Expoziția cuprinde 27 de lucrări ale artiștilor vizuali Lucian Muntean și Cristiana Negoescu, tipărite pe hârtie manuală, și poate fi vizitată zilnic, în intervalul 12.00 – 19.00, în Atelierul de Carte din incinta Muzeului Național al Țăranului Român din București, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
„Mă fascinează ferestrele. Peste tot pe unde am călătorit am fost curios să le privesc. Uneori era interesantă reflexia care se vedea în geamuri. Alteori, din interior, căutam să descopăr peisajul sau, din exterior, o fărâmă de intimitate în penumbra încăperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 până în prezent, acumulând o arhivă vastă cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit”, spune Lucian Muntean, fotojurnalist și artist vizual.
Lucrările Cristianei Negoescu aduc în prim-plan fotografia conceptuală, unde culoarea joacă un rol esențial. „Cred că editarea imaginilor se face până la vopsea. Absența conturului duce la emanciparea culorii, îmbinându-se mai bine cu hârtia. La prima vedere se vede misterul, iar, după o analiză amănunțită, hârtia se arată cu hainele ei fotografice”, spune Cristiana Negoescu, artist vizual.
„În trecutul recent, hârtia industrială a ajuns la îndemâna oricui. Intrarea într-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. În prezent, hârtia coexistă cu internetul, meșteșugul, cu ultimele invenții high-tech. Nu în opoziție, ci în relații complementare. Hârtia realizată manual este într-o continuă experimentare și intersecție cu alte materiale. Pe hârtia astfel realizată se așază iar semnul făcut de mână, tipărit sau imprimat”, precizează Răzvan Supuran, meșter hârtier, fondatorul Atelierului de Carte.
Proiectul Atelierul de Carte a fost demarat în anul 2002 pentru revitalizarea și conservarea unui meșteșug ce stă la baza culturii universale, pentru promovarea unui tip de cultură originară, pentru o bibliotecă publică realizată tradițional. În 2004, Atelierul de Carte s-a mutat la București și a participat la diferite evenimente: expoziții, târguri, licitații.
Din 2008, Atelierul de Carte începe parteneriatul cu Muzeul Național al Țăranului Român. La cursurile de hârtie manuală, legătorie și tipar manual, au participat până acum peste 7.000 de oameni.
Muzeul Național al Țăranului Român se înscrie în familia europeană a muzeelor de arte și tradiții populare. Este un muzeu național, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire – monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, primind în anul 1996 trofeul EMYA – European Museum of the Year Award.