Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, anunță că primele concerte fără restricții vor fi organizate la București, la jumătatea acestei luni, în spații deschise, dar și închise. Opera Națională va fi prima instituție culturală care va susține spectacole fără mască, în aer liber, la primul concert urmând să participe atât premierul României, Florin Cîțu, cât și ministrul Culturii.
Ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat – în cadrul emisiunii realizate de Lavinia Șandru la Canal 33 – că România va pune în aplicare trei programe pilot, două in door și unul out door.
El a menționat rolul important pe care l-a avut concertul pilot de la Barcelona, cu 5.000 de participanți, în organizarea evenimentelor de masă. Cele mai mari riscuri au fost înregistrate la intrarea și la ieșirea de la spectacol, din cauza aglomerării mari de persoane.
”Vom avea componenta indoor pentru Teatrul Național și componentele indoor și outdoor la Opera Română. Va fi organizat un concert în Sala Mare a Operei, la care vor avea acces doar persoane vaccinate și nimeni nu va fi obligat să poarte mască. La acest prim spectacol fără mască, am vorbit deja cu domnul prim-ministru și a confirmat participarea. Evident, voi fi și eu prezent”, a precizat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, subliniind că acesta va reprezenta începutul drumului către normalitate.
”Dacă vom conștientiza importanța vaccinării și după 15 iulie vom avea o rată mare de vaccinare, vom putea avea și spectacole la scară mare gen Untold și NeverSea”, a mai spus ministrul Culturii.
Bogdan Gheorghiu a precizat și că premierul Florin Cîțu i-a solicitat scenarii de funcționare a instituțiilor culturale și artistice, astfel încât să nu mai fie blocată activitatea artiștilor.
Propunerile Ministerului Culturii vizează 2 scenarii:
Astfel, vor fi posibile spectacole cu maximum 500 de spectatori și 2/3 din capacitatea sălilor, pentru o rată cuprinsă între 1 și 3 la mie în localitatea unde se vor organiza respectivele evenimente.
Pentru o rată cuprinsă între 3 și 5 la mie, va fi admisibil un număr maxim de 300 de spectatori și maximum 50% din capacitatea sălilor, iar la al treilea prag, cu o rată de infectare cuprinsă între 5 și 7,5 la mie, să fie admise prezența de până la 1/3 din capacitate, respectiv maximum 200 de persoane. Acestea sunt propunerile Ministerului Culturii, ele putând fi adoptate sau respinse de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Bogdan Gheorghiu a mai menționat că artiștii ar trebui să se implice în campania de vaccinare întrucât astfel ar putea și ei să-și desfășoare activitatea în condiții mai sigure. Totodată, ministrul Culturii a anunțat că – timp de 3 zile, pe 7, 8 și 9 mai – la Biblioteca Națională și la Sala Palatului din București, va avea loc un maraton al vaccinării.
Oricine se va putea vaccina, fără a avea nevoie de programare, cu condiția să aibă cartea de identitate sau buletinul asupra sa. ”După acest maraton, avem în plan ca la Biblioteca Națională să rămână deschis centrul de vaccinare accesibil oricui, ca și în perioada maratonului”, a mai spus Ministrul Culturii.