorii spun că o vilă îngropată de erupția vulcanului Vezuviu din 79 d.Hr. corespunde cu înregistrările despre moartea împăratului roman în anul 14 d.Hr. Ruinele unei vile romane de lângă Muntele Vezuviu, descoperite sub rămășițele unei alte vile construite deasupra acesteia mulți ani mai târziu, ar fi putut fi locul unde Augustus, primul împărat roman, și-a tras ultima suflare, spun arheologii.

Vila anterioară, despre care săpăturile sugerează că a fost locuită înainte de secolul I d.Hr., pare să fi fost distrusă în erupția devastatoare a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. , iar vila de mai târziu a fost construită acolo în secolul al II-lea. Augustus Gaius Octavius a fost nepotul și fiul adoptiv al generalului și politicianului roman Iulius Caesar.

După asasinarea lui Cezar, Augustus a preluat puterea la Roma împreună și a devenit împărat după înfrângerea lui Marc Antoniu în bătălia de la Actium în anul 31 î.Hr.  Augustus s-a portretizat ca fiind „primul dintre egali” din senat, dar a condus fosta republică romană cu o mână de fier. Trupul i-a fost incinerat după moarte. Vasul cu cenușa sa a fost amplasată în mausoleul familiei sale care îi poartă numele.

Citește și: Șapte lucruri mai puțin știute despre Octavian Augustus, primul împărat roman

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și