Lazăr Vidali a poposit pe meleaguri prahovene cu mai bine de 150 de ani în urmă, când a preferat să-și părăsească ținutul natal, insula grecească Tinos, pentru a-și reîncepe viața între granițele României. O viață care, ani mai târziu, grație unei priceperi și îndemânări cu totul ieșite din comun în arta sculpturii în piatră – îndeletnicire de căpătâi a insularilor eleni care-i fuseseră conaționali -, avea să îi aducă prinosul de recunoștință și faimă în rândul românilor. Fiul lui Lazăr Vidali, Themistocle, i-a călcat acestuia pe urme, urmându-i pilda creatoare și devenind, peste ani, unul dintre cei mai mari sculptori prahoveni. Moartea sa, survenită timpuriu, a fost mult timp învăluită în mister.
Despre povestea de viață fascinantă a cioplitorului în piatră Themistocle, ca de altfel și despre istoria familiei sale – una formată exclusiv din artiști pietrari sau pictori – am aflat din gura nepoatei sale de sânge, Stoicescu Maria Vidali.
Care au fost busturile, cioplite în marmură, care i-au adus faima de meșter pietrar, dar și ce anume i-a provocat moartea puteți afla din materialul video de pe pagina de YouTube Gândul.