Prima pagină » Cultură » Cartea prințului Harry, „Spare”, vândută aproape la fel de bine ca Harry Potter: „Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă”. Cum a reacționat presa internațională

Cartea prințului Harry, „Spare”, vândută aproape la fel de bine ca Harry Potter: „Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă”. Cum a reacționat presa internațională

Cartea prințului Harry, „Spare”, vândută aproape la fel de bine ca Harry Potter: „Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă”. Cum a reacționat presa internațională

Pe 10 ianuarie a fost lansată simultan, în 16 limbi, „Spare/Rezervă”, cartea de memorii a prințului Harry. Un volum extrem de așteptat, care, cel mai probabil, va avea un succes imens la nivel mondial, mai ales datorită controverselor nesfârșite din jurul mezinului familiei regale britanice, care a ținut luni la rând primele pagini ale presei din întreaga lume.

„REZERVĂ” îi poartă pe cititori înapoi în timp, amintindu-le una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut: doi băieți, doi prinți care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce întreaga lume îi urmărește cuprinsă de tristețe – și de teamă. După ce Diana, prințesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, miliarde de oameni s-au întrebat ce era în mintea și în sufletul lor – și cum avea să fie viața lor mai departe.

„REZERVĂ” spune povestea a ceea ce a urmat pentru Harry

Înainte să‑și piardă mama, prințul Harry, care avea atunci doisprezece ani, era un băiat vesel și lipsit de griji, rezerva mai seriosului moștenitor, William. Dar suferința a schimbat totul. Harry a început să aibă probleme la școală, avea dificultăți în a‑și gestiona furia și singurătatea și, pentru că învinovățea presa pentru moartea mamei lui, îi era foarte greu să‑și trăiască viața în lumina reflectoarelor.

La douăzeci și unu de ani s‑a înrolat în Armata Britanică. Disciplina militară l‑a ajutat să‑și pună ordine în viață, iar cele două misiuni de luptă la care a luat parte l‑au transformat într‑un adevărat erou în ochii opiniei publice. Dar, la scurtă vreme după revenirea în țară, se simțea mai debusolat ca niciodată, suferind de stres posttraumatic și de puternice atacuri de panică. Iar cel mai tare îl afecta că nu avea parte de iubire adevărată.

Apoi a întâlnit‑o pe Meghan. Lumea a fost cucerită de minunata lor poveste de dragoste și a urmărit cu încântare nunta lor de basm. Dar, încă de la început, Harry și Meghan au fost vânați de presă, fiind victimele unor valuri de abuzuri, minciuni și rasism. Văzând că soția lui suferă, că siguranța și sănătatea lor mentală erau puse în pericol, Harry și‑a dat seama că singura cale de a evita ca unul dintre ei să aibă soarta tragică a mamei lui era să‑și părăsească țara natală. De‑a lungul secolelor, puțini avuseseră curajul să plece din sânul familiei regale britanice. Ultima care încercase fusese chiar prințesa Diana, iar finalul poveștii ei îl știe toată planeta.

Ce a scris presa internațională despre „Spare”, cartea prințului Harry

The New York Times titrează: ”Prince Harry Learns to Cry, and Takes No Prisoners, in ‘Spare’” (Prințul Harry învață să plângă și nu ia prizonieri, în „Rezervă”) și spune despre volumul de memorii că

este în același timp emoționant și plin de amărăciune, dar și un paradox: atrage atenție nesfârșită într-un efort de a renunța la faimă.

„În urma renunțării complete a prințului la faimă și regalitate, cu toată invadarea intimității care vine la pachet cu ele, el nu a făcut decât să devină și mai faimos, schimbându-și apropierea de tron pentru locul 1 în atenția lumii datorită interviurilor de la Oprah și Anderson Cooper. Cu „Harry & Meghan”, serialul Netflix care precede această carte, el și ducesa ar putea fi chiar supraexpuși acum.”, scrie The New York Times

„O încercare greșită de a revendica narațiunea”, scrie și The Guardian despre cartea prințului Harry. „Prințul Harry nu se înfățișează ca un cititor pasionat. Dar își face o nedreptate. Este un cititor vorace al presei. De ani, se pare, a devorat fiecare silabă publicată despre el. Cuvintele tatălui său pe care le citează cel mai des în carte sunt „Nu-l citi, dragă băiatule”. Terapeutul lui, scrie el, a sugerat că era dependent de asta.

„Spare” este despre chinul unui membru al familiei regale în epoca smartphone-ului și Instagram; un chin de ordin diferit chiar și de cel suferit de mama sa și, cu siguranță, de prințesa Margareta, căreia i-a fost interzisă căsătoria cu bărbatul pe care l-a iubit de către propria soră.

(Pentru Harry, Margaret este „mătușa Margo”, o bătrână cu sânge rece care ar putea „ucide o plantă de apartament cu o încruntare”.)”, adaugă publicația britanică.

BBC scrie despre „Spare”: „Cea mai ciudată carte scrisă vreodată de o față regală. Memoriile prințului Harry sunt parțial mărturisiri, parțial declamații și parțial scrisoare de dragoste. Pe alocuri arată ca cel mai lung mesaj furios scris la beție de către cineva”, scrie publicația.

„Este dezarmant de sincer și intim – arătând ciudățenia pură a vieții sale adesea izolate. Și micile detalii, mai degrabă decât cele regizate, sunt cele care dau o privire asupra cât de puțin știam cu adevărat.”, conform BBC.

Celebra revistă Time scrie despre cartea prințului Harry că:

„Este surprinzător de bine scrisă, în ciuda dramei din jurul ei. Cartea este departe de a fi perfectă. Cu toate acestea, memoriile celebrităților sunt de obicei clasificate drept „bine scrise” sau „revelatoare”. Rareori ambele. „Spare”, din acest punct de vedere, este o carte specială.”

„REZERVĂ”, cartea de memorii a prințului Harry, vândută în ziua lansării aproape la fel de bine ca Harry Potter

Autobiografia Prințului Harry este cea mai rapid vândută vreodată carte de non-ficțiune, înregistrând până acum doar în Anglia cifre de 400.000 de exemplare în format cartonat, ebook și audio în prima zi de publicare, scrie skynews. Larry Finlay, director general al Transworld Penguin Random House, a declarat: „Întotdeauna am știut că această carte va depăși chiar și așteptările noastre cele mai optimiste. Din câte știm, singurele cărți care s-au vândut mai mult în prima lor zi sunt cele cu celălalt Harry (Potter) în rol principal.”

Cozile de fani s-au format înainte de 12:00, când au fost deschise librăriile, pe 10 ianuarie, pentru lansarea oficială a controversatei cărți de memorii.

O mulțime de oameni au așteptat în fața ușilor WH Smith din gara Victoria din Londra pentru a fi printre primii care au cumpărat o copie a cărții care a ținut prima pagină în presa din întreaga lume cu dezvăluiri-bombă despre familia regală.

„Spare” a fost publicată simultan în 16 limbi, printre care și română

”Spare/REZERVĂ” a apărut în engleză la Transworld, imprint al Penguin Random House UK, pentru Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, India și Africa de Sud, iar pentru Canada, la Random House Canada. Cartea este publicată în alte 15 limbi: Rromână – Nemira, spaniolă – Plaza & Janés/Penguin Random House Grupo Editorial, germană – Penguin Verlag/Penguin Random House VerlagsgruppeGmbH, portugheză (Brazilia) – Objetiva/Grupo Companhia das Letras, portugheză (Portugalia) Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, chineză simplificată – Penguin Random House China, daneză – Politikens Forlag, olandeză – Hollands Diep, imprint Overamstel, finlandeză – Otava Publishing Company Ltd., franceză – Éditions Fayard, greacă – Pedio Books, maghiară – Corvina Books, italiană – Mondadori, poloneză – Wydawnictwo Marginesy și suedeză – Bonniers Förlag.

În România, a fost epuizat tot tirajul de 15.000 de exemplare al cărții „Rezervă”, anunță editura Nemira. Înainte de lansare, cartea a înregistrat 2.000 de precomenzi, iar în ziua lansării s-au vândut peste 3.000 de exemplare în librării și online, atât în format hardcover cât și în format digital.

Prințul Harry își dorește să sprijine fundații caritabile britanice din vânzările volumului său de memorii, „REZERVĂ”. Ducele de Sussex a donat 1.500.000 de dolari pentru Sentebale, organizație pe care a înființat-o împreună cu Prințul Seeiso în amintirea mamelor lor și care sprijină copii vulnerabili și tineri cu HIV/SIDA din Lesotho și Botswana. Prințul Harry va dona 300.000 de lire sterline organizației non-guvernamentale WellChild, al cărei patron regal este de cincisprezece ani. WellChild are ca scop îngrijirea la domiciliu a copiilor și tinerilor cu probleme de sănătate complexe.

 

Harry și o carte despre o relație de familie complicată

„Moștenitorul și Rezerva – nu era nicio judecată implicită, și totodată nicio ambiguitate. Eu eram umbra, sprijinul, Planul B. […] Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă. […] Toate acestea mi‑au fost prezentate în mod explicit încă de la începutul vieții și, de‑atunci, reamintite cu regularitate.”, spune Harry.

Memoriile lui Harry, la redactarea cărora a contribuit în mod semnificativ faimosul scriitor JR Moehringer, vor explora fără îndoială sentimente complexe – în timp ce poate îl vor ajuta pe Harry să-și definească mai ușor cursul post-regal: „Așa cum a arătat istoria, monarhia britanică nu este previzibilă”, a spus expertul regal Victoria Arbiter pentru CNN în 2016. „Nu subestima niciodată potențialul de lungă durată al unei „rezerve” regale.”

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: „REZERVĂ”, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost lansat azi. Cartea a fost publicată simultan în 16 limbi

Prințul Harry susține că William l-a agresat fizic: ”M-a prins de guler și m-a trântit la podea”

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și